13 Νοεμβρίου 2020

Αύριο οι ανακοινώσεις για το κλείσιμο δημοτικών, νηπιαγωγείων, βρεφονηπιακών σταθμών

Αύριο, Σάββατο 14 Νοεμβρίου, θα ανακοινωθεί τελικά η απόφαση της κυβέρνησης για το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών σε όλη τη χώρα. 

Αυτό ανακοινώθηκε στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας το απόγευμα της Παρασκευής, καθώς βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη η συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής των ειδικών.

Μετά το αρνητικό ρεκόρ θανάτων, διασωληνωμένων και κρουσμάτων κορονοϊού, φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει πάρει απόφαση να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία με στόχο να μειωθούν οι μετακινήσεις των γονεών, με την απόφαση να ανακοινώνεται το Σάββατο εκτάκτως από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Στο τραπέζι έχει πέσει να κλείσουν τόσο οι παιδικοί όσο και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Τι ισχύει για γονείς που εργάζονται στο δημόσιο

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, εξέδωσε εγκύκλιο με διευκρινίσεις αναφορικά με τις άδειες ειδικού σκοπού, τις ευπαθείς ομάδες και την τηλεργασία. 

Σε ό,τι αφορά στους γονείς μαθητών που φοιτούν σε σχολεία που παραμένουν κλειστά, η εγκύκλιος υπενθυμίζει ότι ισχύουν οι διευκολύνσεις της πρώτης καραντίνας, σύμφωνα με διατάξεις του άρθρου 5 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν.4682/2020.

Δηλαδή υπό προϋποθέσεις οι γονείς μαθητών έως τη Γ΄ Γυμνασίου έχουν τη δυνατότητα να λάβουν άδεια ειδικού σκοπού ή να έχουν μειωμένο ωράριο εργασίας.

- Στην πρώτη περίπτωση, ανά τέσσερις ημέρες απουσίας, οι τρεις ημέρες καταγράφονται ως δικαιολογημένη απουσία και η μία ημέρα αποτελεί κανονική άδεια.

- Η δεύτερη περίπτωση αφορά μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως, χωρίς ανάλογη μείωση αποδοχών τους, ενώ μετά το άνοιγμα των σχολείων ο υπάλληλος υποχρεούται να απασχοληθεί τις αντίστοιχες ώρες μείωσης του ωραρίου εργασίας, πέραν του ωραρίου του χωρίς αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης.

Για την πρώτη περίπτωση η εγκύκλιος επισημαίνει ότι εφόσον η κανονική άδεια έχει εξαντληθεί, οι υπηρεσίες θα προβαίνουν, εφόσον το επιθυμεί ο υπάλληλος γονέας, στην παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό βάσει των καθηκόντων που ασκεί ή στην εκ περιτροπής παροχή εργασίας. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι οι υπάλληλοι αυτοί έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν την εργασία τους σε ωράριο διαφορετικό από το προβλεπόμενο, εφόσον αυτό συνάδει τόσο με την προστασία των τέκνων όσο και με την εξυπηρέτηση των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας.

Πηγή: alfavita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: