11 Οκτωβρίου 2020

Επιστροφή στο σχολείο την εποχή του κορωνοϊού

Γράφει ο Κατσάρας Κωνσταντίνος

1. Η ΕΝΑΡΞΗ αυτού του σχολικού έτους δεν μοιάζει με κανένα άλλο στην ιστορία. Λόγω του κινδύνου από τον κορωνοϊόCovid-19, οι μαθητές σε όλο τον κόσμο θα ξεκινήσουν τη σχολική τους χρόνια όπως ποτέ άλλοτε. Πολλοί μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία φορώντας μάσκα προσώπου και τηρώντας τους κανόνες απόστασης ασφαλείας.

Σε ορισμένα μέρη, οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείο μόνο για λίγες
μέρες την εβδομάδα ή για μερικές ώρες την ημέρα. Και σε άλλα μέρη θα ξεκινήσουν τη χρονιά μόνο σε «onlineαίθουσες» με τηλεκπαίδευση.

2. Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι μαθητές πρέπει να επιστρέψουν στο σχολείο και να παρακολουθήσουν τα μαθήματα με τον παραδοσιακό τρόπο είναι επειδή το Covid-19 εξαπλώνεται κυρίως μεταξύ ενηλίκων, δηλαδή από ενήλικα μέλη της οικογένειας στα παιδιά. Η διάδοση του Covid-19 μεταξύ παιδιών ή από παιδιά σε ενήλικες είναι λιγότερο συχνή. Ωστόσο, περισσότερα παιδιά στα σχολεία σημαίνουν περισσότερους δασκάλους και άλλο προσωπικό
ενηλίκων και περισσότερους γονείς στις πύλες του σχολείου. Δεν είναι ακόμη σαφές πως αυτό θα επηρεάσει την εξάπλωση της λοίμωξης, αλλά το να παραμείνουν τα σχολεία κλειστά και να μην λειτουργήσουν με τον παραδοσιακό τρόπο προκαλεί άλλα προβλήματα.
 

3. Και τούτο διότι, μερικοί μαθητές είναι ιδιαίτερα ευπρόσβλητοι όταν κλείνουν τα σχολεία. Η μη λειτουργία των σχολείων θα ήταν πολύ δύσκολο για τα παιδιά με αναπηρίες. Μερικά από αυτά τα παιδιά χρειάζονται προσωπική υποστήριξη με ατομικό μάθημα και δεν μπορούν να εργαστούν σε οθόνες. Και το να μην πηγαίνεις στο σχολείο επηρεάζει άσχημα τα παιδιά από οικογένειες με χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα. Αυτοί οι μαθητές συχνά δεν έχουν πρόσβαση σε ιδιαίτερα μαθήματα και χρειάζονται το σχολείο για υποστήριξη και σε άλλους τομείς της ζωής τους, όπως τα σχολικά γεύματα. Η παρακολούθηση μαθημάτων στο σχολείο είναι απαραίτητη. Αυτό τόνισε και το Κέντρο Ελέγχου των Ασθενειών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι η μη επίσκεψη του σχολείου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι επιβλαβής για όλα τα παιδιά.
 

4. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου των Νόσων των Ηνωμένων Πολιτειών κανένα άλλο μέρος εκτός από το εκπαιδευτικό ίδρυμα δεν έχει μεγαλύτερη επιρροή στην υγεία και την ευημερία ενός παιδιού από το σχολείο του. Τα σχολεία παρέχουν κάτι περισσότερο από την εκπαίδευση, βοήθεια στα παιδιά και εφήβους να αναπτύξουν και αποκτήσουν κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες, τα εκπαιδευτικά
ιδρύματα μπορούν να τα κρατήσουν ασφαλή από την κακοποίηση, και να τα διατηρήσουν υγιή, σερβίροντας σχολικά γεύματα και ενισχύοντας τη σωματική δραστηριότητα τους. Συνεπώς, τα παιδιά στο σχολεία έχουν άμεση πρόσβαση σε εμπειρίες και δραστηριότητες που δεν μπορούν να αποκτηθούν μέσω της διαδικτυακής μάθησης.

5. Το ότι οι μαθητικές ικανότητες μειώνονται κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών - και οι μαθητές χάνουν όσα έχουν μάθει κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου– αυτό είναι επίσης καλά τεκμηριωμένο. Μια αμερικανική μελέτη που αναφέρετε από έναν μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό που κάνει έρευνες απόδοσης για μαθητές γυμνασίου, έδειξε ότι οι μαθητές το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια των διακοπών, μετά την τρίτη τάξη, χάνουν σχεδόν το 20 τοις εκατό των αποχτημένων γνώσεων της παρούσας σχολικής χρονιά τους στην ανάγνωση και το 27 τοις εκατό της σχολικής της μάθησης στα μαθηματικά. Η διαδικτυακή διδασκαλία που  παρέχεται σε πολλά σχολεία δεν ήταν τόσο καλή όσο η αυτοπρόσωπη παραδοσιακήμάθηση στο σχολείο. Η μακροχρόνια έλλειψη ποιοτικής διδασκαλίας θα σήμαινε πιθανώς μια τεράστια απώλεια μάθησης για εκατομμύρια παιδιά.
 

6. Αλλά το να πηγαίνει κανείς στο σχολείο δεν είναι μόνο σημαντικό για την πνευματική ανάπτυξη του παιδιού. Τα σχολεία είναι ο τόπος όπου τα παιδιά μαθαίνουν πώς να αναπτύσσουν και να διατηρούν φιλίες, να συμπεριφέρονται σε ομάδες και να αλληλοεπιδρούν και να δημιουργούν σχέσεις με άτομα εκτός της οικογένειάς τους. Και οι κανόνες και οι οδηγίες στο σχολείο μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, να αναλάβουν την ευθύνη για τον εαυτό τους και να ενεργούν υπεύθυνα με τους άλλους.
 

7. Τα σχολεία είναι επίσης σημαντικά για τη συναισθηματική ευεξία των παιδιών εφ΄ όσον μπορούν να τα προστατεύσουν από αρνητικές συμπεριφορές όπως η κατάχρηση ναρκωτικών.Μια μελέτη στο Επιστημονικό περιοδικό Έρευνας για την εφηβεία(Journal of Research on Adolescence) εξέτασε 476 νέους άνω από τρία χρόνια ξεκινώντας από την έκτη τάξη. Διαπιστώθηκε ότι το συναίσθημα που
συνδέεται με ένα σχολείο είναι ιδιαίτερα σημαντικά για εκείνους τους νέους, που είχαν στο παρελθόν λιγότερες σχέσεις με άλλους τομείς της ζωής τους, όπως με το σπίτι τους, ώστε να μειώσουν την πιθανότητα χρήσης ναρκωτικών.


8. Το σχολείο προστατεύει ορισμένα παιδιά από κακοποίηση. Οι δάσκαλοι και το εκπαιδευτικό προσωπικό συχνά παρατηρούν εάν ένα παιδί κακοποιείται στο σπίτι και φροντίζουν το παιδί να βοηθηθεί. Μια μελέτη του 2018 από το αμερικανικό Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών διαπίστωσε ότι οι ενήλικες στα σχολεία ανέφεραν πάνω από το ένα πέμπτο όλων των περιπτώσεων κακοποίησης παιδιών.
 

9. Το σχολείο μπορεί επίσης να είναι σημαντικό για την υγεία ενός παιδιού. Στις ΗΠΑ, περισσότερα από 30 εκατομμύρια παιδιά λαμβάνουν δωρεάν σχολικό γεύμα και σχεδόν 15 εκατομμύρια παίρνουν το πρωινό τους στο σχολείο. Πολλά παιδιά δεν ασκούνται πλέον αθλητικά εκτός σχολείου. Στο σχολείο, τα μαθήματα γυμναστικής, τα διαλείμματα, οι σχολικές δραστηριότητες και τα αθλητικά προγράμματα μετά το σχολείο, επιτρέπουν στα παιδιά να κάνουν την άσκηση που χρειάζονται όταν βρίσκονται τους χώρους εκπαίδευσης.
 

10. Τα περισσότερα σχολεία στο κόσμο άνοιξαν αυτό το φθινόπωρο για τη νέα σχολική περίοδο, αλλά και μερικά όχι. Στην Καλιφόρνια, για παράδειγμα, ο κυβερνήτης ανακοίνωσε ότι οι νομοί που βρίσκονται στη λίστα παρακολούθησης και σχετίζονται με περιπτώσεις κορωνοϊού θα ξεκινήσουν τη σχολική χρονιά μόνο με μαθήματα εξ’ αποστάσεως (διαδικτυακή εκπαίδευση). Ας ελπίσουμε ότι δεν θα
ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα πολλοί και τα παιδιά παντού θα επισκέπτονται το παραδοσιακό σχολείο.Η επιστροφή στο σχολείο κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπορεί να μην είναι φυσιολογική – αλλά χρήσιμη. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανέφερε σε άρθρο του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας The Daily Mail (9/8) ότι (το ενδεχόμενο) να κρατηθούν τα παιδιά χωρίς φυσική παρουσία στην εκπαίδευση, για χρόνο μεγαλύτερο από αυτόν που χρειάζεται είναι «κοινωνικά μη ανεκτό, οικονομικά μη βιώσιμο και ηθικά ατεκμηρίωτο». Από την άλλη, ειδικοί καθιστούν σαφές πως η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία είναι ο καλύτερος τρόπος να μαθαίνουν αλλά και να κοινωνικοποιούνται. Συνεπώςη προσωπική διδασκαλία του μαθητή στο σχολείο είναι πολύ σημαντική.

2  Επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με το κορωνοϊό
Με απλά μέτρα μπορείτε να προστατέψετε τον εαυτό σας και τους άλλους από τυχόν μόλυνση με τον κορωνoϊό, να διαγνώσετε συμπτώματα της ασθένειας και να βρείτε βοήθεια.
Πρόληψη!
Διατηρήστε τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση όταν βήχετε ή φταρνίζεστε – ή ακόμη καλύτερο είναι να απομακρύνεστε. Φταρνιστείτε στον κυρτωμένο βραχίονα του χεριού σας ή σε ένα χαρτομάντιλο που θα πετάξετε (στα απόβλητα υλικά).
Αποφύγετε την επαφή όταν χαιρετάτε άλλους ανθρώπους και πλένετε τα χέρια σας τακτικά και σχολαστικά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Διάγνωση
Τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας είναι ο βήχας, συνάχι, φαγούρα στο λαιμό και πυρετός. Μερικοί πάσχοντες υποφέρουν επί πλέον από διάρροια. Εάν η πορεία είναι σοβαρή, μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα αναπνοής ή πνευμονία. Μετά τη μόλυνση, τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να εμφανιστούν έως και 14 ημέρες αργότερα.

Κινητοποίηση/Ενεργοποίηση
Έχετε βρεθεί σε μια περιοχή στην οποία έχουν ήδη εμφανιστεί κρούσματα ασθένεια με το νέο κορωνοϊό; Εάν τα συμπτώματα που περιγράφονται παραπάνω εμφανίζονται εντός 14 ημερών, αποφύγετε την περιττή επαφή με άλλα άτομα και μείνετε εάν είναι δυνατόν στο σπίτι. Επικοινωνήστε τηλεφωνικώς με τον οικογενειακό γιατρό σας και συζητήστε την περαιτέρω διαδικασία, πριν πάτε στο Ιατρείο του. Είχατε επαφή με κάποιον με μια τέτοια ασθένεια; Απευθυνθείτε στο τμήμα υγείας σας.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: