2 Οκτωβρίου 2020

Κοροναϊός : Σε ομάδα υψηλού κινδύνου ο Τραμπ – Ποιος θα πάρει τη θέση του αν αρρωστήσει βαριά

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή πως τα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν ο ίδιος και η σύζυγός του Μελάνια έδειξαν ότι έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 και τίθενται σε καραντίνα άμεσα.

«Απόψε, η πρώτη κυρία και εγώ διαγνωστήκαμε θετικοί στον κοροναϊό», ανέφερε μέσω Twitter ο 74χρονος πρόεδρος της ισχυρότερης δύναμης του κόσμου.

«Θα αρχίσουμε την καραντίνα μας και τη διαδικασία ανάρρωσής μας αμέσως. Θα το ξεπεράσουμε αυτό μαζί!», πρόσθεσε ο μεγιστάνας, πληκτρολογώντας τη λέξη «μαζί» με κεφαλαία, όπως συνηθίζει για έμφαση.

Σε σημείωμά του που δημοσιοποιήθηκε από την αμερικανική προεδρία, ο γιατρός του Λευκού Οίκου διευκρίνισε πως αναμένει ότι ο πρόεδρος θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του «απερίσπαστος», και θα παραμείνει στην αμερικανική προεδρία για τη διάρκεια της «ανάρρωσής του».

«Ο πρόεδρος και η πρώτη κυρία πάνε αμφότεροι καλά», διευκρίνισε ο Δρ. Σον Κόνλεϊ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ακυρώνεται το ταξίδι που προβλεπόταν να κάνει ο Ρεπουμπλικάνος στη Φλόριντα σήμερα για να μιλήσει σε προεκλογική εκδήλωση.
Σε ομάδα υψηλού κινδύνου ο Τραμπ

Εντωμεταξύ, πολλά διεθνή ΜΜΕ σημειώνουν πως ο Τραμπ θεωρείται πως ανήκει στη λεγόμενη ομάδα υψηλού κινδύνου, τόσο εξαιτίας της ηλικίας του, όσο και επειδή είναι υπέρβαρος.

Όπως αναφέρει ο Guardian, σύμφωνα με έρευνα του Λάνσετ από τον Μάρτιο, το ποσοστό θνησιμότητας από Covid-19 ανέρχεται σε 8,6% στην ηλικιακή ομάδα των 70 και άνω.

Ο Μπάρι Ντίξον, γιατρός ΜΕΘ σε νοσοκομείο της Μελβούρνης, είπε ότι ο Τραμπ θα κινδύνευε ακόμα περισσότερο αν πάθαινε πνευμονία, η οποία συνδέεται με υψηλή θνησιμότητα στους ασθενείς με κοροναϊό, ειδικά αυτούς από 65 και άνω.

Μάλιστα, ο γιατρός από την Αυστραλία αναφέρει ότι ένα άτομο με κοροναϊό στην ηλικία του Τραμπ (74 ετών) έχει 1 στις 25 πιθανότητες να πεθάνει.

Ο ίδιος ο Τραμπ μπορεί να δηλώνει ότι αισθάνεται καλά, αλλά ο δρ. Ντίξον σημειώνει ότι τα ύποπτα συμπτώματα είναι συνηθισμένα στην αρχή της νόσου. Στη συνέχεια, η υγεία του ηγέτη των ΗΠΑ θα μπορούσε να χειροτερέψει με γρήγορο ρυθμό «όπως ακριβώς έγινε με τον Μπόρις Τζόνσον».

Σύμφωνα με το αμερικανικό CDC, οι άνδρες με Covid-19 έχουν διπλάσιες πιθανότητες να καταλήξουν σε σχέση με τις γυναίκες. Η πιθανότητα να νοσηλευτεί ένας 70χρονος σαν τον Τραμπ είναι πέντε φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την ηλικιακή ομάδα 18-29, ενώ η πιθανότητα να πεθάνει είναι… 90 φορές μεγαλύτερη.

Τα υπέρβαρα άτομα, όπως ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, έχουν τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσηλευτούν σε σχέση με άτομα κανονικού βάρους και 50% πιθανότητα να πεθάνουν.

Το μόνο θετικό σε όλα τα παραπάνω για τον Αμερικανό ηγέτη είναι ότι διαγνώστηκε πριν αναπτύξει συμπτώματα, οπότε οι γιατροί του πιθανότατα θα καταφέρουν να ελέγξουν την ασθένεια.
Ποιος θα αντικαταστήσει τον Τραμπ σε περίπτωση που νοσήσει σοβαρά

Αν ο Τραμπ ασθενήσει βαριά και δεν μπορεί να συνεχίσει τα καθήκοντά του, τότε τη θέση του θα αναλάβει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

Δεν είναι γνωστό αν ο Πενς είναι και αυτός θετικός. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έστειλε την «αγάπη» και τις «προσευχές» του στο προεδρικό ζεύγος μέσω Twitter.

Σε περίπτωση που και ο Πενς αρρωστήσει σοβαρά, τότε τα ηνία των ΗΠΑ θα αναλάβει η «νέμεση» του Τραμπ, η Νάνσι Πελόζι.

Πάντως, σύμφωνα με το CNN σε απόμονωση έχει τεθεί ήδη η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι όσο και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ο οποίος τα τελευταία 24ωρα ήταν σε στενή επαφή με τον Τραμπ.
Πώς κόλλησε ο Τραμπ

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο ένοικος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωνε ότι η Χόουπ Χιξ, στενή συνεργάτιδά του, προσβλήθηκε από τον κοροναϊό· ενώ ενημερωμένη πηγή δήλωσε πως παρουσιάζει συμπτώματα της COVID-19.

Η Χιξ βρισκόταν στο προεδρικό αεροσκάφος μαζί με τον πρόεδρο όταν ο Τραμπ ταξίδεψε την Τρίτη στο Κλίβλαντ, στην πολιτεία Οχάιο, για να συμμετάσχει στο πρώτο ντιμπέιτ με τον Δημοκρατικό αντίπαλό του στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, τον Τζο Μπάιντεν.

Ταξίδεψε επίσης μαζί του όταν πήγε με το προεδρικό αεροσκάφος στη Μινεσότα, για να εκφωνήσει την κεντρική ομιλία σε προεκλογική συγκέντρωση των Ρεπουμπλικάνων. 



«Φοράει συχνά μάσκα αλλά διαγνώστηκε θετική», είπε ο Τραμπ και διευκρίνισε πως περνάει «πολύ χρόνο με τη Χόουπ, όπως και με την πρώτη κυρία».

Ο αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι η στενή συνεργάτιδά του θα μπορούσε να έχει προσβληθεί λόγω των επαφών της με στρατιωτικούς και στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Οι συνεργάτες του στη λεγόμενη «δυτική πτέρυγα» του Λευκού Οίκου υποβάλλονται σε τεστ καθημερινά, όπως και οι δημοσιογράφοι που πηγαίνουν στις δημόσιες εμφανίσεις του ή ταξιδεύουν μαζί του.

Κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα το επιτελείο του Λευκού Οίκου είναι πότε ακριβώς προσβλήθηκαν ο Τραμπ, η Μελάνια και η Χιξ. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, χρειάζεται έως και μία εβδομάδα για να αναπτύξει κάποιος συμπτώματα αφού μολυνθεί με κοροναϊό.

Αυτό σημαίνει ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να ήταν θετικός κατά τη διάρκεια του πρώτου του debate με τον Τζο Μπάιντεν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: