16 Οκτωβρίου 2020

Κορονοϊός: Ο συναγερμός για την Κοζάνη και η ανησυχία για την αύξηση των θανάτων

Το πρώτο τοπικό lockdown εξαιτίας της "εκτίναξης" κρουσμάτων κορονοϊού επιβλήθηκε στην Κοζάνη, δίνοντας μια "γεύση" του σκληρού χειμώνα που ακολουθεί. Λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου των τελευταίων ημερών - περισσότερα από 200 ενεργά κρούσματα τα οποία αναλογικά του πληθυσμού χτύπησαν "καμπανάκι"- η Κοζάνη για 14 ημέρες περνά στο επίπεδο 4 του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας και επιβάλλονται αυστηροί περιορισμοί με αναστολή λειτουργίας των περισσότερων δραστηριοτήτων.

 

Ειδικότερα και σύμφωνα με την ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, από σήμερα έως και τις 29 Οκτωβρίου προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Στο μεταξύ "καμπανάκι" χτυπά και ο αυξανόμενος αριθμός θανάτων καταδεικνύοντας ταυτόχρονα και τις τραγικές επιπτώσεις της μη τήρησης των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού όπως αυτές καταγράφηκαν πολύ έντονα τον Σεπτέμβριο. Την Πέμπτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επιπλέον 13 θανάτους λόγω κορονοϊού στην Ελλάδα. 

Ίδιος αριθμός θανάτων είχε δηλωθεί την Κυριακή, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από το Σάββατο έως σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 51 ασθενείς με covid-19. Από την αρχή της πανδημίας έως και χθες στη χώρα μας έχουν καταγραφεί 482 θάνατοι ασθενών. Σημειώνεται ότι την Πέμπτη μάχη για τη ζωή τους έδιναν 82 ασθενείς που ήταν διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Όπως έχει δηλώσει ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, Γκίκας Μαγιορκίνης, "οι θάνατοι είναι το αποτέλεσμα της κινητικότητας του ιού που βλέπαμε 15 ημέρες πριν". 

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για άτομα μεγάλης ηλικίας, άνω των 70 ετών, με πολλά υποκείμενα νοσήματα, όπως άνοια, διαβήτη, καρδιακά προβλήματα, προβλήματα στους πνεύμονες, τα οποία εφόσον νοσήσουν σοβαρά από τον κορονοϊό και χρειαστεί να νοσηλευτούν, η πιθανότητα να βγουν από το νοσοκομείο είναι ίσως μικρότερη του 20%.

Με πληροφορίες από εφημερίδες "Ελεύθερος Τύπος" και "Καθημερινή"

Δεν υπάρχουν σχόλια: