16 Οκτωβρίου 2020

Μαγιορκίνης : «Καμπανάκι» για την Αττική, μεγάλη ανησυχία για τη Θεσσαλονίκη

Για μια ακόμα μέρα στο «κόκκινο» βρίσκεται η Αττική, αφού σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη, από τα 508 κρούσματα στο σύνολο της χώρας μας τα 227 βρίσκονται στην Αττική, ενώ 63 εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη.



Η πανδημία στη χώρα παρουσιάζει ήπιες αυξητικές τάσεις, σημείωσε. Η Αττική παρουσιάζει «κάποια σημάδια σταθεροποίησης», ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, καθώς όπως εξήγησε, η επιδημία είναι σε σημείο ανοδικής καμπύλης και με την αύξηση της θερμοκρασίας θα αυξηθεί και η μεταδοτικότητα. «Αυτή η φαινομενική σταθεροποίηση είναι ευαίσθητη και μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη» δήλωσε.

Η περίπτωση της Κοζάνης κρούει κώδωνα κινδύνου

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά η περίπτωση της Κοζάνης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλη τη χώρα. Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση της πανδημίας, σε μια επικίνδυνη φάση της, τόνισε ο υφυπουργός.

«Οτιδήποτε άλλο εκτός από απόλυτη εγρήγορση θα είναι εγκληματικό» σημείωσε.

Εξαιρετικά εύθραυστη η κατάσταση

Υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε σε «κρίσιμη και επικίνδυνη» φάση της πανδημίας του κοροναϊού και υπογράμμισε την ανάγκη να τηρούνται οι κανόνες αυτοπροστασίας.

Έκανε εκτενή αναφορά στη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί σε χώρες της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα «ναι μεν δείχνει μία σταθερότητα είναι όμως εξαιρετικά εύθραυστη».

Στο πορτοκαλί 22 περιοχές

Η Κοζάνη αποτελεί μοναδική μέχρι στιγμής Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας.

Τα μέτρα που προβλέπονται, μεταξύ άλλων, είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Μέχρι στιγμής, με βάση τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, οι Περιφερειακές Ενότητες έχουν κατανεμηθεί ως εξής:

Επίπεδο 1: Άνδρος, Αρκαδία, Άρτα, Δράμα, Έβρος, Ευρυτανία, Ηλεία, Θάσος, Θεσπρωτία, Ιθάκη, Ικαρία, Καβάλα, Κάλυμνος, Κάρπαθος-Κάσος, Κεφαλληνία, Λασίθι, Λευκάδα, Λήμνος, Μεσσηνία, Μήλος, Ρέθυμνο, Σέρρες, Σποράδες, Σύρος, Τήνος, Φωκίδα, Χανιά.

Επίπεδο 2: Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Βοιωτία, Γρεβενά, Εύβοια, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κορινθία, Κως, Λακωνία, Λάρισα, Μαγνησία, Νάξος, Ξάνθη, Πάρος, Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Ρόδος, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Χαλκιδική, Χίος.

Επίπεδο 3: Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέα-Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Λέσβος, Μύκονος, Νήσοι Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.

Επίπεδο 4: Κοζάνη.
Ο κυλιόμενος μέσος όρος των θανούντων πλέον ανέρχεται σε επτά κάθε ημέρα, συνέχισε ο λοιμωξιολόγος και εκτίμησε πως η επιδημία έχει κέντρο βάρους της Αττικής. Επίσης καταγράφεται αύξηση και στις υπόλοιπες περιφέρειες. Συμπλήρωσε λέγοντας ότι τα βασικά όπλα παραμένουν: «Η χρήση μάσκας, οι αποστάσεις και η ατομική υγιεινή».

Ακόμα, τόνισε πως σε σε επιταχυνόμενη φάση της πανδημίας έχουν μπει η Ρωσία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: