5 Οκτωβρίου 2020

Η ώρα της κρίσης για τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής

Μετά από δικαστικό μαραθώνιο 5,5 ετών, ανακοινώνεται την Tετάρτη η ετυμηγορία της Δικαιοσύνης.
Πεντέμισι χρόνια, 445 συνεδριάσεις, 153 μάρτυρες κατηγορίας, 61 μάρτυρες υπεράσπισης, 68 κατηγορούμενοι, μία δολοφονία, δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας και δύο ερωτήματα που ψάχνουν απάντηση.

Οι εγκληματικές πράξεις ήταν μεμονωμένα περιστατικά και αυτοί που τις διέπραξαν απλά έτυχε να είναι μέλη της οργάνωσης; Ή ήταν η ίδια η οργάνωση αυτή που προωθούσε τη βία, το κοινωνικό μίσος και τον ρατσισμό, υποκινώντας και διοργανώνοντας τις εγκληματικές επιθέσεις;

Λίγο πριν από τις εκλογές του 2012, που τοποθέτησαν τη Χρυσή Αυγή στη Βουλή, ο αρχηγός της, Νίκος Μιχαλολιάκος, έλεγε: «Εμείς είμαστε σπορά των νικημένων του 1945, οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες… Είμαστε οι μαχητές που θα ακονίσουν, αν χρειαστεί, τις ξιφολόγχες στα πεζοδρόμια». Αμέσως μετά από εκείνες τις εκλογές, ο εκπρόσωπός της, Ηλίας Κασιδιάρης, προσέθετε: «Τα βουλευτιλίκια εδώ και χρόνια δεν τα γουστάρουμε, δεν τα θέλουμε καθόλου. Εκμεταλλευόμαστε βεβαίως ορισμένα προνόμια αυτής της ιδιότητας, έχουμε πάρει και την οπλοφορία πλέον με άδεια, δεν έχει και αυτόφωρο άμα γίνει κάνα επεισόδιο και είμαστε λίγο πιο άνετοι στις κινήσεις μας». Και κάπως έτσι, μια περιθωριακή οργάνωση νεοναζιστών έφτασε να κυριαρχεί στους δρόμους και να απειλεί όποιον δεν ήταν μαζί της. Αυτήν την Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου, η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη και οι εφέτες Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόγλου ανακοινώνουν την απόφασή τους. Ο,τι κι αν αποφασιστεί, όλο αυτό το διάστημα, εντός της δικαστικής αίθουσας, η ιστορία έχει γραφτεί. Η Realnews παρουσιάζει τις μεγάλες αποκαλύψεις που έγιναν στη δίκη της Χρυσής Αυγής, σε κάθε υπόθεση που εξετάστηκε.

Δολοφονία Φύσσα


«Ολοι τώρα στην τοπική. Οσοι είσαστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς. Τώρα». Το SMS που εστάλη από υπολογιστή της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας στα μέλη του τάγματος εφόδου που εφόρμησε στην καφετέρια «Κοράλλι» στο Κερατσίνι ήταν σαφές. Περιλαμβάνεται στα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί στη δίκη, μαζί με όλες τις τηλεφωνικές συνομιλίες που, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, έγιναν εκείνο το βράδυ.

 Πρόκειται για συνομιλίες που ξεκινούν από απλά μέλη της και καταλήγουν στον Γιάννη Λαγό αλλά και στον Μιχαλολιάκο, αποκρυσταλλώνοντας έναν τρόπο δράσης ο οποίος συνάδει πλήρως με την ιεραρχική δομή της Χρυσής Αυγής. Μέλος της Τ.Ο. Νίκαιας καλεί τον υπεύθυνο ασφάλειας της τοπικής, που με τη σειρά του τηλεφωνεί στον επικεφαλής της τοπικής (Γιώργος Πατέλης), ο οποίος άμεσα καλεί τον βουλευτή Γ. Λαγό, συνομιλώντας μαζί του για 64 δευτερόλεπτα. Το SMSκάλεσμα για τη συγκρότηση του τάγματος εφόδου εστάλη ακριβώς δύο λεπτά μετά τη συνομιλία Λαγού - Πατέλη. 

Μεταξύ των 20 ατόμων που συγκεντρώθηκαν ήταν και ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς. Εννέα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, το μαχαίρι του Ρουπακιά έχει αφαιρέσει τη ζωή του 34χρονου μουσικού. Από εκείνο το σημείο, σύμφωνα με τα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. που κατατέθηκαν στο δικαστήριο, τα τηλεφωνήματα μεταξύ των μελών και των ηγετών είναι αλλεπάλληλα. 

Ο Λαγός ενημερώνεται στις 00:11, καλεί τον Πατέλη, ο οποίος στη συνέχεια συνομιλεί τρεις φορές με τον Ρουπακιά. Στις 00:37 ο Λαγός καλεί και τον «αρχηγό» Ν. Μιχαλολιάκο και συνομιλεί μαζί του για 45 δευτερόλεπτα. Την εικόνα του τάγματος εφόδου που συγκεντρώθηκε με την έγκριση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής αποκαλύπτουν τα διαβιβαστικά των ομάδων ΔΙΑΣ που έσπευσαν στο σημείο. «Είκοσι άτομα της Χρυσής Αυγής», αναφέρεται στο διαβιβαστικό, ενώ λίγο μετά προστίθεται: «Απ’ ό,τι διακρίνουμε, υπάρχουν σιδερομπουνιές και κάτι ρόπαλα».

 

 enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: