29 Οκτωβρίου 2020

ΕΝ ΨΥΧΡΩ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

Εν όψει του κινδύνου να μπούμε στην Πιερία σε ένα νέο μίνι λοκ-ντάουν το Νοέμβριο, βάλαμε τη μάσκα μας και βγήκαμε για μια μίνι καταγραφή της εικόνας που επικρατεί. Τα όσα θα ακολουθήσουν δεν αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας αλλά προσωπικές εμπειρίες. Αυτό για να μη θεωρηθεί ότι λόγω δημοσιογραφικής διαστροφής μεγεθύνουμε ή μεγαλοποιούμε τα γεγονότα.

**

Επίσκεψη σε τρεις καφετέριες του κέντρου της πόλης. Μόνο στη μία αντισηπτικό στα τραπέζια και τήρηση αποστάσεων. Σε καμία απολύμανση τραπεζιού μετά από εμφάνιση νέου πελάτη.

**

Επίσκεψη σε τρία σούπερ μάρκετ. Χρήση μάσκας. Στο ένα δεν μπαίνεις μέσα χωρίς μάσκα. Στο άλλο μπαίνεις αλλά σε υποχρεώνουν να αγοράσεις μάσκα ή σου δείχνουν την έξοδο με πολλή ευγένεια. Στο τρίτο μπαίνεις χωρίς μάσκα, ψωνίζεις και όταν φτάσεις στο ταμείο σου λένε ότι έπρεπε να φοράς μάσκα. Στην τρίτη μάλιστα περίπτωση, σε παράπονα άλλων πελατών για την ανοχή στη μη χρήση μάσκας, η απάντηση ήταν ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να τον βγάλουμε έξω.

**

Τι συζήτηση να κάνεις. Τους λες τότε, ωραία βγαίνουμε εμείς και σας αφήνουμε τα ψώνια μας στο καλάθι.

**

Ήταν καμιά δεκαριά. Με ακολούθησαν δύο. Κάτι ήταν και αυτό.

**

Τι θέλει να πει ο «ποιητής». Όσες επιχειρήσεις δεν τηρούν τα προβλεπόμενα γιατί αγνοούν τους κινδύνους της επόμενης μέρας, πρέπει να τους το υπενθυμίζουμε και να το διεκδικούμε.

**

Και οι κίνδυνοι φυσικά, πρώτα από όλα, είναι για τους ίδιους, γιατί ένα νέο λοκ-ντάουν θα πολλαπλασιάσει τα λουκέτα.

**

Έχω την εντύπωση ότι επείγει το νέο λοκ-ντάουν. Εν τη γενέσει του χτυπάς το κακό κι όχι στην εξέλιξή του. Άργησαν, αργούν πολύ, συντονισμένα όλη η Ευρώπη άργησε κι αυτό με κάνει περισσότερο υποψιασμένο από όσο ήμουν μέχρι τώρα.

**

Ας μη ξεχνάμε ότι στο πρώτο κύμα του ιού τα πήγαμε πολύ καλά λόγω του γενικευμένου λοκ-ντάουν, σώσαμε ζωές κι ας πεινάσαμε και λίγο παραπάνω. Άλλωστε χρόνια τώρα είμαστε εξοικειωμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: