16 Νοεμβρίου 2020

Κορονοϊός: Η ενημέρωση Μαγιορκίνη, Παπαευαγγέλου - "Από την επόμενη Δευτέρα θα αρχίσουμε να χαμογελάμε"

Χωρίς τον Νίκο Χαρδαλιά έγινε η ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας από τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη και την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς την ώρα της ενημέρωσης συμμετείχε σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη με ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται στο πλαίσιο της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού (RescEU) και δεν ήταν παρών στο Υπουργείο Υγείας.

Παπαευαγγέλου: "Θα αρχίσουμε να ελπίζουμε από την επόμενη Δευτέρα"

Βάνα Παπαευαγγέλου

Αρχικά η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα για την Ελλάδα τονίζοντας πως από τα 2.198 νέα κρούσματα, τα 492 είναι στην Αττική και τα 491 στην Θεσσαλονίκη.

Τριψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο στη Δράμα με 147 και στην Πέλλα με 122.

Η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας τόνισε επίσης πως ο μέσος όρος ηλικίας των συμπολιτών μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (400) είναι τα 64 έτη, ενώ επεσήμανε για ακόμα μια φορά το πόσο σημαντικό είναι να τηρούμε τα μέτρα για να ανακοπεί η πορεία του ιού.

"Θα μάθουμε να ζούμε με τη μάσκα, μέσα κι έξω από το σπίτι, για πολλούς μήνες" τόνισε χαρακτηριστικά. "Δυστυχώς το 2ο κύμα καλπάζει σε όλο τον κόσμο και στη χώρα", σημείωσε η λοιμωξιολόγος η οποία επισήμανε ότι η διασπορά στη χώρα μας είναι μεγάλη αλλά είναι στο χέρι μας να ανακόψουμε την μετάδοση.

Όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε κάποιου είδους lockdown, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, αναφέροντας παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γερμανία και η Αυστρία που υιοθετούν αυστηρότερα μέτρα.

"Είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε χάσαμε δύο νέους ανθρώπους, μάχιμους γιατρούς" είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου, λέγοντας ότι αυτό δείχνει ότι κανένας δεν είναι υπεράνω, "είμαστε όλοι ευάλωτοι".

Ωστόσο, στη συνέχεια, η λοιμωξιολόγος τόνισε πως "με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ από την επόμενη Δευτέρα θα μπορούμε να αρχίσουμε να χαμογελάμε και να ελπίζουμε, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα δούμε να μειώνεται αισθητά ο αριθμός των συμπολιτών μας που διασωληνώνονται ή καταλήγουν".

 Μαγιορκίνης: "Πενταπλάσιο επιδημικό φορίο στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την Αττική"

Γκίκας Μαγιορκίνης

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για ακόμη μία φορά ο Γκίκας Μαγιορκίνης όσον αφορά την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη.

Στα ζητήματα της πανδημίας στην Ελλάδα, είπε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, βλέπουμε ότι η πλειοψηφία των νέων διαγνώσεων καταγράφεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης".

Μάλιστα, "η Αττική την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε τη ηπιότερη επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης των τελευταίων 30 ημερών καθώς και τη σημαντικότερη συρρίκνωση του δείκτη Rt με σημάδια ακόμα και μείωσης του ενεργού αριθμού των κρουσμάτων" υπογράμμισε ο καθηγητής Ιατρικής.

Όμως, "αυτή η διαφαινόμενη και εξαιρετικά εύθραυστη πιθανή βελτίωση δεν είναι επαρκής για να ελαφρύνει την πίεση στο σύστημα υγείας άμεσα και έτσι είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται οι δείκτες βαρύτητας των εισαγωγών και των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη για τις επόμενες 7-10 ημέρες" στην Αθήνα, εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ακόμη ο καθηγητής είπε πως "το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη είναι πενταπλάσιο σε σχέση με την Αττική. Αυτό σημαίνει ότι αν η Αττική βρισκόταν στην κατάσταση της Θεσσαλονίκης, θα είχε πάνω από 2.200 κρούσματα την ημέρα".

Όσον αφορά τον αριθμό των διαγνώσεων και κατ' επέκταση τον αριθμό των κρουσμάτων, η Θεσσαλονίκη "δείχνει σημεία ταχύτερης σχετικά βελτίωσης από ότι η Αττική πιθανώς λόγο του γεγονότος ότι είναι μικρότερο αστικό κέντρο αλλά και του γεγονότος ότι τα αυστηρά μέτρα ελήφθησαν σχετικά νωρίτερα" σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

"Εξαιτίας όμως του μεγάλου επιδημιολογικού φορτίου που έχει και του γεγονότος ότι είναι ένα μεγάλο αστικό κέντρο οι δείκτες βαρύτητας θα αργήσουν πολύ να βελτιωθούν και γι' αυτό χρειάζεται αυστηρότατη τήρηση των μέτρων ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση" είπε με εξαιρετική έμφαση ο λοιμωξιολόγος.

Στη Θεσσαλονίκη "δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για την οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα μέτρα" τόνισε ακόμα μια φορά ο κ. Μαγιορκίνης.

"Με 55 εκατομμύρια διαγνώσεις η πανδημία του Covid-19 ενισχύεται σε όλο τον κόσμο" ανέφερε στην ενημέρωση ο κ. Μαγιορκίνης και συμπλήρωσε ότι περισσότερες από 650 χιλιάδες διαγνώσεις καταγράφονται πλέον ανά ημέρα σε παγκόσμια κλίμακα.

"Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας" υπογράμμισε ο καθηγητής ιατρικής "κατέληξαν περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνθρωποι σε μία ημέρα".

"Στην Ευρώπη η επιδημία εξακολουθεί να επεκτείνεται δυναμικά έχοντας ξεπεράσει τις 14 εκατομμύρια διαγνώσεις με το αριθμό των νέων διαγνώσεων να διατηρείται σε υψηλότερα των 200 χιλιάδων ανά ημέρα, ενώ οι άνθρωποι που καταλήγουν ξεπέρασαν τις 4 χιλιάδες ανά ημέρα" τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ωστόσο, "κάποια σημεία σταθεροποίησης της επιδημίας βλέπουμε στον αριθμό των νέων διαγνώσεων" επισήμανε ο κ. Μαγιορκίνης "σε χώρες όπως η Γαλλία, η οποία παραμένει σε περισσότερες από 30 χιλιάδες διαγνώσεις ανά ημέρα, η Ισπανία με περισσότερες από 15 χιλιάδες διαγνώσεις ανά ημέρα και η Ιταλία με περισσότερες από 35 χιλιάδες διαγνώσεις ανά ημέρα".

 Κορονοϊός: Ασφυξία πλέον στις ΜΕΘ - Το ποσοστό των κενών κλινών έπεσε στο 21%, μόλις 10 κρεβάτια ελεύθερα στη Θεσσαλονίκη

ΜΕΘ

Ασφυκτικές πιέσεις δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας από το δεύτερο κύμα του κορονοϊού που χτυπά με μεγαλύτερη σφοδρότητα τη χώρα, με την κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να επιδεινώνεται μέρα με την ημέρα και με το ποσοστό των κενών ΜΕΘ-Covid να έχει μειωθεί πλέον στο 21% από 27% που ήταν μόλις την Παρασκευή.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.177 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 914 είναι κατειλημμένες και 263 κενές (ποσοστό 22%).

Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 589, εκ των οποίων οι 451 είναι κατειλημμένες και οι 138 κενές (ποσοστό 23,5%).

Σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ-COVID, είναι σήμερα 588. Από αυτές, 463 είναι κατειλημμένες και 125 κενές (ποσοστό 21%).

Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 192, εκ των οποίων 182 είναι κατειλημμένες και μόλις 10 κενές (ποσοστό 5% από 7% την Παρασκευή).

Στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 212. Από αυτές, 148 είναι κατειλημμένες και 64 κενές (ποσοστό 30% από 32% την Παρασκευή). 

 thetoc.g

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: