12 Νοεμβρίου 2020

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για την πίεση που υφίσταται το δημόσιο σύστημα υγείας πραγματοποίησαν έξω από όλα τα νοσοκομεία της πόλης νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης που έχει εξαγγείλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Το υγειονομικό δυναμικό της πόλης διεκδικεί ενίσχυση του ΕΣΥ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, άμεση λειτουργία όλων των κλινών ΜΕΘ με το απαραίτητο προσωπικό και επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας.

Όπως είπε η πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Δάφνη Κατσίμπα, αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία της πόλης βρίσκονται στα όριά τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς και οι δέκα κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες. Η πρόεδρος επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή οι νέες ΜΕΘ που δημιουργούνται στην πόλη προέρχονται από άλλες κλινικές, οι οποίες εκ των πραγμάτων συρρικνώνονται, ενώ στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό έχουν επιστρατευτεί οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων, ανεξάρτητα αν έχουν εμπειρία ή όχι. Πρόσθεσε δε ότι ειδικά στο Γεννηματάς και στο Ιπποκράτειο γίνεται επέκταση των ΜΕΘ στα χειρουργεία, που πληρούν τις προϋποθέσεις, όμως το ζήτημα είναι η στελέχωσή τους "Για μας ήρθε η ώρα της επίταξης του ιδιωτικού τομέα χωρίς όρους και προϋποθέσεις", τόνισε και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητη η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, καθώς κανείς ιδιώτης δεν θα εγκαταλείψει το ιατρείο του για λίγους μήνες και στη συνέχεια να μείνει άνεργος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών του ΑΧΕΠΑ, Θανάσης Σιούλης, σχολιάζοντας τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, ανέφερε ότι "επιτέλους η κυβέρνηση αποφάσισε να μιλήσει ευθαρσώς και να πει ναι, μετονομάζουμε τις κλίνες γενικής χρήσης σε κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας για τους ασθενείς με COVID", επισημαίνοντας ότι στη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας ποτέ δεν δημιουργήθηκαν νέες κλίνες, αντιθέτως οι συμφωνίες έγιναν μονόδρομα προς τον ιδιωτικό τομέα. Το ίδιο, υποστήριξε και για τις ανακοινώσεις για προσλήψεις, που, όπως κατήγγειλε, δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα και τόνισε πως έστω και την ύστατη στιγμή θα πρέπει η κυβέρνηση να ενισχύσει τους εργαζόμενους.

Σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί ο κ. Σιούλης ανέφερε πως "βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις, αλλά ευτυχώς ακόμα αντέχουμε".

Τη συμπαράστασή τους στους γιατρούς εξέφρασαν έξω από το ΑΧΕΠΑ εκπρόσωποι των φοιτητών της Ιατρικής του ΑΠΘ και σωματείων εργαζομένων της πόλης, που ανέφεραν πως η πολιτεία θα πρέπει να στρέψει το ενδιαφέρον της και στην κατάσταση που επικρατεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους εργασιακούς χώρους.

Πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: