18 Νοεμβρίου 2020

Επείγουσα έρευνα ζητά η ΕΣΑμεΑ για τον 45χρονο με βαριά αναπηρία και Covid-19

Το θέμα της κατάλληλης φροντίδας και προστασίας των ατόμων με αναπηρία, εν μέσω της πανδημίας στη χώρα, ήρθε με έντονο τρόπο στο προσκήνιο της επικαιρότητας σήμερα, με αφορμή σχετική ανάρτηση γιατρού στα social media.

Σύμφωνα με τον Ηλία Τσιούλη (που εργάζεται ως εντατικολόγος - πνευμονολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας), το περασμένο Σάββατο αντίκρισε στο νοσοκομείο έναν 45χρονου άντρα, ο οποίος έκλαιγε γοερά για ώρα. Ήταν τρομαγμένος, αναστατωμένος, με υψηλό πυρετό, αφυδατωμένος, πεινασμένος. Ο 45χρονος ζούσε με την υπέργηρη μητέρα του στο σπίτι τους, σε γειτονιά της Καβάλας. Όταν έφτασαν στο σημείο οι αστυνομικοί, χρειάστηκε να σπάσουν την πόρτα για να μπουν στο σπίτι, όπου βρήκαν την 90χρονη γυναίκα νεκρή και τον 45χρονο δίπλα της σε άσχημη κατάσταση.

Όπως αναφέρει ο ο κ. Τσιούλης... «Αστυνομικοί ‘σπασαν την πόρτα […] Αγκαλιά (αυτός) δίπλα στη μάνα. Στάση εμβρυική, θαρρείς και θα πετάξει. Κορονοϊό και οι δυο, σύσταση να μείνουν σπίτι. Αποφύγετε τις συναναστροφές, όχι κόσμο σπίτι. Όλη τους τη ζωή να τους αποφεύγει ο κόσμος και τώρα αυτοί το πάνω χέρι. Η μάνα από μέρες πεθαμένη και αυτό να κλαίει, να κλαίει... Όλη την νύχτα, δίχως ανάσα με χαμηλό οξυγόνο, ακίνητο ανάμεσα από φορεία βιαστικά και ανθρώπους αδιάφορους να κλαίει...».

Ο γιατρός εκτιμά πως η μητέρα ήταν νεκρή (από καρδιακή ανακοπή) περισσότερα από δυο 24ωρα. Και ο γιος της, λόγω της κατάστασής του, διψασμένος, πεινασμένος, λερωμένος, ταραγμένος, με πολύ υψηλό πυρετό. 

Όπως τονίζει ο κ. Τσιούλης, «το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να μας απασχολεί όλους είναι τι γίνονται αυτοί οι συνάνθρωποί μας, όταν φεύγουν από τη ζωή οι γονείς τους που τους φρόντιζαν. Εκείνο το βράδυ που ήρθε στο νοσοκομείο προσπαθούσα για ώρα να τον ηρεμήσω, και δίπλα μου επικρατούσε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Φωνές, φορεία, άνθρωποι που χρειάζονταν όλοι βοήθεια. Αλλά η εικόνα αυτού του άντρα που χρειαζόταν μια μεγαλύτερη φροντίδα από όλους, μια μεγαλύτερη προσοχή, λόγω της κατάστασής του, με είχε ειλικρινά συγκλονίσει».

Παρέμβαση από ΕΣΑμεΑ

Από την πλευρά της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία απέστειλε επείγουσα επιστολή στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ζητώντας τη διενέργεια άμεσης έρευνας σχετικά με περιστατικό στην Καβάλα.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά να ληφθεί κυβερνητική απόφαση σύμφωνα με την οποία θα υπάρξει άμεση συνεργασία και συντονισμός μεταξύ της υπηρεσίας Βοήθειας στο Σπίτι, των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων, των κέντρων κοινωνικής πρόνοιας κλπ. και των υγειονομικών υπηρεσιών, καθώς και εποπτεία του δικτύου, σε κάθε δήμο της χώρας. Επίσης, να διαταχθούν όλες οι κοινωνικές υπηρεσίες να εργαστούν, ώστε κανένας μοναχικός ηλικιωμένος ή άτομο με αναπηρία να μην είναι μόνος του στο σπίτι, αβοήθητος, απροστάτευτος, μέσα σε αυτές τις συνθήκες.

Τονίζει επίσης ότι «οι πληροφορίες που ήρθαν στη δημοσιότητα σηματοδοτούν αφενός την έλλειψη επικοινωνίας και συντονισμού μεταξύ υγειονομικών υπηρεσιών τοπικής αυτοδιοίκησης, νοσοκομείων κλπ., υπηρεσιών της Πρόνοιας, των Δήμων κλπ., αφετέρου την τραγική κατάσταση στην οποία μπορεί να περιέλθει ένας ενήλικας με βαριά αναπηρία στη χώρα μας». Μάλιστα, σημειώνει ότι το συγκεκριμένο περιστατικό «εκτός της τραγικής του διάστασης, αποτελεί και κατάφορη παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Για το θέμα τοποθετήθηκε και η Θεανώ Φωτίου (αναπλ. τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία), κάνοντας λόγο για αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την πανδημία και να προστατεύσει τους ευάλωτους συμπολίτες. 

«Η παντελής απουσία του κράτους, που οφείλεται στην πολιτική επιλογή των κυβερνώντων να θέσουν στο περιθώριο το προνοιακό κράτος, μεγεθύνει στο μέγιστο τις επιπτώσεις του κορωνοιού», τονίζει η κ. Φωτίου και προσθέτει πως «η υπόθεση της μητέρας που πέθανε μόνη και αβοήθητη και του 45χρονου παιδιού της με βαριά νοητική και κινητική αναπηρία που νοσηλεύεται, καταδεικνύει την ανάγκη για άμεση ενίσχυση της πρόνοιας και των δομών της».

Η επιστολή της ΕΣΑμεΑ στον υπουργό Υγείας

Αθήνα: 18/11/2020

ΠΡΟΣ:
κ. Β. Κικίλια, Υπουργό Υγείας

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Γραφείο Υφυπουργού Υγείας, κ. Β. Κοντοζαμάνη
- Γραφείο Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ι. Κωτσιόπουλο
- Γραφείο Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Πρόληψης και Εθελοντισμού, κ. Π. Πρεζεράκου
- Καθηγητή Σ. Τσιόδρα, εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό
- Γραφείο Προέδρου ΕΟΔΥ, κ. Π. Αρκουμανέα
- Οργανώσεις Μέλη ΕΣΑμεΑ

Ζητείται η άμεση διενέργεια έρευνας για το συμβάν στην Καβάλα με τον ενήλικα με βαριά αναπηρία και covid19

Κύριε Υπουργέ,

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), αποτελεί την τριτοβάθμια Οργάνωση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους στη χώρα και αναγνωρισμένο Κοινωνικό Εταίρο της ελληνικής Πολιτείας σε ζητήματα αναπηρίας. Κύρια αποστολή της είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και η προώθηση, προστασία και απόλαυση των ανθρωπίνων και συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους. Ιδίως όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, αυτά κατοχυρώνονται με τη Σύμβαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, που η χώρα μας μαζί με το Προαιρετικό της Πρωτόκολλο επικύρωσε με τον Ν. 4074/2012, με το παρόν ζητά τη διενέργεια άμεσης έρευνας, σχετικά με το περιστατικό στην Καβάλα, με τον ενήλικα με βαριά αναπηρία και covid19.

Οι πληροφορίες που ήρθαν στη δημοσιότητα όπως τις περιέγραψε εντατικολόγος - πνευμονολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας (ΓΝΚ) σηματοδοτούν αφενός την έλλειψη επικοινωνίας και συντονισμού μεταξύ υγειονομικών υπηρεσιών τοπικής αυτοδιοίκησης, νοσοκομείων κλπ., υπηρεσιών της Πρόνοιας, των Δήμων κλπ., αφετέρου την τραγική κατάσταση στην οποία μπορεί να περιέλθει ένας ενήλικας με βαριά αναπηρία στη χώρα μας. Η σχετική συζήτηση που έχει ανοίξει περί ύπαρξης ή μη οικογένειας λειτουργεί παρελκυστικά, καθώς η φροντίδα ενός ενήλικα με βαριά αναπηρία δεν επιτρέπεται να επαφίεται στην οικογένεια σε ένα κράτος πρόνοιας. Αυτός είναι ο λόγος που η ΕΣΑμεΑ και σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα ζητά μετ' επιτάσεως τη διενέργεια έρευνας για το περιστατικό, ώστε να διαπιστωθεί σε ποιο σημείο το σύστημα χωλαίνει.

Παράλληλα, η ΕΣΑμεΑ ζητά να ληφθεί κυβερνητική απόφαση σύμφωνα με την οποία θα υπάρξει άμεση συνεργασία και συντονισμός μεταξύ της υπηρεσίας Βοήθειας στο Σπίτι, των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων, των κέντρων κοινωνικής πρόνοιας κλπ. και των υγειονομικών υπηρεσιών, καθώς και εποπτεία του δικτύου, σε κάθε δήμο της χώρας. Να διαταχθούν όλες οι κοινωνικές υπηρεσίες να εργαστούν, ώστε κανένας μοναχικός ηλικιωμένος ή άτομο με αναπηρία να μην είναι μόνος του στο σπίτι, αβοήθητος, απροστάτευτος, μέσα σε αυτές τις συνθήκες.

Η ΕΣΑμεΑ θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες προς αυτές τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις, καθώς η χώρα έχει υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και το συγκεκριμένο περιστατικό, εκτός της τραγικής του διάστασης, αποτελεί και κατάφορη παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: