9 Νοεμβρίου 2020

Πολιτικό θρίλερ στην Τουρκία μετά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Ερντογάν

«Σιωπηλή» παραμένει η προεδρία μετά την ανακοίνωση, μέσω Instagram ,της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ «για λόγους υγείας».
Σχεδόν όλα τα μέσα ενημέρωσης, η πλειοψηφία των οποίων πλέον πρόσκεινται στην κυβέρνηση, και το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, δεν έχουν μεταδώσει απολύτως τίποτα για περισσότερες από 12 ώρες.

Καμία αντίδραση και από τον εκπρόσωπο της προεδρίας Ιμπραίμ Καλίν ή τον επικεφαλής των Επικοινωνιών του προέδρου Φαχρετίν Αλτούν. Ο Αλμπαϊράκ ακόμα εμφανίζεται ως υπουργός στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών.

Ένα από τα ελάχιστα φιλοκυβερνητικά πρωτοσέλιδα που κάνουν αναφορά στο θέμα είναι αυτό της εφημερίδας Turkiye. Με τίτλο «Παραίτηση έκπληξη» αναφέρει ότι η ανακοίνωση του Αλμπαϊράκ έχει προκαλέσει σύγχυση, επισημαίνοντας ότι ενώ το υπουργείο και το κόμμα επιβεβαιώνουν την υποβολή της παραίτησης προκαλεί περιέργεια «για το εάν η παραίτηση θα γίνει αποδεκτή ή όχι. Ολα τα μάτια είναι στραμμένα στις δηλώσεις που θα γίνουν σήμερα», γράφει

Αποφασίζει για διάδοχο ο Ερντογάν;

Οπως μεταδίδει το Reuters, αξιωματούχοι της προεδρίας είπαν ότι θα εκδοθεί ανακοίνωση το απόγευμα και ότι η απόφαση για τη διαχείριση της οικονομίας της χώρας θα συζητηθεί σήμερα στη συνάντηση κομματικών στελεχών με τον Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τις ίδιες διαρροές, είναι πιθανό να οριστεί αντιπρόεδρος υπεύθυνος για την οικονομία και να γίνουν αλλαγές στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.

Πηγές από το κυβερνών κόμμα, ακόμη, σχολιάζουν πως το γεγονός ότι ο Αλμπαιράκ ανακοίνωσε έτσι την παραίτηση του, πριν συνεννοηθεί με τον πεθερό του και πριν ληφθεί απόφαση για την αντικατάσταση του, βλάπτει την εικόνα του προέδρου.
 

Ελπίζουν να μην γίνει δεκτή η παραίτηση

Μερικά μέλη του κυβερνώντος κόμματος, πάντως, μέσω Twitter, εξέφρασαν την «ελπίδα» να μη γίνει δεκτή η παραίτηση του Αλμπαϊράκ.

«Ο υπουργός μας Μπεράτ Αλμπαϊράκ πήρε μέρος σε μια πολύ δύσκολη διαδικασία», έγραψε ο αντιπρόεδρος του AKP Μεχμούτ Μους. «Ελπίζουμε ο πρόεδρος μας να τον διατηρήσει στα καθήκοντά του».

Και ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Ομέρ Φατίχ Σαγιάν, αφού επαίνεσε το έργο του Αλμπαϊράκ στην επίτευξη των οικονομικών στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση, επίσης εξέφρασε την ίδια επιθυμία: Ελπίζω η παραίτηση να μη γίνει δεκτή. Η χώρα μας, το έθνος μας σε χρειάζονται», αναφέρει στο μήνυμά του.
 

Πυρά της αντιπολίτευσης

Στην αντεπίθεση έχει περάσει η αξιωματική αντιπολίτευση με τον εκπρόσωπο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να υποστηρίζει ότι η «οικογένεια Ερντογάν καταστρέφει την οικονομία». «Η χώρα βρίσκεται σε οικονομική ύφεση. Επί ώρες δεν είναι σαφές εάν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έχει παραιτηθεί. Οι οικογενειακές διαμάχες καταστρέφουν την οικονομία. Η χώρα μας δεν πρέπει να υποφέρει από τις ιδιοτροπίες του καθεστώτος του ενός».

Παρασκήνιο και «ανταρσία» εντός AKP

Οπως αναφέρει η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Cumhuriyet «ο Αλμπαϊράκ με την παραίτησή του δηλώνει ότι δεν είναι υπεύθυνος για το τι θα συμβεί στην οικονομία από δω και στο εξής»

Ο δημοσιογράφος Murat Yetkin υποστηρίζει σε άρθρο του ότι υπήρχε έντονη δυσαρέσκεια στο κόμμα για τον γαμπρό του Ερντογάν, γι’ αυτό και ο πρόεδρος είχε ζητήσει από τον υπουργό Εσωτερικών Σοϊλού να διερευνήσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες 30-40 βουλευτές του επρόκειτο να «μετακομίσουν» στα κόμματα DEVA (Δημοκρατία και Πρόοδος) του πρώην υπουργού Οικονομικών Αλί Μπαμπατζάν και το Gelecek Partisi (το Κόμμα του Μέλλοντος) του πρώην υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, εάν ο Αλμπαϊράκ παρέμενε στο υπουργείο.

Λίγες ώρες αργότερα βγήκε αυτή η ανακοίνωση της παραίτησης. Μετά άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για «ανασχηματισμό» της κυβέρνησης και μετακινήσεις στα υπουργεία.

«Αυτή τη φορά η ζημιά αγγίζει την οικογένεια Ερντογάν», γράφει ο Yetkin αναφέροντας ότι πλέον το πρόβλημα της οικονομίας δεν μπορεί να «κρυφτεί» και ότι είναι φανερό ότι ο Αλμπαϊράκ δεν μπορεί να αναστρέψει την πορεία της. Η ανάρτηση της παραίτησης είχε 600 χιλιάδες likes στο Instagram, σημειώνεται στο άρθρο, μέσα σε λίγες ώρες. Οσοι μέσα στο κόμμα δεν ήθελαν τον Αλμπαϊράκ «αλλά δεν μπορούσαν να το πουν, ανέπνευσαν με ανακούφιση», αναφέρει η εφημερίδα, παραθέτοντας φήμες ότι ο παραιτηθείς υπουργός φέρεται να είπε στον στενό του κύκλο ότι μετάνιωσε που ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών και ότι θα προτιμούσε να είχε παραμείνει «μόνο με το υπουργείο Ενέργειας.».

Σύμφωνα με τον Yetkin τώρα θα αναλάβει ο μηχανισμός της προεδρίας για να διορθώσει την πολιτική ζημιά που έχει προκληθεί στην «οικογένεια» και θα πεί ότι η παραίτηση είναι μέρος μιας «ευρύτερης στρατηγικής».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: