30 Δεκεμβρίου 2020

Κικίλιας: Αυτές είναι οι 10 "κόκκινες" περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους

Η τελευταία ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό από τον ίδιο τον υπουργό Βασίλη Κικίλια ήταν αυτή για το 2020.
Αρχικά ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι μετά τις γιορτές τα κρούσματα αυξάνονται και θέλησε να εκφράσει την ανησυχία του για το τι θα συμβεί και στην Ελλάδα. Τόνισε ότι όσα έγιναν τα Χριστούγεννα θα τα δούμε μετά από 15 ημέρες. Το ίδιο και την Πρωτοχρονιά.

"Σας ζητάω από καρδιάς να σκεφτείτε όσους δίνουν μάχη στα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε όλη την χώρα", είπε χαρακτηριστικά.

Ο Βασίλης Κικίλιας πρόσθεσε ότι "ο συνάδελφός μου ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν μετά το νέο ρεκόρ θανάτων covid στη Γερμανία ανακοίνωσε ότι είμαστε πολύ μακριά από την επιστροφή στην κανονικότητα. Θα πρέπει να ζήσουμε τους επόμενους 2-3 μήνες σε δύσκολες συνθήκες. Στη Γερμανία που υπάρχουν πολλαπλάσιες ΜΕΘ από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, εξαντλούνται οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ covid 19".

Οι 10 "κόκκινες" περιοχές στη χώρα

Ο υπουργός ανέφερε πως, σύμφωνα με τα στοιχεία που του παρέδωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε πολλές περιοχές της χώρας.

Αυτές είναι οι: Δυτική Αττική, Κοζάνη, Κιλκίς, Κάλυμνος, Έβρος, Θάσος, Ροδόπη, Φλώρινα, Λέσβος και Ξάνθη.

Αναφερόμενος στο ΕΣΥ είπε ότι δοκιμάστηκε σκληρά και άντεξε. "Πρέπει να καταλάβουμε τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε τους επόμενους δύο μήνες", επεσήμανε.

"Τα εμβόλια ήρθαν και είναι η αρχή του τέλους", σημείωσε, ωστόσο, ότι ακόμα πρέπει να προσέχουμε.

Ο κ. Κικίλιας ενημέρωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί 1.763 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 68 είναι κυβερνητικών και άλλων αξιωματούχων.

Οι εμβολιασμοί των υγειονομικών αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι την 20ή Ιανουαρίου είπε. "Η ελληνική πολιτεία με εντολή του πρωθυπουργού σάρωσε την δυναμικότητα της χώρας σε υγειονομικούς σε συνάφεια τον Covid", είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση και αναφέρθηκε στις προσλήψεις υγειονομικών και νοσηλευτών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης. Στη συνέχεια ενημέρωσε ότι συνεχίζουμε να ανοίγουμε νέες ΜΕΘ.

Για την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού είπε ότι η κυβέρνηση επέλεξε να βαδίσει σε αυτή την εκστρατεία με "συμπαίκτες" από εκπροσώπους όλων των κομμάτων, με την εκκλησία, τις περιφέρειες, τα δημοτικά συμβούλια και ιατρικούς συλλόγους, ΜΚΟ.

Τελευταίο κομμάτι της εκστρατείας είναι να υπάρχει ενημέρωση σε όλα τα μέσα, είπε. "Δεν βλέπω αυτή την προσπάθεια ως κομματική, αλλά ως εθνική", επανέλαβε.

Όπως είπε, αυτή η προσπάθεια θα έχει αστοχίες και λάθη και επανέλαβε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο εγχείρημα. "Αξίζει τον κόπο να δουλέψουμε λίγο παραπάνω τους επόμενους μήνες, για να μπορέσουμε να ξαναπάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας", κατέληξε.

Γαργαλιάνος: Έκκληση σε όλους τους Έλληνες να ακολουθήσουν τα μέτρα

Παίρνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος της επιτροπής Λοιμώξεων κ. Γαργαλιάνος είπε ότι από τη μια έχουμε εμβόλια και αυτό είναι ενθαρρυντικό μήνυμα αλλά μέχρι να πετύχουμε τον στόχο της συλλογικής ανοσίας του 70% θα πρέπει να έχουμε το νου μας και να κινούμαστε με σύνεση και τηρώντας τα μέτρα. Ο ιός δεν συγχωρεί και κινείται ταχύτατα και διασπείρεται γρήγορα.

"Θα πρέπει να πούμε ότι είμαστε σε ένα ξέφωτο και μπορεί να κινηθούμε στο πρώτο μισό του 2021 σε καλύτερη πορεία για την χώρα μας. Κάνουμε έκκληση σε όλους τους Έλληνες να ακολουθήσουν τα μέτρα για να ζήσουμε από το μέσο του 2021 μια καλύτερη ζωή", ανέφερε.

Στο ερώτημα πόσοι υγειονομικοί έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα αλλά και πότε θα χορηγείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο υπουργός απάντησε ότι το τελευταίο είναι για ιδία χρήση.

Είπε ακόμα ότι έως τις 20 Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί και οι 60.000 υγειονομικοί του ΕΣΥ. 

 thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: