6 Οκτωβρίου 2020

Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας για τη χώρα ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς

Κατηγοριοποιημένα και στοχευμένα μέτρα για κάθε περιφέρεια θα παίρνει πλέον η κυβέρνηση, για την ασφαλή και ομαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας μας, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας.

Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, θα ενεργοποιηθεί προσεχώς, μέσω της ιστοσελίδας covid19.gov.gr, χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον Covid-19 για κάθε περιφερειακή ενότητα, ο οποίος θα περιέχει τέσσερα επίπεδα:

- ετοιμότητας,

- επιτήρησης,

- αυξημένης επιτήρησης,

- αυξημένου κινδύνου.

Η παρουσίαση του χάρτη θα γίνει την Παρασκευή.

Το επίπεδο κινδύνου στο οποίο βρίσκεται κάθε περιφέρεια θα κρίνεται από διάφορους επιδημιολογικούς δείκτες, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες, οι δείκτες πληρότητας για τα νοσοκομεία, η διαδικασία ιχνηλάτησης και άλλα.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 15 μέρες ή και συχνότερα, αν αυτό επιβάλλεται από τους ισχύοντες επιδημιολογικούς δείκτες.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έδωσε και στοιχεία για τη διασπορά του νέου κορονοϊού στα σχολεία.

Ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα, 6 Οκτωβρίου, έχει ανασταλεί η λειτουργία 14 σχολικών μονάδων σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ τμήματα έχουν κλείσει σε 114 σχολεία πανελλαδικά. Σημείωσε πως η συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων σε αναστολή λειτουργίας λόγω επιβεβαιωμένου κρούσματος, βρίσκονται σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, μόνο το 0,016% της μαθητικής κοινότητας της χώρας έχει βρεθεί θετικό στον ιό. Τα κρούσματα αυτά είναι αποσπασματικά και σε διαφορετικές περιοχές γεωγραφικά κι έτσι, όπως σημείωσε ο υφυπουργός, «τα σχολεία μας είναι ασφαλή, δεν υπάρχει διασπορά».

Ο υφυπουργός επανέλαβε την ανάγκη τήρησης των υγειονομικών μέτρων, παρά την κόπωση του πληθυσμού, τονίζοντας πως «δεν πρέπει να υποκύψουμε στην κούραση, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο».

Όπως επισήμανε, πρέπει όλοι να παραμείνουμε σε εγρήγορση, ώστε να περιοριστεί η περαιτέρω διασπορά του ιού. Μπορεί η εικόνα της Ελλάδας να παραμένει καλύτερη από άλλες χώρες, ωστόσο «αυτό μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, σήμερα ενεργά στην Ελλάδα είναι 6.234 κρούσματα. Συνολικά 10.987 ασθενείς έχουν αναρρώσει κατ' οίκον, ενώ άλλοι 2.212 πήραν εξιτήριο από νοσοκομείο.

Από την 1η Ιουλίου έως και τις 4 Οκτωβρίου, έγιναν 602.972 στοχευμένα τεστ στις πύλες εισόδου της χώρας, όπου εντοπίστηκαν 1.557 θετικά κρούσματα.

Το ίδιο διάστημα, έγιναν 386.611 έλεγχοι ανά τη χώρα, κατά τους οποίους βεβαιώθηκαν 13.781 παραβάσεις, ποσοστό 3,6% κι επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 6,45 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις: συνολικά 4.860 ημέρες για μη τήρηση της αναλογίας ατόμων ανά τ.μ. και 492 ημέρες για μη τήρηση ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

Επίσης, έχουν γίνει γίνει 115 έλεγχοι σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, όπου διαπιστώθηκαν 24 παραβάσεις κι επιβλήθηκαν 28 πρόστιμα, συνολικού ύψους 109.000 ευρώ.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: