18 Νοεμβρίου 2020

Μπ. Σκούφα: "Το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης χρήζει άμεσα ενίσχυσης ιατρονοσηλευτικού - βοηθητικού προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής"

Η έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, αν και αναμενόμενη, αναδεικνύει δυστυχώς με τον πλέον αδιαμφισβήτητο και τραγικό τρόπο, την εδώ και 8 μήνες αδράνεια της κυβέρνησης όσον αφορά τη θωράκιση του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, με το απαιτούμενο και κατάλληλο ιατρονοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, αλλά και την χρήζουσα υλικοτεχνική υποδομή, προκειμένου να αντέξει την αντιμετώπιση των αναγκών του Νομού για τα κρούσματα covid 19.

Μια αναγκαιότητα η οποία είχε επισημανθεί πολύ νωρίτερα προς την κυβέρνηση, από τον Μάιο κιόλας του 2020, και με ερώτηση που είχε κατατεθεί από  τη βουλεύτρια Πιερίας (ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία)  Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, ερώτηση η οποία ουδέποτε απαντήθηκε από τον υπουργό. Η κυβέρνηση όμως, παρέμεινε όλο αυτό το διάστημα απλός θεατής  στον  ήχο των χειροκροτημάτων από τα μπαλκόνια, με τα οποία οι πολίτες επιβράβευσαν τους ανθρώπους που από την πρώτη στιγμή πάλευαν και παλεύουν στην πρώτη γραμμή για την υγεία, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και τις ζωές τους. Η Κυβέρνηση ΝΔ πάραυτα, δεν οργάνωσε όλα όσα όφειλε, προκειμένου να ενισχύσει το δημόσιο Νοσοκομείο της πόλης μας, ένα Νοσοκομείο που εξυπηρετεί τα περιστατικά όλου του Νομού.

 Η λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης αυτή τη στιγμή είναι στα όρια, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν ξεπεράσει εαυτόν και η δυναμική της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας των 10 κλινών έχει παραμείνει στα επτά κρεβάτια, ενώ οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την Υγεία γενικότερα, παρέμειναν στα τηλεοπτικά παράθυρα και στις συνεντεύξεις των μέσων των Αθηνών.

Δείτε την Ερώτηση και την Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων:

Ερώτηση και ΑΚΕ

Προς τον κ. Υπουργό Υγείας

Θέμα: Το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης χρήζει άμεσα ενίσχυσης ιατρονοσηλευτικού -βοηθητικού προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής

Η συνειδητοποίηση από την Κυβέρνησή σας, της χαμένης ευκαιρίας του καλοκαιριού 2020, κατά τη διάρκεια του οποίου οφείλατε να ενισχύσετε το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας, ήταν όψιμη και ως εκ τούτου η Κυβερνητική σας αδράνεια έχει φέρει το προσωπικό του Νοσοκομείου Κατερίνης στα όρια της κατάρρευσής του επισείοντας τον κίνδυνο για την υγεία των πολιτών της Πιερίας, ενός νομού χιλιάδων κατοίκων. Η υλικοτεχνική ανεπάρκεια και η βραδύτητα των κρατικών αντανακλαστικών είναι γνωστή στους εκτός Αθηνών κατοίκους, όμως στις εμπόλεμες συνθήκες ενάντια στον θανατηφόρο COVID-19 είναι έγκλημα τελούμενο δια παραλείψεων.

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου Κατερίνης χάρις στις φιλότιμες και υπεράνθρωπες προσπάθειες του υπάρχοντος ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, λειτουργούν 7 κλίνες για νοσούντες από COVID-19 και 1 κλίνη για όλες τις λοιπές ανάγκες του νοσοκομείου, ενώ για τη στήριξη του συνόλου των κλινών μεταφέρθηκαν 3 νοσηλευτές στη ΜΕΘ. Είναι απορίας άξιο, το με ποιο τρόπο φαντάζεσθε ότι το σχήμα των 7+1 κλινών μπορεί να ανταποκριθεί στον αριθμό των άμεσα υποψηφίων για νοσηλεία στην άνω ΜΕΘ, δεδομένης της ταχύτατης πλέον διασποράς και του αριθμού των κρουσμάτων (φορέων) στην Πιερία και δεδομένου του σοβαρότατου γεγονότος ότι οι κλίνες ΜΕΘ COVID 19 στην 3η ΥΠΕ ήδη στις 11/11 παρουσίαζε πληρότητα 89%.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δυναμική και η χωρητικότητα της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κατερίνης είναι για 10 κλίνες, που μπορούν να κατανεμηθούν σε 7 για νοσούντες από COVID-19 και 3 για τις λοιπές ανάγκες του νοσοκομείου. Ακόμη κι έτσι, με ένα σχήμα 7+3, που ακόμη δεν εκτελέσθηκε, δεν μπορείτε να ισχυρισθείτε ότι αντιμετωπίζετε τον φόρτο σε ανάγκες νοσηλείας που διογκώνονται καθημερινά.

To Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης για την παραπάνω διευρυμένη ΜΕΘ, αλλά και για την καλύτερη εξυπηρέτηση της ήδη λειτουργούσας, χρειάζεται επειγόντως 3 εντατικολόγους (ειδικούς παθολόγους, πνευμονολόγους και αναισθησιολόγους), και 5 παθολόγους, καθώς στον τρίτο όροφο του νοσοκομείου, στις συνολικά 60 κλίνες της Χειρουργικής και Ορθοπεδικής Κλινικής που έχουν μετατραπεί πλέον σε κλινική Covid-19, φιλοξενούνται αποκλειστικά ασθενείς με κορωνοϊό οι οποίοι ήδη στις 15/11 ξεπερνούσαν τους 50.

Κοντά στις παραπάνω, κάποτε έκτακτες - αλλά εδώ και καιρό άκρως προβλέψιμες ανάγκες, υπάρχουν και οι πάγιες ανάγκες του Νοσοκομείου μας σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ανάγκες που γίνονται ακόμη πιο επιτακτικές για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερων συνθηκών νοσηλείας των νοσούντων από COVID-19. Συγκεκριμένα ανελαστική και κατεπείγουσα ανάγκη αποτελεί η απόκτηση 2 νέας τεχνολογίας ψηφιακών ακτινογραφικών, συνολικής αξίας €500.000 περίπου και ενός αξονικού τομογράφου με την επιπλέον δυνατότητα εκτέλεσης στεφανιογραφιών, αξίας €450.000, που θα καλυφθούν από πόρους του ΕΣΠΑ 2016-2020, υπόθεση που εκκρεμεί όμως από τον Ιανουάριο του 2020.

Όλες οι παραπάνω ολιγωρίες σας, σε συνδυασμό με το ότι δεν έχετε ακόμη απαντήσει στην υπ’ αριθ. πρωτοκ. ΒτΕ 5792/13.04.2020 Ερώτησή μου με θέμα «Στήριξη και ενίσχυση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου Κατερίνης μέσω των κονδυλίων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού (COVID-19)», όπου αναπτύσσω διεξοδικά τις ανάγκες του Νοσοκομείου Κατερίνης, πλέον των εδώ γραφομένων, με γεμίζουν θλίψη και πραγματικά δεν γνωρίζω τι περιφρονείτε περισσότερο, τη λειτουργία του Κοινοβουλίου ή τον λαό της Κατερίνης.

Επειδή το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό των Νοσοκομείων της χώρας και του Γενικού Νοσοκομείου της Κατερίνης, χρειάζεται την έμπρακτη στήριξη από πλευράς Πολιτείας, κι όχι απλά “παλαμάκια και χειροκροτητές”.

Επειδή το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό των Νοσοκομείων της χώρας και του Νοσοκομείου Κατερίνης, υπερβάλλει εαυτόν και δίνει ψυχή τε και σώματι στην πρώτη γραμμή τη μάχη για τη ζωή όλων των πολιτών.

Επειδή σπαταλήσατε απερίσκεπτα πεντάμηνο (Ιούνιο - Ιούλιο- Αύγουστο - Σεπτέμβριο - Οκτώβριο) χρονικό κεφάλαιο όπου μπορούσατε να επενδύσετε στην ενίσχυση του Νοσοκομείου Κατερίνης με προσωπικό και με υλικοτεχνικό εξοπλισμό, προκειμένου αυτό να είναι «ετοιμοπόλεμο».

Επειδή ήδη έχετε καθυστερήσει, και μάλιστα κατά προφανή παράβαση καθήκοντος, να δώσετε τη δέουσα σημασία στα εκτός μεγάλων αστικών κέντρων Νοσοκομεία της χώρας, ενώ για εμάς είναι το μόνο καταφύγιο.

Επειδή σε πλήρη αντίθεση με τα παραπάνω έχετε διακηρύξει την εργασία ιδιωτών ιατρών, δηλαδή ελευθέρων επαγγελματιών για την αντιμετώπιση του COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία με αποδοχές αρκετά υψηλότερες από αυτές των ήδη εργαζομένων, πράγμα που συνιστά απόλυτο εμπαιγμό στο πρόσωπο των ιατρών, νοσηλευτών και λοιπών εργαζομένων στα Νοσοκομεία της χώρας.

Επειδή η έλλειψη προσλήψεων ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού επιτείνει και τη μετανάστευση (brain drain) των Ελλήνων επιστημόνων σε χώρες του εξωτερικού, στους οποίους επιστήμονες όμως η Ελλάδα επένδυσε μέγιστο εκπαιδευτικό κεφάλαιο.

Με βάση τα παραπάνω,

Α. Ερωτάσθε:
1. Πότε σκοπεύετε να προχωρήσετε στις άνω περιγραφείσες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού για το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης;
2. Πόσες κλίνες ΜΕΘ για COVID-19 και πόσες κλίνες ΜΕΘ για τις λοιπές νοσοκομειακές ανάγκες θα λειτουργήσετε στα Νοσοκομεία της χώρας και στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης και με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;
3. Προτίθεστε πραγματικά να αμείψετε με υψηλότερες αμοιβές τους ιδιώτες ιατρούς; πώς θα δικαιολογήσετε την διακριτική τους μεταχείριση και τη δημιουργία εργαζομένων 2 ταχυτήτων;
4. Τι σας εμποδίζει να αμείψετε και τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα με τις ίδιες, ελκυστικές αποδοχές που προτείνετε στους ιδιώτες ιατρούς;
5. Πιστεύετε ειλικρινώς ότι προσκαλώντας ιδιώτες ιατρούς να εργασθούν με «μπλοκάκι» στις χειρότερες συνθήκες ενός φονικού κορονοϊού, συμβάλλετε στην αποτροπή του brain drain;
6. Γιατί δεν έχετε ακόμη απαντήσει στην υπ’ αριθ. πρωτοκ. ΒτΕ 5792/13.04.2020 Ερώτησή μου με θέμα την «Στήριξη και ενίσχυση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου Κατερίνης μέσω των κονδυλίων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού (COVID-19)»; Αδυνατείτε επί της ουσίας ή μας περιφρονείτε;
7. Τι ποσοστό εθνικής χρηματοδότησης περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2016-2020 για εξοπλισμούς υγείας και τι ποσοστό απορροφητικότητας έχετε επιτύχει στο Υπουργείο Υγείας κατά τη χρονική περίοδο από την ανάληψη των καθηκόντων σας ως σήμερα;

Β. Ζητούμε να κατατεθούν στη Βουλή:
Τα έγγραφα και στοιχεία από τα οποία προκύπτουν και αποδεικνύονται:

1. Το σχέδιο της πλήρους και μέγιστης δυνατής στελέχωσης του Νοσοκομείου Κατερίνης για την περίθαλψη των νοσούντων με COVID-19, ανά ειδικότητα, καθώς και τη σχέση εργασίας κάθε προβλεπόμενης θέσης.
2. Το χρονοδιάγραμμα κάλυψης των θέσεων του Νοσοκομείου Κατερίνης.
3. Την αλληλογραφία σχετική προς τις υλικοτεχνικές προμήθειες του Νοσοκομείου Κατερίνης στο πλαίσιο ΕΣΠΑ 2016-2020.

Η Ερωτώσα και Αιτούσα Βουλεύτρια
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: