4 Νοεμβρίου 2020

Ένα βήμα πριν το lockdown η χώρα - Τι εισηγήθηκε η Επιτροπή

Ένα δεύτερο lockdown ετοιμάζεται να ανακοινώσει στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία και του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα. 

Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, η αυξητική τάση των κρουσμάτων, που σήμερα έφτασαν τα 2.646, συνιστά σήμα συναγερμού λόγω της πίεσης που θα ασκηθεί στο σύστημα υγείας.

Η πρόταση για γενικευμένο lockdown στη χώρα έχει τεθεί εδώ και καιρό στο τραπέζι των συζητήσεων με την ειδική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας – μια πρόταση που έως σήμερα η κυβέρνηση απέρριπτε, λέγοντας ότι αυτή θα είναι η έσχατη λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο σήμερα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1 και ουσιαστικά προανήγγειλε ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει lockdown σε όλη τη χώρα διάρκειας 30 ημερών, όπως εισηγήθηκε η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, ο πρωθυπουργός θα προβεί σε ανακοινώσεις αύριο, Πέμπτη, «λαμβάνοντας υπόψη του αυτή την εισήγηση», αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι ο κ. Μητσότακης θα ανακοινώσει το δεύτερο lockdown σε όλη τη χώρα.

Επίσης, ο υπουργός είπε ότι η πρόταση της επιτροπής περιλαμβάνει επίσης να παραμείνουν ανοιχτά τα δημοτικά σχολεία, αλλά να κλείσουν τα γυμνάσια και τα λύκεια.

«Μέτρα όπως στην πρώτη φάση»

Σήμερα, εκτός από τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων, ρεκόρ καταγράφηκε τόσο στις διασωληνώσεις ασθενών που έφτασαν τις 179, όσο και στους ημερήσιους θανάτους εξαιτίας του Covid-19, που ήταν 18. 

Νωρίτερα πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι καθώς τις τελευταίες μέρες παρατηρείται εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα, παρά τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, πρέπει να ληφθούν μέτρα για να ανακοπεί η πανδημία, όπως έγινε και στην πρώτη φάση της κρίσης.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά» δήλωσαν οι πηγές του Μαξίμου, σημειώνοντας ότι «τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: