23 Νοεμβρίου 2020

Γιατί θέριεψε ο κορωνοϊός σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα

H πανδημία του κορωνοϊού κυριαρχεί και επισκιάζει τα πάντα, λένε οι κυβερνώντες, και δεν έχουν άδικο. Ο φόβος και η αγωνία για τη ζωή δεν αφήνουν χώρο σε κανέναν και σε τίποτε. Ιδιαιτέρως μετά την έξαρση των δύο τελευταίων εβδομάδων όλα περιστρέφονται γύρω από την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

 

Κατόπιν αυτών ευλόγως αναζητήσαμε τους λόγους που ξέφυγε η κατάσταση στη Βόρειο Ελλάδα και το πανδημικό κύμα απειλεί πλέον όλη τη χώρα. Απευθυνθήκαμε σε μακεδόνες φίλους και γνωστούς, οι οποίοι χωρίς δισταγμό μας εξήγησαν ότι η Θεσσαλονίκη είναι πλέον ανοιχτό μητροπολιτικό κέντρο, που δέχεται επισκέπτες από παντού. Οι αποστάσεις είναι μικρές, σε μια ώρα μπορείς φθάσεις εύκολα από τις γύρω πόλεις, είτε για διασκέδαση, είτε για δουλειές.

Και το αντίστροφο επίσης. Πολλοί Θεσσαλονικείς εργάζονται στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και κινούνται καθημερινά προς τη Βέροια, τη Νάουσα, την Εδεσσα, την Κατερίνη, τις Σέρρες, το Κιλκίς, τα Γιαννιτσά, την Αριδαία και αλλού όπου είναι εγκατεστημένες πάμπολλες βιομηχανικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, η πόλη είναι ζωντανή, διατηρεί περίπου 6.000 βάσεις εστίασης και μαζί ενθουσιώδη νεανικό και απολύτως κινητικό πληθυσμό. Περιττό να πούμε επίσης ότι αποτελεί ελκυστικό προορισμό για όλα τα Βαλκάνια. Με άλλα λόγια, η κινητικότητα περισσεύει στην πόλη και αρκούσαν λίγες μέρες χαλάρωσης για να μεταβληθεί όλη η ζώνη σε βάση της πανδημίας.

Η Λάρισα

Ανάλογα χαρακτηριστικά έχει και η Λάρισα. Και αυτή έχει εξελιχθεί στο πιο ανεπτυγμένο αστικό κέντρο του θεσσαλικού κάμπου, δεχόμενη σχεδόν καθημερινά πάνω από 200.000 επισκέπτες. Και εκεί η κινητικότητα είναι μεγάλη, αυτοτροφοδοτούμενη από τον φοιτητόκοσμο και τις πολλές μονάδες εστίασης που έχουν βρει πρόσφορο περιβάλλον ανάπτυξης. 

Δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται «καφεδούπολη», ένα κέντρο που προσελκύει επισκέπτες από τον Βόλο, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, την Κατερίνη και από τη Λαμία ακόμη. Η συνάφεια και η συνάντηση πολιτών είναι λοιπόν δεδομένες και ικανές να ανοίξουν ρωγμές εισβολής του κορωνοϊού. Ολοι γνώριζαν τα ιδιοχαρακτηριστικά των δύο περιοχών, αλλά προφανέστατα ολιγώρησαν. Και τρέχουμε όλοι μαζί, με την ελπίδα να μην περάσει η πανδημία το ανάχωμα της Στερεάς και μετατρέψει την Αθήνα σε ένα ελληνικό Μπέργκαμο.

Η μάχη του Αρχιεπισκόπου

Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Ευαγγελισμού εξακολουθεί να βρίσκεται ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας Ιερώνυμος. Είναι σε καλή διάθεση, ανταποκρίνεται πλήρως στην ιατρική και φαρμακευτική φροντίδα που του παρέχεται και αδημονεί, όπως λέει στο υγειονομικό προσωπικό της ΜΑΦ, να πάρει γρήγορα εξιτήριο για να ολοκληρώσει το νέο του βιβλίο με τίτλο «Η Χριστιανική Βοιωτία». Και βεβαίως να μεταβεί όσο πιο γρήγορα γίνεται στο ησυχαστήριό του στην Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων με θέα τον Κορινθιακό.

Ο Μακαριότατος είναι ίσως ο μοναδικός ασθενής με CΟVID-19 που δεν είναι μόνος του στη ΜΑΦ. Μαζί του είναι και ο Βλάσης Καρανικόλας, ο πιστός οδηγός του, ο οποίος να σημειώσω δεν έχει απολύτως τίποτα, αλλά βρίσκεται εκεί ως εθελοντής. Του παραχώρησαν ένα κρεβάτι δίπλα στον Αρχιεπίσκοπο για ό,τι χρειαστεί. Μόνον που είναι ντυμένος σαν… αστροναύτης με την προστατευτική στολή που του έχουν δώσει.

Η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου είναι σταθερή, όπως με διαβεβαιώνει η καθηγήτρια Εντατικολογίας Αναστασία Κοτανίδου, που βρίσκεται συνεχώς κοντά του. Κάποια στιγμή, το απόγευμα της Παρασκευής, ανέβασε πυρετό και γινόταν προσπάθεια να σταθεροποιήσουν και πάλι τη θερμοκρασία του.

Εκείνο που εξόργισε τους δικούς του ανθρώπους είναι τα διάφορα fake news που κάποιοι διοχετεύουν στα ΜΜΕ. Οτι δήθεν μεταφέρουν άρον-άρον από την Αμερική το φάρμακο που χορήγησαν στον Τραμπ για να βελτιώσουν την υγεία του και να εξέλθει από το νοσοκομείο μέσα σε τρεις ημέρες. Οπως με βεβαιώνει η κυρία Κοτανίδου, τέτοιο πράγμα δεν έγινε ούτε πρόκειται να συμβεί και ότι στον Αρχιεπίσκοπο χορηγείται η ενδεδειγμένη θεραπεία.

Στο ίδιο νοσοκομείο αλλά στη ΜΕΘ εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος. Η υγεία του οποίου βελτιώνεται μέρα με τη μέρα, όπως μου λένε οι θεράποντες γιατροί του. Εάν συνεχίσει έτσι και δεν υπάρχει καμία επιπλοκή, τότε ίσως σε λίγες ημέρες να έχουμε ευχάριστα νέα.

 

 tovima.gr


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: