24 Νοεμβρίου 2020

Μπέττυ Σκούφα: «Αντιμέτωποι με την επιβίωση των επιχειρήσεών τους οι ιδιοκτήτες μικρών τουριστικών καταλυμάτων»

Την ανάγκη λήψης ουσιαστικών και άμεσων οικονομικών και άλλων μέτρων για την επιβίωση του κλάδου των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων και συγκεκριμένα ενοικιαζομένων δωματίων και  διαμερισμάτων, Πιερίας, όμορων νομών, και της Επικράτειας, επισημαίνει η βουλεύτρια Πιερίας (ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία) Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα,...

στην αναφορά που κατέθεσε στη βουλή στις 23/11/2020 ύστερα  από επιστολή της «Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Πιερίας - Ημαθίας - Πέλλας» (ΟΕΔΔΠΗΠ), προς τους Βουλευτές Πιερίας.

Στην Αναφορά επισημαίνεται η ανάγκη να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο στήριξης του κλάδου που πλήττεται για δεύτερη φορά! Μετά την σχεδόν ανύπαρκτη τουριστική καλοκαιρινή σεζόν και καθώς το δεύτερο Lockdown έρχεται να εξαφανίσει και τις όποιες λιγοστές κρατήσεις είχαν γίνει για τους χριστουγεννιάτικους ορεινούς προορισμούς στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Πέλλας, οι επαγγελματίες  της περιοχής  κάνουν πια λόγο για σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης του κλάδου.

Στην Αναφορά που κατέθεσε η κα Σκούφα, περιγράφονται αναλυτικά τόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, όσο και μια σειρά προτάσεων – αιτημάτων για την οικονομική στήριξη των μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων.

Επισυνάπτεται αυτούσια η Αναφορά: 

ΑΝΑΦΟΡΑ

ΠΡΟΣ: τους κκ Υπουργούς Οικονομικών - Ανάπτυξης & Επενδύσεων - Τουρισμού  (κατά σειρά τάξης ΦΕΚ Β΄ 48/2020)

ΘΕΜΑ: Ανάγκη αποτελεσματικής οικονομικής στήριξης των μη κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων (ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων)

Η Βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα καταθέτει Αναφορά κατ’ άρθρο 125 ΚτΒ, με αντικείμενο την από 16.11.2020 & με αριθ. πρωτ. 236 Επιστολή της «Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Πιερίας - Ημαθίας - Πέλλας» (ΟΕΔΔΠΗΠ), προς τους Βουλευτές του Νομού Πιερίας, με την οποία τονίζεται ότι από τον Μάρτιο τρέχοντος έτους που έγιναν εμφανείς στη χώρα μας οι πρώτες επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 ως σήμερα, ο κλάδος των τουριστικών καταλυμάτων έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Η ΟΕΔΔΠΗΠ έχει καταθέσει τις προτάσεις της και προς τα αρμόδια υπουργεία, ταυτίζονται δε αυτές με τα αιτήματα της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) για την ουσιαστική οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων του κλάδου. Τα κυριότερα εξ αυτών συνοψίζονται στα κάτωθι :

Έναρξη νέου κύκλου του Προγράμματος του Ταμείου Επιχειρηματικότητας για τις δεκάδες χιλιάδες μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις του κλάδου.

Παράταση αναστολής των προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής των αξιογράφων του έτους 2020 έως το τέλος του έτους 2021.

Παράταση της επιδότησης καταβολής των δόσεων καταναλωτικών & στεγαστικών δανείων όλων των πληττομένων επιχειρήσεων.

Άμεση εκταμίευση των δανείων του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που εγκρίθηκαν και εκκρεμούν.

Έναρξη νέου κύκλου προγράμματος για τη χορήγηση δανείων κίνησης με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Μεγαλύτερη ενίσχυση των μικρών τουριστικών καταλυμάτων στον επόμενο κύκλο «επιστρεπτέας προκαταβολής» με ποσά της τάξης των 8.000 € και άνω ανά επιχείρηση.

Ένταξη των επιχειρήσεων του κλάδου στον μειωμένο συντελεστή ΕΝΦΙΑ και επανυπολογισμός του ποσού που έχει ήδη εκδοθεί για το έτος 2020.

Απαλλαγή των επιχειρήσεων από την καταβολή των παγίων ΔΕΚΟ ανεξαρτήτως παρόχων.

Απελευθέρωση κατασχεμένων τραπεζικών λογαριασμών, ώστε οι επαγγελματίες να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα δεσμευμένα χρηματικά ποσά για την κάλυψη των τρεχόντων εξόδων τους.

Προσωρινή παύση των πλειστηριασμών για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Δεδομένου ότι η τουριστική διαμονή πλήττεται ξανά από το δεύτερο, γενικό «lockdown», αφού με την απαγόρευση μετακίνησης ακυρώθηκαν οι υφιστάμενες κρατήσεις και δεν πραγματοποιούνται νέες, είναι επιβεβλημένη η ανάγκη εκπόνησης συστηματικού σχεδίου για την οικονομική στήριξη των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, χωρίς να εξαιρούνται επιχειρήσεις όπως συνέβη με τα προηγούμενα μέτρα στήριξης.

Επισυνάπτεται η στην αρχή μνημονευθείσα, 236/16.11.2020 Επιστολή της «Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων & Διαμερισμάτων Πιερίας - Ημαθίας - Πέλλας» προς τους Βουλευτές του Νομού Πιερίας.

Παρακαλούμε για την απάντησή σας, για τις ενέργειές σας και τη σχετική ενημέρωσή μας αναφορικά προς αυτές.

Οι καταθέτοντες Βουλευτές

Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)

Νοτοπούλου Κατερίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια: