14 Οκτωβρίου 2020

Κύπρος: Σάλος με τις αποκαλύψεις για τα «χρυσά» διαβατήρια - Πολιτικές αναταράξεις από το ρεπορτάζ του Al Jazeera

Σάλος στην Κύπρο από τις αποκαλύψεις για τις πολιτογραφήσεις και την παραχώρηση «χρυσών» διαβατηρίων, υπόθεση στην οποία φέρονται να εμπλέκονται υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι.

Σε ανακοίνωσή του, μετά από την προβολή βίντεο από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, στο οποίο διακρίνεται και ο ίδιος και αφορά τη διαδικασία απόκτησης κυπριακής ιθαγένειας μέσω του -μέχρι τότε- κυπριακού προγράμματος πολιτογράφησης, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης σημειώνει ότι απολογείται που επέτρεψε σε κάποιους, «έστω και μέσα απ' τη δημοσιοποίηση αυτής της σκηνοθετημένης και αποσπασματικής εικόνας», να πλήξουν το πρόσωπο του και κατ' επέκταση τον θεσμό του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Θα ήθελα να ζητήσω δημόσια συγγνώμη, για τη δυσάρεστη εικόνα που πέρασε στον κυπριακό λαό - και όχι μόνο - και την αναστάτωση που αυτή έχει προκαλέσει», δηλώνει.

Στο βίντεο το οποίο προβλήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο, δύο δημοσιογράφοι υποδύθηκαν τους επενδυτές, προφασιζόμενοι ότι ενδιαφέρονται να μάθουν τις διαδικασίες απόκτησης κυπριακής ιθαγένειας και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του σταθμού, ο πρόεδρος της Βουλής και οι Κύπριοι επιχειρηματίες προτίθενται να παράσχουν όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις προκειμένου αυτό να γίνει εφικτό ακόμη και σε αιτούντες οι οποίοι δεν δικαιούνται να αποκτήσουν κυπριακό διαβατήριο.

«Από την επόμενη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020, απέχω από τα καθήκοντα μου, μέχρι να αποπερατωθούν οι έρευνες. Όταν ολοκληρωθούν, έχω πάρει τις αποφάσεις μου και ανεξαρτήτως αποτελέσματος θα τις ανακοινώσω», προσθέτει ο κ. Συλλούρης.

Καλεί, τέλος, όλες τις αρμόδιες αρχές να επιταχύνουν οποιεσδήποτε διαδικασίες έχουν αρχίσει και θέτει τον εαυτό του στη διάθεση των Αρχών, για οποιαδήποτε διευκόλυνση χρειαστεί, σχετικά με τις έρευνες.

Εντονες είναι οι αντιδράσεις από τα πολιτικά κόμματα, ενώ και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάννης ο οποίος επίσης διακρίνεται στο βίντεο υπέβαλε την παραίτησή του.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα και στην τηλεόραση του Al Jazeera παίζει και σήμερα το θέμα των «χρυσών» διαβατηρίων. Το δίκτυο παρακολουθεί στενά και τις εξελίξεις στην Κύπρο, που ανακοίνωσε την κατάργηση του επενδυτικού προγράμματος πολιτογραφήσεων από την 1η Νοεμβρίου.

Το Al Jazeera φιλοξενεί επίσης την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, ο οποίος διέταξε ποινική έρευνα για τα όσα εκτυλίσσονται, αλλά και τη δήλωση του Προέδρου της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη ότι θα απέχει από τα καθήκοντά του από τις 19 Οκτωβρίου και μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες το Al Jazeera κυκλοφόρησε το «The Cyprus Papers Undercover», το οποίο εμπλέκει τον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη και τον βουλευτή Χριστάκη Τζιοβάννη σε μια προσπάθεια χορήγησης του κυπριακού διαβατηρίου μέσω του Citizenship Investment Program (CIP) σε καταδικασμένους για εγκλήματα.

Αυτό ήταν η δεύτερη πράξη του έργου «The Cyprus Papers», καθώς μερικές βδομάδες νωρίτερα το Al Jazeera έδωσε στη δημοσιότητα περίπου 1.400 έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η Κύπρος έχει παραχωρήσει διαβατήρια σε εγκληματίες που καταδικάστηκαν στις χώρες καταγωγής τους και σε άτομα που καταζητούσε η Ιντερπόλ τα προηγούμενα χρόνια, αναφέρει το δημοσίευμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, philenews.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: