20 Οκτωβρίου 2020

ΧΑΤΖΟΓΛΕΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Προς τον κύριο Καρακωστάνογλου, Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Κ.Μ.


Το Χατζόγλειο Σχολείο, είναι ένα κτίριο με ευρύτερη κοινωνική, αρχιτεκτονική, πολεοδομική και περιβαλλοντική σημασία, με ιστορική παρουσία στην Κατερίνη αλλά και σε όλη την Πιερία, Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ειρήνης και Εφέσου, αρ. 61 του Δήμου Κατερίνης, πολεοδομικής ενότητας Εθνικού Σταδίου, έχει συνολικό εμβαδόν 2.767 τ.μ. και αποτελείται από τμήμα υπογείου, ισόγειο και τρεις ορόφους. Το κτίριο είχε κατασκευαστεί αρχικά ως καπναποθήκη και στη συνέχεια, τμήμα του, χρησιμοποιήθηκε και ως οικία, από τον καπνέμπορα Χατζόγλου Θεόδωρο, ο οποίος το κληροδότησε στο Ελληνικό Δημόσιο, για να γίνει σχολείο.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το εν λόγω κτίριο, παρέμενε αναξιοποίητο. Το 1999 παραχωρήθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας, η οποία, και μετά από σχετικές διαρρυθμίσεις, στέγασε εκεί το Κέντρο Λαϊκής Επιμόρφωσης Κατερίνης, το Κέντρο Νεότητας και Εργαστηρίων Θεάτρου και Κινηματογράφου και το ΚΑΠΗ της πόλης, με συνέπεια το κτίριο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της Κατερίνης. Σήμερα το κτίριο είναι ιδιοκτησία της ΠΕ Πιερίας ως διαδόχου φορέα της Ν.Α. Κατερίνης.

Το 2008 το κτίριο του Χατζόγλειου Σχολείου σταμάτησε να λειτουργεί, λόγω της αμφίβολης στατικής του επάρκειας, γεγονός που οδήγησε στην ανάγκη για μελέτη στατικής έρευνας, για μελέτη ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού και στατικής ενίσχυσης όλου του κτιρίου. Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε μία σειρά δράσεων για την ανακαίνιση και την επαναχρησιμοποίηση του Χατζόγλειου Σχολείου και την ανάδειξή του σε σύγχρονο εκπαιδευτικό, επιμορφωτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό πολυχώρο στην Κατερίνη.



Για το σκοπό αυτό, προκήρυξε το 2016 αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για την ανακαίνιση- επαναχρησιμοποίηση του Χατζόγλειου Σχολείου , με σκοπό να προχωρήσει στη συνέχεια στη σύνταξη φακέλου δημόσιας σύμβασης για την προκήρυξη της μελέτης εφαρμογής του συγκεκριμένου έργου. Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε , μετά από παρατάσεις, το 2017.

Σήμερα, 4 ολόκληρα χρόνια μετά την προκήρυξη του Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, το Χατζόγλειο Σχολείο, ερημώνει αφημένο στην τύχη του, και η απόφαση της Π.Ε. Πιερίας για την ανακαίνιση και επαναχρησιμοποίησή του, μοιάζει να έχει μείνει στα χαρτιά. 


 Ερωτάσθε και ελέγχεσθε:

  • Έχετε προχωρήσει στη σύνταξη φακέλου δημόσιας σύμβασης για την προκήρυξη της μελέτης εφαρμογής του έργου και πότε;

  • Αν ναι, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η μελέτη του έργου; Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία;

  • Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα έναρξης και περάτωσης των απαιτούμενων εργασιών του κτιρίου, και πότε θα παραδοθεί προς χρήση στην τοπική κοινωνία;

 

Υ.Γ.: Σας επισυνάπτουμε πρόσφατες φωτογραφίες από τους εξωτερικούς χώρους του κτιρίου, στις οποίες φαίνεται η εγκατάλειψή  του.

Η επερωτούσα Περιφερειακή Σύμβουλος της ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: