29 Νοεμβρίου 2020

“Δοκιμάζονται” Πέλλα, Κιλκίς και Δράμα απο τον κορονοϊό

Πέλλα, Κιλκίς, Δράμα είναι μερικές από τις περιοχές που δοκιμάζονται από τον κορονοϊό. “Ώσμωση”. Με αυτή τη λέξη εξηγούν τοπικοί παράγοντες την έξαρση κρουσμάτων σε Πέλλα και Κιλκίς, σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ”. Οι πρωτεύουσες των νομών απέχουν μία ώρα μεταξύ τους, είναι μια “ανάσα” από τη Θεσσαλονίκη και οι δρόμοι που τις συνδέουν μετατράπηκαν σε λεωφόρους διασποράς του ιού. Στα μεγάλα εργοστάσια του Κιλκίς απασχολούνται Θεσσαλονικείς, ενώ στην πλειονότητά τους οι ντόπιοι νεαροί σπουδάζουν στη συμπρωτεύουσα. Ταυτόχρονα στις κοσερβοποιΐες της Πέλλας, οι οποίες έγιναν εστίες υπερμετάδοσης, εργάζονται πολλοί από το Κιλκίς.

Στο Γενικό Νοσοκομείο του Κιλκίς, το οποίο δεν διαθέτει εξειδικευμένους λοιμωξιολόγους, ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Θεόδωρος Αποστολίδης και οι συνάδελφοί του δίνουν καθημερινή μάχη. “Είναι πολύ δύσκολο για τον γιατρό να βλέπει έναν νέο άνθρωπο να μην μπορεί να πάρει ανάσα. Είναι ό,τι πιο τραγικό μπορεί να συμβεί”, τονίζει σύμφωνα με “ΤΟ ΒΗΜΑ”. “Υπήρχαν μέρες που είχαμε τρεις διασωληνωμένους και δεν είχαμε άλλον φορητό αναπνευστήρα. Δεν ξέραμε τι να κάνουμε και έρχονταν συνεχώς νέοι ασθενείς” λέει η αναισθησιολόγος Διαμαντούλα Κωφίδου.

Από την αρχή της πανδημίας έγιναν 4.200 τεστ, από τα οποία 503 θετικά. Τοπικοί παράγοντες περιγράφουν ελλιπείς ελέγχους των αρμόδιων αρχών για την τήρηση των μέτρων προστασίας. “Είναι η γραμμή” διηγούνται ότι τους έλεγαν κάποιοι αστυνομικοί, προκειμένου να εξηγήσουν γιατί δεν βεβαιώνουν πρόστιμα. Στην περιφέρεια, ειδικά στα χωριά και λιγότερο στις πόλεις, καταγράφεται το 70% με 80% των κρουσμάτων καθώς η καραντίνα τηρείται πολύ χαλαρά, μολονότι αντιλαμβάνονται πλέον ότι “οι ΜΕΘ στην επαρχία είναι τάφοι”.

Στην περιοχή της Ημαθίας υπήρξε αθρόα προσέλευση ξένων εργατών γης. Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα στην περιοχή επισημαίνουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν έγιναν οι κατάλληλοι υγειονομικοί έλεγχοι στους εργάτες, ορισμένοι μπήκαν στη χώρα με πλαστά αρνητικά τεστ. Τις τελευταίες ημέρες η Δράμα έγινε το επίκεντρο του κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα, με 1 στα 4 τεστ να βγαίνουν θετικά. Το νοσοκομείο είναι στα όριά του, καθώς φιλοξενεί 130 ασθενείς με COVID, με δυνατότητα για άλλους 10, ενώ 12 άτομα είναι στις ΜΕΘ. Την Πέμπτη επιστρατεύθηκε C-130 για να μεταφέρεις τρεις ασθενείς σε νοσοκομεία της Αθήνας, οι οποίοι ήταν διασωληνωμένοι το προηγούμενο βράδυ στον χώρο του χειρουργείου με φορητούς αναπνευστήρες καθώς δεν μπορούσε να βρεθεί κρεβάτι ΜΕΘ σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

thestival

Δεν υπάρχουν σχόλια: