9 Νοεμβρίου 2020

Η ευθύνη των ανεύθυνων

Του Γ. Τεκίδη 
Ανεπιβεβαίωτες ακόμη δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για την συγκίνηση του πρωθυπουργού του Κυρ. Μητσοτάκη κατά την ανάγνωση του κυριακάτικου άρθρου του Αλ. Τσίπρα, με τίτλο «Η ώρα της ευθύνης». 

Ένα άρθρο όπου ομολογουμένως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε τον δάκτυλο στον ήλο των τύπων αναφερόμενος στις διαπιστώσεις αλλά και στις συγκεκριμένες και άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις του για την αντιμετώπιση της δύσκολης συγκυρίας που διέρχεται η χώρα.
Ιδιαίτερα στην πρόταση για κοινής αποδοχής υπουργό υγείας με «γνώση, αξιοπιστία και εμπειρία», όπως και για την «εκπόνηση ενός σχεδίου εξάμηνης διάρκειας για την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή για να μην βρεθεί ξανά στα όρια του», οι ίδιες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος έπεσε σε περισυλλογή δακρυσμένος.

Μάλιστα φέρεται αποφασισμένος και παρά την έντονη κριτική που του ασκεί ο Α. Τσίπρας για την προφανή ανεπάρκεια, τον εφησυχασμό μετά την λήξη του πρώτου lockdown, την συνειδητή υποβάθμιση του ΕΣΥ προς όφελος του ιδιωτικού τομέα υγείας, το καταστροφικό άνοιγμα του τουρισμού το καλοκαίρι, να συγκαλέσει άμεσα τους παρατρεχάμενους του επιτελικού κράτους για την δρομολόγηση διαδικασιών συναίνεσης στα πλαίσια των προτάσεων Τσίπρα, μη εξαιρουμένης και εκείνης για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών.

Στη σημερινή καταχνιά της απροσδιόριστης χρονικά καραντίνας στην οποία εισήλθε πάλι η χώρα εξαιτίας της ανερμάτιστης και χωρίς κανένα σχέδιο και καμία πρόνοια της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, αν ακουμπούσαν έστω και λίγο στην αλήθεια τα παραπάνω λεχθέντα, θα ήταν μια ανέλπιστη μα και ζωογόνα ελπίδα για τον σκληρά χειμαζόμενο σήμερα κόσμο. Τον κόσμο τον περικυκλωμένο από την αγωνία για το τι αύριο του ξημερώνει, τον κόσμο που σφίγγει τα δόντια στη μάχη προάσπισης της ίδιας της ζωής του.

Όνειρο λοιπόν, θερινής νυκτός μια τέτοια εξέλιξη που θα αναπτέρωνε αντοχές και υπομονή του κόσμου. Του κόσμου στον οποίο υποσχέθηκαν αναβάθμιση και θωράκιση του δημόσιου τομέα υγείας μετά το πέρας της πρώτης πανδημίας. Και είχαν το χρόνο να το κάνουν μια και οι προειδοποιήσεις του επιστημονικού κόσμου ήταν σαφείς, ότι επίκειται με μαθηματική ακρίβεια και δεύτερο κύμα της πανδημίας αρχές φθινοπώρου.

Αντί του σχεδιασμού για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, αντί της υιοθέτησης έστω και ενός μέρους των προτάσεων της αντιπολίτευσης, προτάσεων σε σημαντικό βαθμό τεκμηριωμένων και κοστολογημένων στο πλαίσιο αντοχής της οικονομίας, είχαμε τον κυβερνητικό εφησυχασμό, την επιδεικτική και αλαζονική αυταρέσκεια της… επιτυχούς αντιμετώπισης της πρώτης φάσης.

Κυνικός και αλαζονικός όπως το συνηθίζει ο Κυριάκος, στην κριτική για την αντιμετώπιση της εγκληματικά απαράδεκτης κατάστασης στα ΜΜΜ, απαντά πως “δεν μπορώ να γεννήσω καινούργια λεωφορεία, ούτε υπάρχουν λεφτόδενδρα για την αγορά τους”. Λεφτόδενδρα εκεί στο Μαξίμου μπορεί να μην υπάρχουν, υπάρχουν όμως ψευτόδενδρα, απατόδενδρα και μαυροπροπαγανδόδεντρα, που ανθίζουν σε καθημερινή βάση σκορπίζοντας στη κοινωνία ψέμα, απάτη και μαύρη προπαγάνδα.

Να αναρωτιέται τελικά κανείς χωρίς διάθεση υπερβολής και εντυπωσιασμού, άραγε πόσο να μετρούν οι ανθρώπινες ζωές για τον Κυριάκο και όλων αυτών που τον περιστοιχίζουν; Αν κρίνουμε από τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την υπαρκτή σήμερα αόρατη απειλή, μάλλον ελάχιστα. 

Η εξουσιομανία, η εξασφάλιση της προσωπικής πολιτικής καριέρας, η μακροημέρευση στα ηνία του τόπου και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων και εκλεκτών, είναι το πολιτικό τους ευαγγέλιο. Για τους υπόλοιπους, τους πολλούς ισχύσει το γνωστό «ο σώζων εαυτόν, σωθήτω».

ΥΓ. Επιτέλους ο Σύριζα-ΠΣ φέρνει στη βουλή προς συζήτηση το βλάσφημο και απέραντα προκλητικό προς την κοινωνία θέμα των απλήρωτων από την ΝΔ και μη εξυπηρετούμενων δανείων της προς τις τράπεζες. Δανεικά και αγύριστα πάνω από 320 εκατομμύρια ευρώ. Και καμαρώνει ο Κούλης που κι αυτός έχει φεσώσει τράπεζα με προσωπικά δάνεια και για την αποπληρωμή τους σφυρίζει αδιάφορα. Το ενδιαφέρον θα είναι όμως με την… Σοσιαλίστρια την Φώφη που κι αυτής το κόμμα οφείλει περίπου ένα ανάλογο ποσό. Θα απαντήσει ως κυβερνητικός εταίρος του Κυριάκου η θα αναλάβει κάποτε τις ευθύνες της;.

Παρεμπιπτόντως από την ενημέρωση της Τράπεζας της Ελλάδος, προκύπτει ότι τα μόνα κόμματα που εξυπηρετούν τις δανειακές τους υποχρεώσεις είναι ο Σύριζα και το ΚΚΕ. Τυχαίο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: