23 Οκτωβρίου 2020

Ελλάδα και Ρωσία πιο κοντά με φόντο τις απειλές της Τουρκίας

Ενα τουίτ ισούται με… χίλιες λέξεις. Και το τουίτ του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας με την ευκαιρία της 193ης επετείου της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, που ήταν καθοριστικής σημασίας για την ανεξαρτησία της Ελλάδας, θεωρείται ότι ήταν ένα μήνυμα «εξαιρετικά αφιερωμένο» στην Τουρκία. Λίγες μόλις μέρες πριν από την επίσκεψη του ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ στην Αθήνα στις 26 Οκτωβρίου και ενώ το Κρεμλίνο ετοιμάζεται να ανταποκριθεί και σε πρόσκληση για επίσκεψη του ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, με αφορμή τους εορτασμούς για το 2021. Κινήσεις που ερμηνεύονται και ως «ρωσική σφήνα» στην Ανατολική Μεσόγειο, στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων και στον απόηχο της προσπάθειας των ΗΠΑ να διευρύνουν το αποτύπωμά τους στην Ελλάδα, όπως αυτό εκφράστηκε με την επίσκεψη του αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

«Πριν από 193 χρόνια, οι ρωσικές δυνάμεις μαζί με τις δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας νίκησαν τον τουρκο-αιγυπτιακό στόλο. Η νίκη των συμμαχικών δυνάμεων στο Ναυαρίνο άνοιξε τον δρόμο για την ανεξαρτησία της Ελλάδας» ανέφερε το επίμαχο τουίτ του ρωσικού ΥΠΕΞ και συνοδευόταν από σχετικό βίντεο με τον τουρκικό στόλο να φλέγεται. Ενα μήνυμα που αποδίδει τιμές σε μια σύγκρουση την οποία επεδίωξαν οι Ρώσοι περισσότερο από όλους, εκτιμώντας ότι πέτυχαν ένα ισχυρό χτύπημα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπως επιμένουν να υπενθυμίζουν μέχρι σήμερα ρωσικές διπλωματικές πηγές.
Ιστορικό μήνυμα

Ενα μήνυμα προς όλους ότι η Ιστορία διδάσκει, ιδιαίτερα σε μία περίοδο εντάσεων, με την Αγκυρα σε ρόλο «ταραχοποιού» σε πολλαπλά μέτωπα, με τις επιδιώξεις της Τουρκίας να συγκρούονται με τα συμφέροντα της Μόσχας. Μετά την κλιμάκωση της έντασης τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η υπομονή της Μόσχας δείχνει να εξαντλείται και οι δεσμοί της με την Αγκυρα να δοκιμάζονται. Τα τηλέφωνα δε γίνονται μόνο κατόπιν τουρκικής πρωτοβουλίας, και όχι αντίστροφα, ενώ ο Λαβρόφ έσπευσε να διευκρινίσει πρόσφατα ότι Τουρκία και Ρωσία δεν έχουν στρατηγική συμμαχία, αλλά μια εταιρική σχέση… 



Η άφιξη του Λαβρόφ στην Αθήνα μετά από σειρά αναβολών και ενώ οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν «ψυχρανθεί», μετά το επεισόδιο του 2018 και την απέλαση των ρώσων διπλωματών, αλλά και την αναγνώριση της Ουκρανικής Εκκλησίας στη συνέχεια, να παίζει τον δικό της ρόλο στις εξελίξεις, ίσως να δίνει την ευκαιρία για αναθέρμανση. Η ενδεχόμενη επίσκεψη δε του ρώσου προέδρου στην Ελλάδα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η πρόσκληση έχει σταλεί και έχει ήδη γίνει αποδεκτή από το Κρεμλίνο, ενισχύουν τα σενάρια επαναπροσέγγισης, έστω και αν ρώσοι διπλωμάτες δίνουν σημασία στον χρόνο που μεσολαβεί μέχρι τότε. Επισημαίνουν ωστόσο την εκπεφρασμένη πρόταση της Μόσχας και για κοινούς εορτασμούς, αντίστοιχους με κοινές πρωτοβουλίες που υπήρξαν στο παρελθόν.
Υπέρ των 12 μιλίων

Επισημαίνεται ότι η Μόσχα έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα επίσης υπέρ του δικαιώματος όλων των κρατών να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, επανειλημμένα, από τον Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα, ενισχύοντας τις ελληνικές θέσεις, ενώ έχει καταδικάσει απερίφραστα και τις πολιτικές της Αγκυρας στην Κυπριακή Δημοκρατία. «Χρειάζονται δύο για να χορέψουν ταγκό» λένε ρωσικές διπλωματικές πηγές στα «ΝΕΑ» και υπογραμμίζουν διαρκώς ότι η προθυμία της Μόσχας για διαμεσολάβηση έχει ήδη εκφραστεί, αυτό που εκκρεμεί είναι η απάντηση και οι πρωτοβουλίες της Αθήνας. Για τη ρωσική πλευρά πάντως «είναι η σειρά της ελληνικής κυβέρνησης να πάρει αποφάσεις», όπως τονίζουν διπλωματικές πηγές, και παραπέμπουν στην επίσκεψη για εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: