30 Οκτωβρίου 2020

Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 10, μάσκα παντού - Προτάσεις ειδικών για να αποφευχθεί ένα γενικευμένο lockdown

 
Νέο σχέδιο δράσης κατά του κορονοϊού και με στόχο να αποφευχθεί ένα καθολικό lockdown, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα 30 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Για τους τομείς που θα επηρεαστούν από τα νέα μέτρα προϊδέασε ο Νίκος Χαρδαλιάς, δηλώνοντας χθες 29 Οκτωβρίου ότι «υπάρχει αρκετά μεγάλη συσχέτιση και σύνδεση των κρουσμάτων με τη διασκέδαση, τις αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και μαζικές κοινωνικές και άλλες συναθροίσεις».

 Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκαν δύο μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, που θα αφορούν όλη τη χώρα ανεξάρτητα από τη διαβάθμιση κινδύνου των περιοχών, και μια σειρά μέτρων στοχευμένα στις πορτοκαλί περιοχές. 

Το ένα αφορά τη γενικευμένη χρήση μάσκας και το δεύτερο την αναστολή των αθλητικών εκδηλώσεων ερασιτεχνικού χαρακτήρα. Η αναστολή των ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα προτάθηκε επίσης από τους ειδικούς στοχευμένα, επειδή από τις ιχνηλατήσεις προέκυπτε συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες πως οι αθλητικές διοργανώσεις αποτελούσαν εστίες μετάδοσης κορωνοϊού. 

Το σκεπτικό των ειδικών είναι να περιοριστούν δραστικά οι συγκεκριμένες οργανώσεις που φαίνεται να έχουν δώσει εκατοντάδες συρροές και να σταματήσει η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων. Δεδομένη θεωρείται η απόφαση για υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σε όλη την επικράτεια, ανεξαρτήτως χρώματος στον επιδημιολογικό χάρτη. 

Εστίαση, τηλεργασία 

Τα μέτρα αναμένεται να αφορούν σε μεγάλο βαθμό στον περιορισμό αυτών των εστιών μετάδοσης του ιού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται το κλείσιμο των εστιατορίων και όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 21:00 ή 22:00 το βράδυ, ενώ σύμφωνα με πηγές έχει εξεταστεί και το σενάριο για γενικό κλείσιμο του συγκεκριμένου κλάδου.

 Σε κάθε περίπτωση αναμένεται επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις «πορτοκαλί» και τις «κόκκινες» περιοχές που θα είναι σε συνάρτηση με το κλείσιμο της εστίασης. Επίσης στο τραπέζι έπεσε το ενδεχόμενο αύξησης ακόμη και διπλασιασμού του ποσοστού τηλεργασίας, που θεωρητικά σήμερα είναι στο 40%. Αν και συζητήθηκε η πρόταση για απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ όμορων νομών μετά τις 21:00, προκειμένου να αποφευχθεί ο «τουρισμός της νυχτερινής ζωής», το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται πως απομακρύνεται, καθώς η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας καλύπτει και αυτές τις μετακινήσεις. 

Ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να κυμανθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και τις επόμενες ημέρες, φτάνοντας ίσως και τα 2.000 κρούσματα. Χθες, με μόλις 12.963 τεστ τα κρούσματα ήταν 1.211, ενώ τη Δευτέρα ο αντίστοιχος αριθμός τεστ έδινε 715 κρούσματα. Αυτό σημαίνει ότι ο δείκτης θετικότητας αυξάνεται, προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς.



 
http://www.mixanitouxronou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: