1 Οκτωβρίου 2020

ΝΑΤΟ: Συμφωνία για μηχανισμό αποκλιμάκωσης της ελληνοτουρκικής κρίσης

Την επίτευξη συμφωνίας για την εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού για την αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ. 

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, ο μηχανισμός αυτός είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς συναντήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των δύο χωρών.

Στόχος, η μείωση του κινδύνου «περιστατικών ή ατυχημάτων» στην Ανατολική Μεσόγειο και περιλαμβάνει μια «γραμμή άμεσης επικοινωνίας» μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας ώστε να διευκολύνεται η αποκλιμάκωση σε αέρα και θάλασσα.

Να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση έγινε ενώ στις Βρυξέλλες είναι σε εξέλιξη η κρίσιμη σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. η οποία συζητά το ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία και το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα αν συνεχίσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δήλωση για το θέμα έκανε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που είχε αναλάβει την πρωτοβουλία για την επίτευξη συμφωνίας, στην οποία τόνισε ότι «Καλωσορίζουμε την εγκαθίδρυση του στρατιωτικού μηχανισμού αποκλιμάκωσης που επιτεύχθηκε μέσω του εποικοδομητικού διαλόγου Ελλάδας και Τουρκίας, χωρών συμμάχων του ΝΑΤΟ. Ο μηχανισμός αυτός θα βοηθήσει να δημιουργηθεί χώρος για διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υφιστάμενης διαφοράς και είμαστε έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περισσότερο. Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: