7 Οκτωβρίου 2020

ΕΝ ΨΥΧΡΩ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

Κάτι δεν κάνουν καλά στο θέμα της εξάπλωσης του κορονοϊού. Αυτό το επιβεβαιώνουν τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα στην Αττική αλλά και σε πολλές περιοχές της περιφέρειας.

**

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι οι θάνατοι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και σκαρφαλώσαμε στις πρώτες θέσεις θνησιμότητας αναλογικά με τον πληθυσμό. Κάτι δεν πάει καλά. Να υποθέσω ότι όποιος μπαίνει στην εντατική, δύσκολα ξαναβγαίνει, πράγμα που σημαίνει αναποτελεσματική νοσηλεία ή πρόκειται για συμπτωματικό γεγονός.

**

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το ότι τόσο όσον αφορά τα κρούσματα όσο και τους θανάτους, η ηλικιακή διαστρωμάτωση τείνει να αλλάξει σε βάρος των νεότερων ηλικιών, όπως ακόμη και η διάγνωση θανάτου χωρίς «υποκείμενα νοσήματα».

**

Κι όλα αυτά την ώρα που το σύστημα, λέει, ακόμη δεν έχει πέσει και αντέχει και ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν είναι ούτε στο πορτοκαλί.

**

Ας αφήσουμε τους πειραματισμούς κι ας επανέλθουμε σε συνθήκες κανονικού lockdown, όπου επιβάλλεται, γιατί θα τρέχουμε και δεν θα προλαβαίνουμε. Αρχίζω να ανησυχώ, ο έλεγχος αρχίζει να ξεφεύγει και στο τέλος αντί να σώσουμε έστω μέρος της οικονομίας, θα χαντακωθούμε όλοι μαζί.

**

Κι όπως και να το κάνουμε, η οικονομία μπορεί να αντιμετωπισθεί, ο κορονοϊός για την ώρα όχι. Και μη ξεχνάμε ότι η φιλοσοφία μας ως λαός είναι ανθρωποκεντρική.

**

Τώρα πριν είναι αργά. Και για τους δύσπιστους ας θυμηθούμε σκηνές στο Μπέργκαμο που συγκλόνισαν όλη την ανθρωπότητα.

**

Όσον αφορά την Πιερία, δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός, αρκεί να δούμε ότι τα καθημερινά κρούσματα πλησιάζουν τον αριθμό κρουσμάτων της Θεσσαλονίκης, μιας περιοχής που έχει σχεδόν δεκαπλάσιο πληθυσμό από την Πιερία και επιβαρύνεται πολύ περισσότερο από τα μέσα μαζική μεταφοράς, εκδηλώσεις και αφίξεις από το εξωτερικό.

**

Τα μέτρα που πάρθηκαν δεν επαρκούν γιατί δυστυχώς ζούμε στη χώρα του πολλά βαρύ και ασήκωτου συμπολίτη - συμπατριώτη που σε ειρωνεύεται για τη μάσκα και με το θράσος του άξεστου στριμώχνεται δίπλα σου στην καφετέρια κι αν τολμήσεις να τραβηχτείς πιο πέρα κινδυνεύεις να βρεις και το μπελά σου.

**

Λίγο-πολύ αρχίσαμε όλοι μας να ξεχνιόμαστε από τις πρώτες «καλές» συνήθειες του πρώτου lockdown. Ατόνησε εκείνο το «σχολαστικά» κι έγινε βιαστικά. Οι οπαδοί της μη χρήσης μάσκας εισέρχονται στα καταστήματα χωρίς συστάσεις, τα απολυμαντικά εξαφανίστηκαν από πολλούς χώρους και οι ουρές μεγαλώνουν φτάνοντας στα όρια του συνωστισμού.

**

Τι να πω άλλο. Αφού η κυβέρνηση δεν μπορεί να βάλει το χέρι της, ας το βάλει ο Θεός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: