9 Οκτωβρίου 2020

Μικρές επιχειρήσεις: Επιδότηση έως 50.000 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ – Ποιοι την δικαιούνται


Ανάσα αναμένεται να πάρουν 160.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που θα λάβουν τις επόμενες ημέρες κρατικό χρήμα μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 3 ενώ ενεργοποιείται και στην Αττική. Ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις της Αττικής, αναμένεται εντός του Οκτωβρίου να δοθούν 200 εκατ. ευρώ, με κύριο κριτήριο τις δαπάνες που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις για τη χρήση του 2019, όπως αναφέρει το e-dimosio.gr. Η πλατφόρμα για υποδοχή αιτήσεων θα ανοίξει τη Δευτέρα στις 12 Οκτωβρίου στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ependyseis.gr. Πρόκειται για έναν νέο μηχανισμό παροχής ρευστότητας μέσω του ΕΣΠΑ στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, τον οποίο ενέκρινε πρόσφατα η Κομισιόν. Το πρόγραμμα «τρέχει» ήδη για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις στην Κεντρική Μακεδονία και την Αχαΐα. Ο σχεδιασμός του προγράμματος προβλέπει ότι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν επιδότηση έως 50.000 ευρώ, ανάλογα με τις δαπάνες που είχαν δηλώσει το 2019 στο έντυπο Ε3.

Συγκεκριμένα:

Δικαιούχοι είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή εκείνες που απασχολούν λιγότερους από δέκα εργαζόμενους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το ετήσιο σύνολο ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, δικαιούχοι είναι μικρές επιχειρήσεις, με λιγότερους από 50 εργαζόμενους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το ετήσιο σύνολο ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση, όπως αναφέρει το e-dimosio.gr, θα καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000 ευρώ και μέγιστο τα 50.000 ευρώ. Τα ποσά επί των οποίων θα υπολογιστεί το 50% των εξόδων της επιχειρήσεις προκύπτουν από το άθροισμα: των αγορών εμπορευμάτων χρήσης, των αγορών πρώτων υλών και υλικών χρήσης, του συνόλου των δαπανών για παροχή υπηρεσιών, του συνόλου των ενοικίων που καταβλήθηκαν στην χρήση από την επιχείρηση, του συνόλου των παροχών σε εργαζομένους (πλην αυτών που απασχολήθηκαν σε αγροτικές βιολογικές δραστηριότητες), διάφορα λειτουργικά έξοδα. Πρόκειται για το άθροισμα των δηλωθέντων ποσών των πεδίων του έντυπου Ε3 του προηγούμενου έτους στους κωδικούς 102, 202, 181, 281, 481, 185, 285, 485 πολλαπλασιαζόμενο με 50%.

 

 enikos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: