1 Νοεμβρίου 2020

Επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ: Ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες - Ύποπτοι 15 αντιεξουσιαστές και φοιτητές

Περισσότεροι από 10 αντιεξουσιαστές προερχόμενοι από τις καταλήψεις Βανκούβερ, Ματρόζου, GARE και Λέλας Καραγιάννη, και ίσως 4-5 φοιτητές αποτέλεσαν, σύμφωνα με τις πρώτες αστυνομικές ενδείξεις, την ομάδα που προχώρησε στην σοκαριστική επίθεση διαπόμπευσης του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας Δημήτρη Μπουραντώνη, οι οποίοι… επικηρύχθηκαν για την αποτρόπαια πράξη τους.O υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε πράξη τις δηλώσεις τους και με κοινή υπουργική απόφαση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, προκήρυξε χρηματική αμοιβή 100.000 ευρώ, σε οποιονδήποτε παράσχει στοιχεία και πληροφορίες σε αρμόδια Αρχή, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, για κακουργήματα και πλημμελήματα που διέπραξαν μέλη της οργάνωσης "Πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης" την 29-10-2020 στο γραφείο του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μετά την παρέμβαση του Εισαγγελέα για να διαπιστωθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις όπως παράνομη βία, διακεκριμένες φθορές και διατάραξη κοινής ειρήνης, τα στελέχη της Κρατικής Ασφάλειας αυτεπάγγελτα προβαίνουν στον σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος των δραστών, με την άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος.
 
Πώς ξεκίνησε η επίθεση

Από τα πρώτα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας προκύπτει ότι οι περίπου 15 δράστες ξεκίνησαν την επίθεσή τους με ορμητήριο το αντιεξουσιαστικό "Στέκι της ΑΣΟΕΕ", που βρίσκεται σε δύο δωμάτια, στο υπόγειο του πανεπιστημίου, τα οποία στο παρελθόν είχαν εκκενωθεί από την αστυνομία. Από εκεί ένας-ένας οι δράστες ανέβηκαν και προσέγγισαν το γραφείο του πρύτανη από διαφορετικές κατευθύνσεις.

Τουλάχιστον 5-6 άτομα εισέβαλλαν στον γραφείο και οι υπόλοιποι παρέμειναν έξω από αυτό. Δύο από αυτούς ακινητοποίησαν τον έκπληκτο πρύτανη και οι υπόλοιποι κρέμασαν στον λαιμό του την ταμπέλα που έγραφε "αλληλεγγύη στις καταλήψεις", ένα ένας από αυτούς είχε τον ρόλο του… φωτογράφου αποτυπώνοντας την αποτρόπαια ενέργειά τους, την οποία δημοσίευσαν σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Οι αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας που ανέλαβαν την υπόθεση εκτιμούν πως πρόκειται για την ίδια ομάδα ατόμων, η οποία στις 9 Οκτωβρίου είχε εισβάλει στο γραφείο του πρύτανη του Πολυτεχνείου στην Πολυτεχνειούπολη. Είχαν πετάξει μπογιές, αναποδογύρισαν γραφεία και προκάλεσαν υλικές ζημιές. Παρόμοια επίθεση είχαν προβεί και στο γραφείο του πρύτανη του οικονομικού πανεπιστημίου προβαίνοντας σε καταστροφές, όταν εκείνος απουσίαζε.

Τα στελέχη της Κρατικής Ασφάλειας ενημέρωσαν και αναμένεται να λάβουν κατάθεση από τον πρύτανη και ίσως σε έναν ακόμη καθηγητή του πανεπιστημίου, ο οποίος συζητούσε μαζί του λίγα λεπτά πριν την επίθεση. Παράλληλα, συνεργείο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών αναμένεται να εξερευνήσει τους χώρους του γραφείου, αναζητώντας αποτυπώματα και γενετικό υλικό που ενδεχομένως ανήκουν στον δράστες.

Οι αστυνομικοί από την ανατριχιαστική εικόνα του πρύτανη διαπιστώνουν ότι τουλάχιστον ένας από τους δράστες που τον έχουν ακινητοποιήσει, φορά χαρακτηριστικό πουκάμισο, τσάντα περασμένη χιαστί και χειρουργικά γάντια, ένας δεύτερος δράστης φαίνεται πως δεν φορά γάντια, ενώ οι περισσότεροι από τους άλλους δράστες φορούσαν κουκούλες και γάντια. Αναζητούν επίσης, υλικό από κάμερες ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, ελπίζοντας να εντοπίσουν κινήσεις ατόμων με αυτά τα ενδυματολογικά χαρακτηριστικά. 

 

 thetoc.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: