20 Νοεμβρίου 2020

"Δάφνη, μη με λησμόνει" - Η ιστορία μιας γυναίκας που η ζωή της δεν είναι ούτε προδιαγεγραμμένη, ούτε και προβλέψιμη

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «Μάτι» το πρώτο βιβλίο της Σοφίας Τσολάκη με τίτλο "Δάφνη, μη με λησμόνει". Η πρώτη - και μοναδική μέχρι τώρα, λόγω απαγορευτικών μέτρων - παρουσίαση του βιβλίου έγινε στην Κατερίνη το Σάββατο 31 Οκτωβρίου σε ολιγάριθμο επιλεγμένο ακροατήριο.
Μια νέα συγγραφέας, ένα καινούργιο βιβλίο, ξεκίνησαν την πορεία τους στον κόσμο της λογοτεχνίας σε δύσκολες συνθήκες, λόγω κορονοϊού. Παρά τις αντιξοότητες όμως αυτή η πρώτη δημιουργία της Σοφίας Τσολάκη ενεργοποίησε και κίνησε το ενδιαφέρον ανθρώπων της τέχνης και της λογοτεχνίας και αυτό είναι ίσως ένα θετικό στοιχείο για το ξεκίνημα μιας νέας συγγραφέως και του πρώτης της βιβλίου.

«Είναι ένα μυθιστόρημα ανάλαφρο που κάθε σελίδα του κρύβει και μια ευχάριστη έκπληξη καθώς, και μια τέχνη μεγαλύτερη, που σε παρασύρει να τρέξεις την ανάγνωσή του για να δεις το επίπεδο της μόρφωσής της και να ζήσεις μαζί της τούτη την περιπέτεια και την ψυχολογική αισθητική των δυσκολιών που συναντά η ηρωίδα σ’ αυτό το δρόμο» γράφει ο κ. Κώστας Καπελούζος, τέως Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, Δοκιμιογράφος – Κριτικός λογοτεχνίας σε κείμενο που έστειλε ως κριτική ανάλυση στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου στην Κατερίνη, αφού ο ίδιοςδεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω έκτακτων γεγονότων.


«Η συγγραφέας μας, άπλωσε τον συγγραφικό καμβά της, έβαλε τις τέσσερις λεξούλες της σε μια γωνιά του καμβά και άρχισε να ζωγραφίζει με την απόλυτη ακρίβεια της φαντασίας της, τους ήρωες της. Επέλεξε τέσσερα χρώματα, τα τρία βασικά, το κόκκινο, το κίτρινο, το μπλε και το ουδέτερο λευκό, και άρχισε να σχηματίζει τους χρωματικούς τόνους τους οποίους θα βάλει τα κείμενά της.


Θέλει μ αυτόν τον τρόπο να σκιαγραφήσει και να φωτίσει ταυτόχρονα ανάλογα τις σκηνές που βιώνουν οι ήρωές της στο ταξίδι τους μέσα στο χρόνο που άρχισε σε ένα μικρό νησί των Κυκλάδων και τελείωσε πάλι σε νησί αλλά του συμπλέγματος των Σποράδων». είπε κατά την παρουσίαση του βιβλίου ο διακεκριμένος ζωγράφος κ. Αντώνης Αλεβιζόπουλος που ταξίδεψε από την Αθήνα στην Κατερίνη και τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση της πρώτης παρουσίασης της συγγραφέως και του πρώτου της βιβλίου στην Κατερίνη.

Το βιβλίο της κ. Τσολάκη είναι ένα μυθιστόρημα στο οποίο πρωταγωνιστεί η Δάφνη. «Η Δάφνη παρουσιάζεται ως μια ηρωίδα τυπική, οργανωτική, ακαθόριστη σε ηλικία κατά τη διάρκεια της αφήγησης αλλά και ακαθόριστη στην εμφάνισή της. Η συγγραφέας επιτρέπει σε μας να την πλάσουμε στο νού μας και πιστεύω πως αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η συγγραφέας εστιάζει στην εσωτερική δύναμη της ηρωίδας…. Εν τέλει είναι μια ηρωίδα που μας δείχνει πως την ζωή μας τη φτιάχνουμε μόνοι μας, πατώντας στα πόδια μας και πως μπορούμε να δημιουργήσουμε αξιοποιώντας τον παρελθόν» είπε στην σύντομη και περιεκτική λογοτεχνική ανάλυση για το βιβλίο ο κ.
Απόστολος Πιπερίδης, πτυχιούχος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με Μεταπτυχιακό στην Δημιουργική Γραφή στο Ε.Α.Π. και συγγραφέας ο ίδιος θεατρικών κειμένων.

Η Σοφία Τσολάκη, ως συγγραφές, ήταν μια αναπάντεχη και ιδιαίτερα ευχάριστη έκπληξη για τον Γιώργο Κουκουλιάτα, δημοσιογράφο και Πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου, που είχε την επιμέλεια της παρουσίασης της συγγραφέως και του πρώτου της βιβλίου. Και σ αυτό συμφώνησαν όλοι οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι αυτής της εκδήλωσης.


Για την πληρότητα και τον χειρισμό του συγγραφικού λόγου της νέας συγγραφέως ο κ. Καπελούζος τονίζει πως «Η πληρότητα και η πύκνωση του λόγου χαρακτηρίζει επίσης τη γραφή της Σοφίας Τσολάκη, αλλά και την εισαγωγή ενός νέου είδους ή τρόπου έκφρασης στο νεοελληνικό μυθιστόρημα
που απλοποιεί ευχάριστα τα λόγια των ηρώων της και ταυτίζει τον αναγνώστη με δικά του παρόμοια συμβάντα της ζωής»
ενώ ο κ. Αλεβιζόπουλος επισημαίνει «Θα μου επιτρέψετε εδώ να συγχαρώ την συγγραφέα για τον τρόπο που χειρίζεται τον συγγραφικό λόγο, ειδικότερα δε στα σημεία που αναφέρεται στο εικαστικό εργαστήρι της Άρτεμης και στην εικαστικά συγγραφική αναφορά της στο πορτραίτο της Δάφνης, εδώ το απογείωσε σε σημείο που ούτε εγώ που είμαι ζωγράφος δεν θα μπορούσα να το αποδώσω έτσι..»

Το πορτρέτο της συγγραφέως

Μπορεί ένα πορτρέτο να έχει σημαίνοντα ρόλο στην πλοκή της ιστορίας του βιβλίου, όμως και για την συγγραφέα ο κ. Αλεβιζόπουλος είχε μια έκπληξη ανάλογη. Στην αρχή της εκδήλωσης αποκάλυψε και πρόσφερε στην κ. Τσολάκη ένα πορτραίτο της το οποίο φιλοτέχνησε από φωτογραφία της, ενώ έχει ως στόχο να δημιουργήσει κι άλλα εντάσσοντας πλέον το ή τα πορτρέτα και στην πραγματική ζωή της συγγραφέως.
 
Το βιβλίο της Σοφίας Τσολάκη «Δάφνη μη με λησμόνει» είναι διαθέσιμο στο e-shop των Εκδόσεων «Μάτι», στα βιβλιοπωλεία και στα e-schop «Public», «Πολιτεία» και «Ιανός», καθώς και σε όλα τα βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα.

Η Σοφία Τσολάκη γεννήθηκε στη Χίο και μεγάλωσε στην Κατερίνη. Σπούδασε Δημοσιογραφία στη Θεσσαλονίκη, όπου εργάστηκε σε εφημερίδα, καθώς και στην Κατερίνη σε ραδιόφωνο και στην εφημερίδα «Ολύμπιο Βήμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: