13 Νοεμβρίου 2020

Χρήστος Τζιουβάρας: «Ένας προϋπολογισμός αιρετής Περιφέρειας οφείλει να εκφράζει ένα αφήγημα»

Παρέμβαση για την διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι, έκανε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία», Χρήστος Τζιουβάρας.

Κάνει αναφορά στην διαδικασία, καθώς, όπως είπε, μία ώρα πριν την έναρξη της τηλεδιάσκεψης, η συνεδρίαση μετατράπηκε σε "δια περιφοράς συνεδρίαση" - δηλαδή με αποστολή της ψήφου και της άποψης μας μέσω email, υποβαθμίζοντας έτσι συνολικά και την συζήτηση αλλά και το ίδιο το θέμα της ψήφισης του προϋπολογισμού. Παραμένει όμως και η ουσία του θέματος που είναι ο ίδιος ο προϋπολογισμός.

Και σημειώνει:

«Όπως και πέρυσι, ο τρόπος που έρχεται προς συζήτηση και ψήφιση δίνει την αίσθηση ότι αφορά μία απλή τεχνική διαδικασία που τηρεί τις οδηγίες των Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, ενώ πέρα από αυτό θα έπρεπε να είναι και μία βαθιά πολιτική διαδικασία όπου στους πίνακες του προϋπολογισμού θα αντανακλώνται οι στόχοι και οι προτεραιότητες της Περιφέρειας για το επόμενο έτος, εντασσόμενοι μέσα σε ένα στρατηγικό ορίζοντα τουλάχιστον τετραετίας.

Για άλλη μία φορά ο προϋπολογισμός που έρχεται προς ψήφιση δεν συνοδεύεται από
το αντίστοιχο Τεχνικό Πρόγραμμα, το οποίο θα έπρεπε να είναι απορρέει από το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης, το οποίο με τη σειρά του θα έπρεπε να είναι εναρμονισμένο με το Τετραετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Κανένα από τα τρία δεν υπάρχει.

Σε συνέχεια αυτού, δεν γίνεται σαφές πως προωθείται η εφαρμογή του θεσμοθετημένου χωρικού σχεδιασμού και του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Περιφέρειας, με ποιον τρόπο αυτός ο προϋπολογισμός έρχεται και διορθώνει λάθη, αστοχίες, παραλείψεις, κάνει προσαρμογές με βάση την εμπειρία της προηγούμενης περιόδου.

Δεν γίνονται σημειώσεις και αναφορές για ενέργειες της διοίκησης με στόχο την συγκράτηση των δαπανών και την ορθολογική διαχείριση των πόρων, αλλά και την ενίσχυση των παραγωγικών επενδύσεων για την επίτευξη επαρκών ρυθμών ανάπτυξης στην Περιφέρεια».

Κατέληξε λέγοντας ότι δεν γίνεται γενικά σαφές με ποιον τρόπο αυτός ο προϋπολογισμός, πέρα από το τεχνικό του σκέλος, είναι ένα αποτέλεσμα επιλογών στρατηγικής, στόχων και προτεραιοτήτων που θέτει η αιρετή Περιφέρεια όταν αξιοποιεί τα διαθέσιμα εργαλεία της με σκοπό την αποτελεσματική εκπλήρωση της αποστολής της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: