4 Νοεμβρίου 2020

Κορονοϊός: SOS για επιπλέον ΜΕΘ και προσωπικό εκπέμπει η Θεσσαλονίκη – Ασυμπτωματικοί υγειονομικοί διασπείρουν τον ιό

«Δυστυχώς η Θεσσαλονίκη παρέμεινε …μακριά από τις δωρεές στο ΕΣΥ για τη δημιουργία νέων κλινών Covid-19, οι οποίες όπως είναι γνωστό ενίσχυσαν ήδη τις υποδομές της Αθήνας. 

Η μετατροπή κλινών γενικών ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε ΜΕΘ Covid-19 είναι μια λύση ανάγκης επιβεβλημένη υπό τις παρούσες συνθήκες ωστόσο δεν θα πρέπει να αποτελέσει μόνιμη κατάσταση καθώς άλλα νοσήματα -εκτός Covid 19- συνεχίζουν να υπάρχουν και να απειλούν ανθρώπινες ζωές. Γίνεται αντιληπτό ότι οι δομές υγείας της Θεσσαλονίκης οι οποίες περιθάλπουν ασθενείς από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, χρειάζονται άμεσα νέες ΜΕΘ κι ανάλογες προσλήψεις εξειδικευμένων γιατρών, παρακαταθήκη και για το μέλλον» σημείωσε ο κ Νίτσας.


Στη συνεδρίαση είχαν προσκληθεί οι διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης και Δημήτρης Τσαλικάκης αντίστοιχα, η υπεύθυνη της Επιχειρησιακής Ομάδας Βόρειας Ελλάδας του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγεία, Τζίνα Λεπτοκαρίδου-Λακασά και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιστημονικής επιτροπής διαχείρισης της πανδημίας Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο κ. Νίτσας ζήτησε από τους παράγοντες του υπουργείου Υγείας πληροφορίες και διευκρινίσεις για τις μονάδες Covid-19 που λειτουργούν ή που θα λειτουργήσουν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης υπενθυμίζοντας την έκκληση που είχε κάνει πριν το εορταστικό πενθήμερο να τηρηθούν ευλαβικά τα μέτρα από τους πολίτες και την πολιτεία ώστε να μη φθάσουμε σε σοκαριστικούς αριθμούς εκατοντάδων κρουσμάτων του ιού.

 Όπως είπε «οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ πρέπει να συνεχιστούν στοχευμένα σε χώρους συνεύρεσης εργαζομένων καθώς και στα σχολεία καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown, προκειμένου να μπορέσουμε να συλλέξουμε στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας. Η εκθετική αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού στην Θεσσαλονίκη -που ξεκίνησε πριν από ένα μήνα – έπρεπε να ανακοπεί άμεσα με εφαρμογή ολικού lockdown. Χρόνος για περαιτέρω καθυστερήσεις δεν υπήρχε, καθώς ήταν επιβεβλημένη η αποφόρτιση του ΕΣΥ, το οποίο λειτουργεί κάτω από οριακές συνθήκες» .

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο ΙΣΘ υπενθύμισε στους παράγοντες του υπουργείου Υγείας ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα η προκήρυξη 800 θέσεων για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όπως άλλωστε υποσχέθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο των λυκείων το μέτρο κρίθηκε ανεπαρκές από τον ΙΣΘ ο οποίος υποστηρίζει ότι αυτό θα πρέπει να επεκταθεί και στα γυμνάσια γιατί «οι μαθητές άνω των 13 ετών ενδέχεται να μετέχουν ενεργά στην αλυσίδα της επιδημίας σε αντίθεση με τα μικρότερα παιδιά του δημοτικού ή τα νήπια των οποίων το ιϊκό φορτίο είναι πολύ μικρό (κι όταν νοσούν έχουν ήπια συμπτωματολογία)».

Επίσης ο ΙΣΘ ζήτησε της διάθεση μιας μονάδας του ΕΟΔΥ προκειμένουν να γίνουν άμεσα rapid-tests στα μέλη του, διότι πολλοί γιατροί ενδέχεται να είναι ασυμπτωματικοί και να εργάζονται ενώ ήδη έχουν καταγραφεί κρούσματα γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση στο ΕΣΥ και την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων στην πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: