13 Οκτωβρίου 2020

Oruc Reis: Στο θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Άμυνας ο αρχηγός ΓΕΝ - Συναγερμός στον ελληνικό στόλο

Στο θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μετέβη ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Στέλιος Πετράκης, προκειμένου να παρακολουθήσει σε πραγματικό χρόνο τις κινήσεις του Oruc Reis και των τουρκικών πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν σύμφωνα με το Onalert.gr.

Την ίδια στιγμή σε ετοιμότητα βρίσκεται το Πολεμικό Ναυτικό, μονάδες του οποίου παρακολουθούν την τουρκική δραστηριότητα, με το Oruc Reis και τα τουρκικά συνοδευτικά να βρίσκονται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε συναγερμό, ενισχύονται συνεχώς και αναπτύσσονται στο σημείο που βρίσκεται παράνομα το ερευνητικό πλοίο το οποίο συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά σκάφη.
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έκλεισε το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού λίγο πριν τις 10 το πρωί, με το τελευταίο στίγμα του να εντοπίζεται σε περιοχή εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου. Το ερευνητικό σκάφος απέπλευσε το βράδυ από το λιμάνι της Αττάλειας και έπλευσε εντός ελληνικές υφαλοκρηπίδας συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων τις πρώτες πρωινές ώρες, σε μια κίνηση της Άγκυρας που κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τορπιλίζει τις διερευνητικές επαφές.
  

CNNTurk: Οι 4 λόγοι που το Oruc Reis επέστρεψε στην Ανατολική Μεσόγειο

Τέσσερεις είναι οι λόγοι που το Oruc Reis επέστρεψε στην Ανατολική Μεσόγειο για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου, σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι CNNTurk το οποίο επικαλείται διπλωματικές πηγές.

Οι λόγοι σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων που αναδημοσιεύει την είδηση είναι οι εξής:

Πρώτον, οι επίσημες πηγές αναφέρουν ότι δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη η επιστροφή του Oruc Reis στην περιοχή καθώς οι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πολλές φορές ότι μόλις τελείωνε η συντήρηση το γεωτρύπανο θα επέστρεφε. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως η Ελλάδα δεν αξιοποίησε σωστά αυτή την περίοδο.

Δεύτερον, υποστηρίζουν πως η Ελλάδα δεν εγκατέλειψε τις μαξιμαλιστικές της αξιώσεις. Σύμφωνα με την Άγκυρα, ενώ η ΕΕ και οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι απορρίπτουν τον Χάρτη της Σεβίλλης, από Ελλάδα δεν υπήρξε επίσημη δήλωση ότι δεν αναγνωρίζεται.

Τρίτον, η Σύνοδος της ΕΕ για την Τουρκία ήταν "μια απογοήτευση" ενώ Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο τουρκικό κανάλι ότι είχαν προειδοποιήσει από προηγουμένως ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον διάλογο.

Τέταρτον, οι ίδιες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Άγκυρα δεν βρήκε πλήρη ανταπόκριση στις εκκλήσεις της για ειλικρινή διάλογο.

 

 thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: