13 Σεπτεμβρίου 2020

Ραγδαίες εξελίξεις: Έληξε η Navtex, στην Αττάλεια το Oruc Reis


Τρεις ώρες πριν λήξει η τουρκική Navtex νότια του Καστελόριζου το "Oruc Reis" που από τα τέλη Ιουλίου έπλεε παράνομα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, άρχισε να αναπτύσσει ταχύτητα και να αλλάζει πορεία. Το Marine Traffic, έδειχνε προορισμό προς τα τουρκικά παράλια, ανατολικά του Καστελόριζου, ενώ η Άγκυρα προχώρησε σε νέα δέσμευση της περιοχής όπως είχε προαναγγείλει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Τα μεσάνυχτα έληξε η Navtex επιβεβαιώνοντας την επιστροφή του ερευνητικού πλοίου στο λιμάνι της Αττάλειας όπως και τα συνοδευτικά τουρκικά πλοία.


Αποκλιμάκωση ή μπλόφα Ερντογάν;
Η εξέλιξη αυτή δείχνει να φέρνει νέα δεδομένα στην κρίση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και αν δεν πρόκειται για ένα νέο επικοινωνιακό τέχνασμα του Ταγίπ Ερντογάν τότε φαίνεται πως ξεκινά η αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε η άμεση αποχώρηση του "Oruc Reis" και του τουρκικού στόλου από την ανατολική Μεσόγειο ήταν το αίτημα που έθεσε η Αθήνα για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Ωστόσο οι κινήσεις της Άγκυρας δεν αλλάζουν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των ενόπλων δυνάμεων που παραμένουν σε επιφυλακή στην περιοχή.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση που θα δώσει ο πρωθυπουργός μετά την νέα τροπή που πήραν οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, στην συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει στην 1 το μεσημέρι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του χθες το βράδυ στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο κάλεσε την Τουρκία να έρθει στο τραπέζι του διαλόγου για το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών και επανέλαβε πως στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, τότε την λύση μεταξύ των δύο χωρών θα την δώσει το διεθνές δικαστήριο της Χάγης. "Γι’ αυτό και επιμένω ότι μόνο ο επίλογος των προκλήσεων μπορεί να γίνει ο πρόλογος των συζητήσεων".

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέπτεται σήμερα στο Καστελόριζο προκειμένου να παραστεί στους εορτασμούς για την απελευθέρωση του ακριτικού νησιού. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα μεταβεί και στα πολεμικά πλοία που βρίσκονται στο λιμάνι και θα συνομιλήσει με τους αξιωματικούς και τους ναύτες του πολεμικού ναυτικού.

Νέα στήριξη από Πομπέο
Την ώρα που το "Oruc Reis" έπαιρνε ρότα προς τα τουρκικά παράλια ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επισκέπτονταν την Λευκωσία. Ο Μάικ Πομπέο αφού εξέφρασε την ανησυχία του για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε την στήριξη του στην Ελλάδα και την Κύπρο. Παράλληλα κατέστησε σαφές ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν κάθε δικαίωμα να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους στις θαλάσσιες ζώνες τους, υπενθυμίζοντας πως τα έσοδα από την πώληση φυσικού αερίου στην Κύπρο θα διαμοιραστούν μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη, βρέθηκε η απόφαση των ΗΠΑ για την μερική άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, μία κίνηση που είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.

Το πρόγραμμα μαμούθ για τα εξοπλιστικά
Με ένα πρόγραμμα μαμούθ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την άμεση ενίσχυση των δυνάμεων και των τριών όπλων σε όλους τους τομείς. Η άμυνα της χώρας θωρακίζεται και εκσυγχρονίζεται σε μια περίοδο ιδιαιτέρως δύσκολη λόγω των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία, ωστόσο οι συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας δεν άφησαν περιθώρια στην κυβέρνηση να προχωρήσει πιο ομαλά προς σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο πρωθυπουργός από το βήμα του συνεδριακού κέντρου "Ι. Βελλίδης" κατηγόρησε την Τουρκία πως "ναρκοθετεί την ειρήνη σε όλη την Μεσόγειο", απειλώντας τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Παράλληλα αναφέρθηκε στις ισχυρές συμμαχίες που έχει χτίσει η χώρα μας απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν, δίνοντας έμφαση στην Σύνοδο της Κορσικής και την καταδίκη της Άγκυρας από όλα τα κράτη του ευρωπαϊκού νότου. "Στις απειλές και τα συνθήματα η Ελλάδα αντιπαρατάσσει λογική και επιχειρήματα γιατί η άλλη όψη της ισχύος μας είναι η αποτελεσματική διπλωματία".

Έξι απαντήσεις Μητσοτάκη στην Άγκυρα
Η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών επηρέασε και τον τομέα της Άμυνας. Από τα υπέρογκα ποσά που δινόντουσαν στο παρελθόν για τα εξοπλιστικά, φτάσαμε στο σημείο των ελάχιστων ως μηδαμινών ενισχύσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί σε αυτό τον κρίσιμο τομέα για την εθνική ασφάλεια της χώρας υποστήριξε πως "ήρθε η ώρα της ισορροπίας ανάμεσα στις ανάγκες και τις δυνατότητες. Η ώρα να ενισχύσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις ως παρακαταθήκη για την ασφάλεια της χώρας. Αλλά κι ως ύψιστη υποχρέωση στους Έλληνες, που θα επωμιστούν το κόστος. Είναι το τίμημα της θέσης μας στον χάρτη".


Αποκαλύψεις για το επεισόδιο με την τουρκική φρεγάτα: Τι αναφέρει η επιστολή Μητσοτάκη στον ΟΗΕ
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε έξι εμβληματικές αποφάσεις τις οποίες ο πρωθυπουργός τις χαρακτήρισε γενναίες και τολμηρές. "Έξι τολμηρές απαντήσεις όχι μόνο στις ανάγκες της συγκυρίας. Αλλά και στις προκλήσεις της Ιστορίας. Οι πρωτοβουλίες αυτές συνθέτουν ένα ρωμαλέο πρόγραμμα που θα γίνει εθνική ασπίδα".

Αγορά 18 Rafale 4ης γενιάς τα οποία θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα μαχητικά αεροσκάφη Mirage.

Ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού με 4 νέες φρεγάτες πολλαπλού ρόλου ενώ θα αναβαθμιστούν και οι 4 Φρεγάτες ΜΕΚΟ, που ήδη υπάρχουν. Τα νέα σκάφη θα πλαισιωθούν, επίσης, από 4 ναυτικά ελικόπτερα ROMEO.

Ενισχύεται το οπλοστάσιο και των τριών Κλάδων. Νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό Ξηράς. Νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό, νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την Πολεμική μας Αεροπορία.

Προσλήψεις 15χιλιάδων επαγγελματιών οπλιτών σε ορίζοντας πενταετίας. Επαναξιολογείται όλο το πλαίσιο της στρατιωτικής θητείας και της εκπαίδευσης.

Αναβάθμιση αμυντικής βιομηχανίας. Τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, ενισχύονται με αμερικανικά κεφάλαια που επενδύουν στον εκσυγχρονισμό τους. Ιδιωτικοποιείται η ΕΛΒΟ και αναδιοργανώνεται η ΕΑΒ.

Οι ένοπλες δυνάμεις ενισχύονται με ψηφιακά όπλα για την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσων υβριδικού τύπου.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες στην συνέντευξη τύπου τόσο για τα εξοπλιστικά όσο και για την αμυντική συμφωνία με την Γαλλία.







thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: