2 Νοεμβρίου 2020

ΕΝ ΨΥΧΡΩ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

Επιθετικός ο ιός στη βόρεια Ελλάδα. Εκεί που λέγαμε ότι η Θεσσαλονίκη τα πάει πολύ καλά, έγινε η ανατροπή. Σήμα κινδύνου. Νοσοκομεία στα όρια, πολίτες σε κρίση, μικρομεσαίοι σε απόγνωση.

**

Απ’ αυτή τη στήλη αλλά και από την έντυπη έκδοση της Τοπικής, επανειλημμένα είχαμε επισημάνει ότι αργήσαμε, αργήσαμε πολύ, υποστηρίζοντας την άποψη κάποιων λοιμωξιολόγων για ένα γενικευμένο λοκντάουν.

**

Εις ώτα μη ακουόντων νεοφιλελεύθερων ηγετών, η Ευρώπη έπαιξε και δείχνει να χάνει το στοίχημα αναχαίτισης του ιού. Το χάνει όχι μόνο στο σκέλος κοινωνία αλλά και στην παράμετρο οικονομία που με εμμονή προσπάθησε να στηρίξει.

**

Η Ευρώπη και κατά η συνέπεια η Ελλάδα αρκέστηκαν σε ημίμετρα, ασπαζόμενοι εν μέρει και τη θεωρία της αγέλης, αποφεύγοντας το ολοκληρωτικό λοκντάουν που θα ήταν πιο οδυνηρό αλλά σίγουρα πιο αποτελεσματικό.

**

Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης είναι το πιο χαρακτηριστικό, από  μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων μέσα σε ένα μήνα έφτασε σε τριψήφιο, οδεύει στα χίλια και έπεται συνέχεια.

**

Μάλλον αποκοιμήθηκαν με την εξέλιξη του ιού στην Αθήνα, υποτίμησαν το μέγεθος λαϊκών συνάξεων και τη γειτνίαση της συμπρωτεύουσας με τη συνοριακή ζώνη και όμορους νομούς σε βαθμούς υψηλής επικινδυνότητας.

**

Αποτέλεσμα, η Θεσσαλονίκη τροφοδοτεί και ανατροφοδοτεί τους όμορους νομούς. Η Πιερία εν μέσω κόκκινης Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κοζάνης, Πέλλας, βρίσκεται μια ανάσα από το βαθύ κόκκινο και καλεί SOS πριν να είναι πολύ αργά.

**

Ένα γενικό λοκντάουν στην Κεντρική Μακεδονία είναι επιβεβλημένο, έπρεπε ήδη να είχε γίνει για γρήγορη και άμεση λύση. Ο αντίλογος βέβαια έχει και βάση και ενδιαφέρον και αναφέρεται στις απώλειες κυρίως του κλάδου της εστίασης αλλά και όλων των επιχειρήσεων που παράγουν αγαθά και υπηρεσίες με ελαστική ζήτηση.

**

Η προσέγγιση μας αυτή δεν γίνεται ασφαλώς με επιστημονικά κριτήρια ούτε εκ του ασφαλούς. Στους πληγέντες κλάδους είναι και η πλειοψηφία του επαρχιακού Τύπου και μη τον συγχέεται από κεκτημένη ταχύτητα με τα φιλικά μέσα, κυρίως αθηναϊκά. Εδώ δεν ισχύει το «τι Κοζάνη, τι Λωζάννη».

**

Η έντυπη έκδοση της Τοπικής δεν θα κυκλοφορήσει για προληπτικούς λόγους στη διάρκεια που ο νομός Πιερίας θα είναι σε αυξημένη επιτήρηση και στη ζώνη υψηλού κινδύνου. Το αντίτιμο της ετήσιας συνδρομής θα εκπέσει για τις ημέρες αναστολής της έκδοσης. Καθημερινά μας βρίσκεται στην ηλεκτρονική έκδοση. Με την ελπίδα να γυρίσουμε γρήγορα στην κανονικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: