8 Οκτωβρίου 2020

"Μισή δόση" για τα στεγαστικά δάνεια και το 2021 – Σενάριο για περισσότερες δόσεις για τα χρέη σε εφορία

Έντονος προβληματισμός επικρατεί τόσο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσο και στις διοικήσεις των τραπεζών για το πώς θα γίνει μέσα στο 2021 η επιστροφή στην κανονικότητα με όσο το δυνατόν πιο ομαλό τρόπο. Αυτή τη στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν συσσωρεύσει απλήρωτα χρέη προς την εφορία συνολικού ύψους 1,5 δις. ευρώ τουλάχιστον, λόγω των αναστολών που έχουν ψηφιστεί και οι οποίες "παγώνουν" υποχρεώσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και το 2021.

Επίσης, χιλιάδες δανειολήπτες έχουν εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα που τους δίνουν οι τράπεζες και έχουν "παγώσει" την πληρωμή των δόσεων κυρίως στεγαστικών δανείων.
Επειδή το 2021 θα είναι το έτος της επανέναρξης των πληρωμών αναζητούνται λύσεις διευκόλυνσης προκειμένου οι πολίτες να μην βρεθούν σε αδιέξοδο είτε απέναντι στο δημόσιο, είτε απέναντι στην εφορία. Έτσι, εξετάζονται οι ακόλουθες λύσεις:

1. Για τα χρέη προς την εφορία (αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία) αναμένεται να ανακοινωθεί ένα "πακέτο" μέτρων από την κυβέρνηση. Θα περιλαμβάνει την εξαγγελία για τακτοποίηση όλων των χρεών που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέσα στο 2020 σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο της τάξεως του 2,5%.

2. Υπάρχουν φορολογούμενοι οι οποίοι μέσα στην πανδημία έχασαν την ρύθμιση των 120 δόσεων που είχαν από παλιά. Επειδή αυτό συνεπάγεται πολύ μεγάλη απώλεια προνομίων και αναβίωση τόκων, εξετάζεται το ενδεχόμενο να τους δοθεί δεύτερη ευκαιρία προκειμένου να μπορούν εκ νέου να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Δεν έχει διευκρινιστεί αν όσοι έχουν υφιστάμενη δόση 120 δόσεων θα μπορούν να ενσωματώσουν και τα χρέη που συσσωρεύτηκαν μέσα στην πανδημία ή αν θα πρέπει να κάνουν δύο διαφορετικές ρυθμίσεις.

3. Υπάρχει σενάριο για "έκτακτη" επέκταση της πάγιας ρύθμισης προκειμένου υφιστάμενα χρέη αλλά οφειλές που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, να μπορούν να τακτοποιηθούν ακόμη και σε 36 ή σε 48 δόσεις. Έχει ήδη αναγνωριστεί ως πρόβλημα το γεγονός ότι εκτός από τις οφειλές που ανεστάλησαν μέσα στο lockdown υπάρχουν και χρέη που δεν πληρώθηκαν και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κυρίως από τις επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω της οικονομικής κρίσης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: