10 Νοεμβρίου 2020

Κραυγή απόγνωσης από το ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης

ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΦΗΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΜΕΘ 
- ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
 
Ανατριχίλα προκαλούν οι πληροφορίες από τη Β. Ελλάδα και συγκεκριμένα από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης για πλήρη αδυναμία του συστήματος ΕΣΥ να απορροφήσει περισσότερους ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Εργαζόμενοι στο ΑΧΕΠΑ αποκαλύπτουν πως τη Δευτέρα το βράδυ δόθηκε και η τελευταία διαθέσιμη κλίνη για Covid σε ασθενή με κορωνοϊό.

Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου άρχισε η εφημερία του νοσοκομείου, που σημαίνει πως αναμένεται η διακομιδή ασθενών από όλη τη Β. Ελλάδα. Με επίσημη ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ επιβεβαίωσε τις παραπάνω πληροφορίες και προχώρησε στην πλήρη περιγραφή της κατάστασης ανά νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ως προς τις δυνατότητες απορρόφησης ασθενών και τις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Σύμφωνα με το νοσηλευτικό προσωπικό του ΑΧΕΠΑ, από την Τρίτη 10 Νοεμβρίου αναμένεται να αρχίσει αναγκαστικά η επιλογή προφίλ ασθενών σχετικά με το ποιοι θα είναι εκείνοι στους οποίους θα παρέχονται οι ιατρικές υπηρεσίες. Με λίγα λόγια, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό προειδοποιούν ότι εντός ολίγου η Θεσσαλονίκη θα αντιμετωπίσει προβλήματα τύπου Μπέργκαμο.

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης περιγράφει στο zougla.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Γιαννακός. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η πίεση είναι τεράστια, καθώς έχουν απομείνει μόνο 3 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας! «Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε επίταξη κλινών ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών» προτείνει.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ προσθέτει ότι οι διακομιδές ασθενών που νοσούν βαριά από Covid-19 είναι εξαιρετικά δύσκολες, άρα καθίσταται και σχεδόν ανέφικτη η μεταφορά τους σε νοσοκομεία σε άλλες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της ΠΟΕΔΗΝ:

Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σήμερα έχουν συνολικά 3 κενές κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορωνοϊού, την ώρα που οι ανάγκες καθημερινά είναι πολλαπλάσιες. 

Χθες μετατράπηκε η Μονάδα του Ιπποκρατείου 10 κλινών σε ΜΕΘ περιστατικών κορωνοϊού και γέμισε αμέσως.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι η εξής:

Στο Παπανικολάου: Στις ΜΕΘ κορωνοϊού 37 κλινών με τις μετατροπές που έγιναν νοσηλεύονται 35 ασθενείς με κορωνοϊό.
Στο Γεννηματάς νοσηλεύονται 10 ασθενείς στη ΜΕΘ κορωνοϊού, η οποία είναι γεμάτη.
Στον Άγιο Δημήτριο νοσηλεύονται 8 ασθενείς στη ΜΕΘ κορωνοϊού, που είναι πλέον γεμάτη.
Στο Παπαγεωργίου νοσηλεύονται 15 ασθενείς στη πλέον γεμάτη ΜΕΘ κορωνοϊού.
Στον Άγιο Παύλο νοσηλεύονται 7 ασθενείς στη ΜΕΘ κορωνοϊού, στην οποία υπάρχει μία κενή κλίνη.
Στο Στρατιωτικό νοσηλεύονται 4 ασθενείς στη ΜΕΘ κορωνοϊού, όπου δεν υπάρχει πλέον καμία κενή κλίνη.
Στο Ιπποκράτειο αίθουσα μετατράπηκε σε ΜΕΘ κορωνοϊού 10 κλινών, η οποία γέμισε αμέσως.

Νοσηλεύονται έως τώρα σε απλές κλινικές κορωνοϊού 660 περιστατικά και 4 παιδιά ως εξής: 

Στο ΑΧΕΠΑ 130, στο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 130, στο ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ 135 και 4 παιδιά, στο ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ 25, στο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 20, στο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ 120, στο ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ 30 και στο Στρατιωτικό 70. 

zougla.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: