1 Οκτωβρίου 2020

Καταλήψεις σχολείων: Υποχρεωτική η τηλεκπαίδευση - Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο σήμερα


Τηλεκπαίδευση με απουσίες και αναπλήρωση χαμένων ωρών με μαθήματα το Σάββατο και τις αργίες, προτάσσει το υπουργείο Παιδείας ως όπλα για να κλείσει το μέτωπο των καταλήψεων στα σχολεία.

Την απόφαση για την ενεργοποίηση του ισχύοντος νόμου για τις καταλήψεις έλαβε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, χθες, μετά από σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

"Θεμιτή κάθε θέση και άποψη, αλλά ο διάλογος γίνεται με ανοιχτά σχολεία” και ξεκαθάρισε: "Δεν μπορεί οποιοσδήποτε να εμποδίζει την πρόσβαση στην εκπαίδευση”, δήλωσε ανακοινώνοντας την απόφαση, μια ημέρα πριν από το προγραμματισμένο για σήμερα πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Κεραμέως: Υποχρεωτική τηλεκπαίδευση με απουσίες

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία ξεκινά σήμερα. Οι απουσίες θα καταγράφονται κανονικά για όσους μαθητές δεν συμμετέχουν στην τηλεκπαίδευση. Δηλαδή, ο εκπαιδευτικός θα ελέγχει την παρουσία των μαθητών της τάξης του και θα καταγράφει τους παρόντες και απόντες, που σημαίνει ότι οι απουσίες θα μπαίνουν από σήμερα κανονικά.

Μιλώντας στο Mega η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ανέφερε: "Ξεκινάει υποχρεωτικά για όλους, με παρουσίες" και συμπλήρωσε για τους μαθητές που συμμετέχουν στην κατάληψη: "δεν μπορούν να μπουν στην τηλεκπαίδευση".

Η κ. Κεραμέως σημείωσε πως υπάρχουν προβλήματα στην εκπαίδευση, ωστόσο η ίδια είναι ανοιχτή στον διάλογο με τους μαθητές, ενώ δεν αποτελεί λύση το κλείσιμο σχολικών μονάδων: "Είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει να συζητήσει", είπε

Σημειώνεται ότι η απόφαση για απουσίες στην τηλεκπαίδευση διαφοροποιείται ουσιαστικά από την αντίστοιχη της περασμένης Άνοιξης, όταν λόγω του κορονοϊού είχαν κλείσει τα σχολεία. Τότε, δεν προβλεπόταν καταγραφή απουσιών. Προφανώς, οι απουσίες αποτελούν μοχλό πίεσης προς τους μαθητές για λήξη των καταλήψεων.

Τι προβλέπεται για τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση

Σύμφωνα με τη νομοθεσία η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποφασίζεται από τον Υπουργό Παιδείας και γίνεται με χρήση μέσων τεχνολογίας για τους μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων. Ο νόμος αναφέρει ότι εφαρμόζεται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι μαθητές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν διά ζώσης την εκπαιδευτική διαδικασία για τους εξής λόγους:

Λόγω καθολικής ή μερικής αναστολής ή απαγόρευσης

Λόγω εκ περιτροπής λειτουργίας εκπαιδευτικής δομής

Για άλλο λόγο που ανάγεται σε έκτακτο ή απρόβλεπτο γεγονός.

Με ευθύνη του Διευθυντή του σχολείου, καταρτίζεται το πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Αναλυτικές οδηγίες για τη λειτουργία της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης έχουν εκδοθεί.

Αναπλήρωση χαμένων διδακτικών ωρών

Για τα μαθήματα που χάνονται λόγω καταλήψεων η Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε ότι όλες οι χαμένες ώρες μαθημάτων θα καλυφθούν μέσω διδασκαλίας τις ημέρες:

σχολικών εορτών,

αργιών,

Σαββάτων,

σχολικών περιπάτων (οι οποίοι ωστόσο δεν γίνονται λόγω κορονοϊού)

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι

Αμεση ήταν η αντίδραση των μαθητών απαντώντας στην απόφαση Κεραμέως δίνοντας ραντεβού "στους δρόμους". Απευθυνόμενοι στην υπουργό Παιδείας οι μαθητές της διαμηνύουν πως είναι "βαθιά γελασμένη" παραθέτοντας μάλιστα τα τρία γκολ που "έβαλαν" στον αγώνα με το υπουργείο. Συνεχίζοντας, δίνουν ραντεβού απευθύνοντας κάλεσμα για σήμερα σε πόλεις της Ελλάδας προειδοποιώντας ότι "θα πάρετε την καλύτερη απάντηση".

Επαναλαμβάνουν πως εκείνοι θέλουν τα σχολεία ανοιχτά και ασφαλή ενώ η πολιτική ηγεσία είναι εκείνη που με τη στάση της θέλει τα σχολεία κλειστά.

Οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν στις 12 το μεσημέρι πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Η συγκέντρωση θα γίνει στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και σε άλλες πόλεις με αιτήματα που αφορούν στις αποστάσεις στα σχολεία, τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα και τη μη χρήση μάσκας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του συντονιστικού των μαθητών στις 27 Σεπτεμβρίου, οι καταλήψεις ανέρχονται σε περίπου 700 σε όλη τη χώρα. Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των καταλήψεων σε σχολεία στη χώρα, εκτιμάται ότι οι περισσότερες είναι σε σχολεία της Αττικής.

Τρίωρη στάση εργασίας από τις 11:00 έως και τις 14:00 σήμερα προκειμένου να συμμετάσχουν οι καθηγητές στο συλλαλητήριο έχει προκηρύξει η ΟΛΜΕ. Η εκπαιδευτική ομοσπονδία χαρακτηρίζει: "Τον αγώνα των μαθητών για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην μόρφωση και στην υγεία είναι δίκαιος. Είναι πρώτα από όλα και δικός μας αγώνας".

 

Πολιτική κόντρα για τις καταλήψεις - ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των μαθητών

"Με κινήσεις πανικού και επίδειξη δήθεν "πυγμής" απαντά η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως στις δίκαιες κινητοποιήσεις του μαθητικού κινήματος. Το μόνο που ξέρει να κάνει εξάλλου, όπως έχει αποδείξει" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο τομέας Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

"Με δήλωσή της που μοίρασε στον Τύπο ενημερώνει ότι... διατάσσει εντός της ημέρας τους διευθυντές των σχολείων να καταρτίσουν πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης που θα εφαρμοστεί από αύριο (!) και "τιμωρεί" (τουλάχιστον, σίγουρα έτσι φαντάζεται) εκπαιδευτικούς και μαθητές με μαθήματα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Και αυτό, χωρίς να έχει προηγηθεί ίχνος διαλόγου με τη μαθητική κοινότητα στα σχολεία που έχουν καταγραφεί κινητοποιήσεις. Ως εκεί φτάνει η παιδαγωγική της αντίληψη. Ούτε φυσικά φαίνεται να την απασχολεί ότι με πρόσφατη απόφασή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων είχε εντοπίσει σωρεία προβλημάτων που έπρεπε να αντιμετωπιστούν πριν συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση".

Έντονα αντέδρασε το ΚΚΕ στην απόφαση της Ν. Κεραμέως για τα μέτρα αναπλήρωσης των μαθημάτων στα υπό κατάληψη σχολεία. "Η υπουργός Παιδείας προσπαθεί να εκβιάσει τους μαθητές και δεν παίρνει κανένα μέτρο για την επίλυση των προβλημάτων των σχολείων. Την πιάνει υποκριτικά ο πόνος για τα ανοιχτά σχολεία, ενώ κρατάει κλειστά τα πανεπιστήμια, κι ενώ την ίδια στιγμή είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για το γεγονός ότι βρίσκεται στον αέρα η συνέχιση της μορφωτικής διαδικασίας για τις χιλιάδες των μαθητών που βρίσκονται σε καραντίνα λόγω covid" αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του "για τις απαράδεκτες δηλώσεις της υπουργού Παιδείας" στο οποίο καταλήγει τονίζοντας: "Οι μαθητές έχουν δίκιο. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη να ακούσει τους μαθητές και τα δίκαια αιτήματά τους και να τα επιλύσει τώρα!".

Δεν υπάρχουν σχόλια: