10 Νοεμβρίου 2020

Ασφαλιστικό: Μοντέλο Σουηδίας για επικουρικές συντάξεις - Τι προβλέπει

Τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η επόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση σε ότι αφορά τις νέες επικουρικές συντάξεις, οι οποίες θα στηρίζονται σε ένα δημόσιο κεφαλαιοποιητικό σύστημα περιέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, στο πλαίσιο της διαδικτυακής ημερίδας του πέμπτου “Τhessaloniki Summit”. 

H επένδυση σε χρηματοοικονομικά προϊόντα έχει διακυμάνσεις αλλά μακροπρόθεσμα συνήθως έχει πολύ υψηλότερες αποδόσεις από τις αποδόσεις διανεμητικών συστημάτων είπε ο Τσακλόγλου και έφερε ως παράδειγμα για τα οφέλη από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις την περίπτωση της Σουηδίας. Εκεί όπως επεσήμανε “το σύστημα κύριας σύνταξης είναι διανεμητικό νοητής κεφαλαιοποίησης και μηδενικού ελλείμματος όπως το δικό μας τωρινό επικουρικό. 

Υπάρχει όμως και ένα επαγγελματικό Ταμείο που καλύπτει πολύ μεγάλο ποσοστό ασφαλισμένων, το οποίο είναι όπως αυτό που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση. Σε βάθος 25ετίας η πραγματική απόδοση του διανεμητικού συστήματος ήταν κάτω από 2% ενώ του κεφαλαιοποιητικού πάνω από 5%. Με αυτό το σύστημα οι μελλοντικοί συνταξιούχοι μπορούν να προσδοκούν αισθητά υψηλότερες συντάξεις σε σύγκριση με τις επικουρικές τους υφισταμένου συστήματος“ ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι τα ελλείμματα του Ασφαλιστικού ήταν καθοριστικά για τη δεκαετή δημοσιονομική κρίση και πρόσθεσε ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια οδήγησαν το ασφαλιστικό σύστημα σε σταθερότητα. Ωστόσο όπως τόνισε υπάρχουν οι ακόλουθες τέσσερις προκλήσεις:

1.Το σημερινό σύστημα ασφάλισης (κύρια σύνταξη, επικουρική και εφάπαξ) είναι διανεμητικό και επομένως ιδιαίτερα εκτεθειμένο στον δημογραφικό κίνδυνο. Δηλαδή λόγω της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν με τις εισφορές τους τις συντάξεις ενός συνεχώς αυξανόμενου αριθμού συνταξιούχων.

2. Για να διατηρηθούν οι συντάξεις σε επίπεδο ανάλογο των μισθών πρέπει να αυξάνονται οι εισφορές, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε πολύ υψηλό επίπεδο.

3. Το σημερινό σύστημα δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας

4. Το ασφαλιστικό σύστημα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στις νεότερες γενιές.Υπάρχει σε νέους ανθρώπους η αντίληψη ότι δεν θα πάρουν σύνταξη και αυτό δημιουργεί κίνητρα για στροφή στην γκρίζα οικονομία.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: