31 Οκτωβρίου 2020

Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης - Κλείνουν μπαρ, καφέ, εστιατόρια, γυμναστήρια

Η συνεχής ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού έφερε ακόμη πιο αυστηρά νέα μέτρα εν είδει μινι - lockdown, ιδίως στην εστίαση. Όλα τα νέα μέτρα μπαίνουν σε εφαρμογή από την Τρίτη το πρωί.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό μήνυμά του, η χώρα πλέον χωρίζεται σε δύο "ζώνες". Έτσι, τα μαγαζιά εστίασης κλείνουν για το κοινό και στις πρώην "πορτοκαλί" περιοχές, πέραν των περιοχών που βρίσκονταν ήδη σε επίπεδο 4 στον χάρτη της πανδημίας.

Οι δύο ζώνες είναι οι εξής: Επιτήρησης και Αυξημένου Κινδύνου.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, στην πρώτη εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι τώρα παρουσίαζαν σχετικά λίγα κρούσματα, αυτοί δηλαδή που μέχρι σήμερα είναι στο "πράσινο" και το "κίτρινο". Εκεί θα ισχύουν τα γνωστά μέτρα, κάποια από τα οποία διευρύνονται. Παραμένει η καθολική χρήση μάσκας παντού και εφαρμόζεται καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί σε όλη την επικράτεια.

Τα μέτρα που θα ισχύουν στην πρώτη ζώνη:

- Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

- Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί.

- Εφαρμογή τηλε-εργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

- Πλήρης τηλε-εκπαίδευση στα πανεπιστήμια.

- Απαγόρευση συναθροίσεων.

Τα μέτρα της δεύτερης ζώνης:

Στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο «κόκκινο», αλλά και στο «πορτοκαλί». Δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Αττική.

- Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα.

- Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια.

- Σε αντίθεση με την άνοιξη, ωστόσο, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως τα μέτρα είναι παρεμφερή με αυτά τα οποία θεσμοθέτησαν η Γαλλία και η Γερμανία.

Για όλους τους επιχειρηματίες που βάλλονται από τα παραπάνω μέτρα θα υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Αργά το απόγευμα στις 19:30, με την επιστροφή του από τη Σάμο, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς θα κάνει επίσης ενημέρωση για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: