8 Οκτωβρίου 2020

Εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή: Σήμερα οι ποινές - Απόρριψη ελαφρυντικών ζήτησε η εισαγγελέας


Μετά το ΕΝΟΧΟΙ, έρχονται οι συλλήψεις πολιτικών στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής. Εικόνες του Σεπτεμβρίου του 2013 θα επαναληφθούν τον Οκτώβριο του 2020, καθώς στελέχη του ναζιστικού μορφώματος θα περάσουν και πάλι το κατώφλι του Αστυνομικού Μεγάρου της Λ. Αλεξάνδρας με χειροπέδες στα χέρια.

Η ενοχή για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, έχει προκαλέσει την… προετοιμασία των διωκτικών αρχών για την σύλληψη των καταδικασμένων χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία εδώ και πολύ καιρό έχει θέσει υπό διακριτικό αλλά στενό κλοιό τους χθεσινούς ενόχους και κυρίως τα επτά πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής. Γνωρίζουν τις κινήσεις, τα ωράρια, τις συνήθειές τους, τα δρομολόγιά τους και φυσικά τους τόπους διαμονής τους.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα στις 12:30 με την αγόρευση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου επί των ελαφρυντικών. Θα ακολουθήσει δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης και αφού αποσυρθεί το δικαστήριο θα ανακοινώσει στη συνέχεια την απόφαση σε ποιους και ποια ελαφρυντικά θα αναγνωριστούν.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι συνέστησαν ως οργάνωση για να διαπράττουν ανθρωποκτονίες από πρόθεση. Συνεπώς τι ελαφρυντικά μπορώ να προτείνω για μια τέτοια οργάνωση που εκρίθη κατά αυτό τον τρόπο παράνομη; Προτείνω να απορριφθούν συλλήβδην όλα τα υπόλοιπα ελαφρυντικά, είπε η Εισαγγελέας.

Όταν ανακοινωθούν οι αποφάσεις των ποινών, αφού εξετασθούν ελαφρυντικά και συγχωνεύσεις, χωρίς αυτές να έχουν ανασταλτικό αποτέλεσμα, τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και του Τμήματος Αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής θα εκτελέσουν τις δικαστικές αποφάσεις σε βάρος των πολιτικών στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής.

Η διαδικασία των συλλήψεων θα είναι ακαριαία με ταυτόχρονες και παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις όπως εκείνες που είχαν καταγραφεί τον Σεπτέμβριο του 2013, λίγες ημέρες μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Το νωρίτερο που θα μπορούσαν να εξελιχθούν αυτές οι επιχειρήσεις συλλήψεων, όπως εκτιμούν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., τοποθετούνται χρονικά από τα ξημερώματα της Παρασκευής και μετά, ίσως και την επόμενη εβδομάδα.

 Ο γρίφος της περίπτωσης του ...ευρωβουλευτή Λαγού

Γρίφος παραμένει η περίπτωση του… ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες καθώς σήμερα έχει συνεδρίαση της ολομέλειας, και παραμένει μυστήριο αν θα εμφανιστεί ή όχι. Σημειώνεται πως ο Λαγός έχει διαπιστευμένο συνεργάτη του στην ευρωβουλή τον "Καιάδα" Γιώργο Γερμενή, επίσης καταδικασμένο, ο οποίος είναι άγνωστο αν βρίσκεται και εκείνος στις Βρυξέλλες. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι η άρση ασυλίας του Λαγού είναι μια τυπική και σύντομη διαδικασία και θυμίζουν πως και το 2013 όλοι οι συλληφθέντες ήταν εν ενεργεία βουλευτές του μορφώματος.

Μια απόφαση με 20.000 ακροατές

Η απόφαση του δικαστηρίου που δίκασε για πρώτη φορά πολιτικό μόρφωμα, την Χρυσή Αυγή, ως εγκληματική οργάνωση, είχε 20.000 ακροατές, που βρέθηκαν έξω από Εφετείο Αθηνών, στη Λ. Αλεξάνδρας, και ξέσπασαν σε ζητωκραυγές και πανηγυρισμούς στο άκουσμα της. Τα μέτρα ασφαλείας έξω από το δικαστικό μέγαρο ήταν πρωτόγνωρα, με τουλάχιστον 30 αστυνομικές κλούβες και εκατοντάδες αστυνομικούς να έχουν κυκλώσει το οικοδομικό τετράγωνο.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης τους Εφετείου Αθηνών, στις 12:00 χθες το μεσημέρι, μία ομάδα περίπου 10 ατόμων από τουλάχιστον 600 άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου που βρίσκονταν στη συμβολή της Λ. Αλεξάνδρας με την οδό Λουκάρεως, επιτέθηκαν με ξύλα, πυροσβεστήρες και άλλα αντικείμενα με στόχο τις αστυνομικές κλούβες. Σκοπός της επίθεσης, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ήταν η καταστροφή των οχημάτων της Αστυνομίας, τα οποία έφραζαν την πρόσβαση προς το Εφετείο. Κάποιοι από αυτούς, σύμφωνα με τους αστυνομικούς ισχυρισμούς, επιχείρησαν να τρυπήσουν και τα ντεπόζιτα καυσίμων των οχημάτων. Από τις επιθέσεις υπέστησαν σημαντικές φθορές δέκα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας.

 Αρχικά οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση των οχημάτων ρίψης νερού, τις γνωστές Αύρες ή Αίαντες, προκειμένου να αποκρούσει τις επιθέσεις. Οι κουκουλοφόροι επέμεναν και δεν υποχωρούσαν με τις αστυνομικές δυνάμεις να προβαίνουν στην χρήση δακρυγόνων για την διάλυσή τους. Όταν μέρος των συγκεντρωμένων άρχισε να υποχωρεί προς το Πεδίο του Άρεως, τουλάχιστον τρία υδροφόρα οχήματα Αύρες, προέβησαν σε μία ιδιότυπη καταδίωξη με χρήση νερού, προκειμένου να αποφύγουν την χρήση δακρυγόνων. Όπως και να έχει οι αστυνομικές ενέργειες είχαν προκαλέσει την ολοκληρωτική διάσπαση της κατά τα άλλα ειρηνικής συγκέντρωσης.

Τι υποστηρίζει η ΕΛ.ΑΣ.

Οι επικεφαλής αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., υποστήριξαν πως οι κουκουλοφόροι έριξαν εναντίον τους περισσότερες από 150 βόμβες μολότοφ κατά τη διάρκεια της καταδίωξης στην κάθοδο της Λ. Αλεξάνδρας, παρότι δεν υπήρχαν εικόνες που να αναδεικνύουν τον συγκεκριμένο αριθμό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων αξιωματικών, τα συγκεκριμένα άτομα είχαν πρόθεση να καταστρέψουν αστυνομικά οχήματα, ενδεχομένως να επιχειρήσουν να περάσουν προς το δικαστικό μέγαρο, ενώ σίγουρα θα προέβαιναν σε καταστροφές καταστημάτων και εμπρησμούς, κατά μήκος της Λ. Αλεξάνδρας. Από τις αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκαν δύο προσαγωγές.

Στο μεταξύ από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, μετά τις καταγγελίες του Γραμματέα του "ΜΕΡΑ 25" Γιάνη Βαρουφάκη, για επίμεμπτη σε βάρος του συμπεριφορά από αστυνομικό, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης έξω από το Εφετείο Αθηνών.

 Πολιτική κόντρα για τα επεισόδια

Κόντρα για τα επεισόδια έξω από το Εφετείο προκλήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι οι δυνάμεις της Αστυνομίας διέλυσαν μια καθ’ όλα δημοκρατική και ειρηνική διαμαρτυρία και απάντησαν με δυσανάλογη επίδειξη ισχύος εξαιτίας μερικών προβοκατόρων. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε εξηγήσεις. Ειδικότερα, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "δυστυχώς η απόφαση δεν άρεσε στην γνωστή μειοψηφία εντός της Αστυνομίας".

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απάντησε στον κ. Σπίρτζη με την εξής δήλωση: "Σήμερα η Δημοκρατία ξόρκισε φαντάσματα, δεν είναι μέρα για να επικαλούμαστε τα ανύπαρκτα. Στον κ. Σπίρτζη που δεν άκουσε, δεν είδε αλλά παρ’ όλα αυτά καταγγέλλει, απάντηση είναι οι εικόνες από τις μολότοφ και τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα της Αστυνομίας".



thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια: