31 Δεκεμβρίου 2020

Εμβόλιο κορονοϊού: Πώς το Ισραήλ "βάζει τα γυαλιά" στην Ευρώπη με 150.000 εμβολιασμούς καθημερινά

Εμβόλιο κορονοϊού: Πώς το Ισραήλ "βάζει τα γυαλιά" στην Ευρώπη με 150.000 εμβολιασμούς καθημερινά 

Καθώς η παγκόσμια προσπάθεια εμβολιασμού δισεκατομμυρίων ατόμων συνεχίζεται, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο κοιτάζουν το Ισραήλ ,το οποίο βγαίνει μπροστά με μια φιλόδοξη προσπάθεια εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, η χώρα των 9 εκατομμυρίων αναμένεται να έχει εμβολιάσει περισσότερο από το 10% του πληθυσμού της, ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό από άλλα κράτη που άρχισαν να εμβολιάζουν σχεδόν δύο εβδομάδες νωρίτερα, όπως πχ η Βρετανία.

Το χρονοδιάγραμμα του Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχει υποσχεθεί στους Ισραηλινούς ότι η χώρα θα είναι η πρώτη που θα "βγει" από την πανδημία εάν συνεργαστούν.

Έχοντας πλέον μετατρέψει την διαδικασία σε 24/7, δηλαδή σε όλο το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα, οι πάροχοι υγείας χορηγούν την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech με ρυθμό 150.000 άτομα την ημέρα - σχεδόν το 2% του πληθυσμού.

Τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη, οι φροντιστές και τα άτομα υψηλού κινδύνου, έχουν προτεραιότητα. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν συμφωνίες με την Pfizer και τη Moderna για την προμήθεια αρκετών εκατομμυρίων δόσεων για τις αρχές του 2021, κάτι που θα είναι κρίσιμο για να διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός.

Πώς πραγματοποίησε το Ισραήλ την ταχύτερη προσπάθεια εμβολιασμού στον κόσμο;

Όπως αναφέρει ο Guardian, το Ισραήλ έχει κάποια φυσικά πλεονεκτήματα, είναι μια σχετικά μικρή χώρα, τόσο από άποψη γεωγραφίας όσο και πληθυσμού.

Ωστόσο, πολλές άλλες χώρες μοιράζονται αυτά τα χαρακτηριστικά. Η αρχική επιτυχία του Ισραήλ αποδίδεται επίσης στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο προηγείται της δημιουργίας του κράτους και τώρα είναι ψηφιακό. Όλοι οι άνω των 18 ετών είναι υποχρεωμένοι να εγγραφούν σε ασφαλιστικά γραφεία που συνδέονται με την κυβέρνηση ενώ έχουν κληθεί να βοηθήσουν και στρατιωτικοί γιατροί.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια σθεναρή εκστρατεία κατά της παραπληροφόρησης για τα εμβόλια. Το υπουργείο Δικαιοσύνης υπέβαλε με επιτυχία αναφορά στο Facebook για την κατάργηση τεσσάρων ομάδων που δημοσίευσαν "περιεχόμενο που έχει σχεδιαστεί για να παραπλανεί σε σχέση με τα εμβόλια κορονοϊού".

Οι πολίτες ενθαρρύνονται επίσης να κάνουν το εμβόλιο από αξιωματούχους που έχουν ρίξει την προοπτική ενός "πράσινου διαβατηρίου", ενός εγγράφου που θα επιτρέπει στους εμβολιασμένους ανθρώπους να τρώνε σε εστιατόρια, να ταξιδεύουν ελεύθερα και να απαλλάσσονται από την καραντίνα. Ωστόσο, καθώς δεν υπάρχει απόδειξη ότι τα εμβόλια μειώνουν τη μετάδοση, η ιδέα αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό.

Υπάρχει πολιτική διάσταση στον σχεδιασμό;

Ναι, και είναι τεράστια, γράφει ο Guardian. Ο Νετανιάχου πρόκειται να κατέβει σε εθνικές εκλογές στις 23 Μαρτίου, κάτι που δίνει στον πρωθυπουργό ένα τεράστιο κίνητρο για να επαναφέρει το Ισραήλ σε κάποια μορφή ομαλότητας τους επόμενους τρεις μήνες - και στη συνέχεια να διεκδικήσει τα εύσημα για αυτό.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού η Pfizer κυκλοφόρησε θετικά προκαταρκτικά αποτελέσματα, ο Νετανιάχου είπε ότι εργαζόταν "όλο το εικοσιτετράωρο" για να επιτύχει μια συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων και τηλεφωνικών επικοινωνίων με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Αλβέρτο Μπουρλά, στις 2 τα ξημερώματα.

Πάντως, πολλοί Ισραηλινοί έχουν απογοητευτεί με την αντίδραση της κυβέρνησής στην κρίση μέχρι στιγμής, καθώς η χώρα βρίσκεται σε τρίτο εθνικό lockdown, ενώ υπάρχουν κατηγορίες ότι οι αρχές έχουν σπαταλήσει ευκαιρίες να διατηρήσουν τα ποσοστά μόλυνσης χαμηλά.

1

Τι γίνεται με τους Παλαιστινίους;

Εκατομμύρια Παλαιστίνιοι που ζουν υπό τον ισραηλινό έλεγχο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα δεν περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εμβολίων, οδηγώντας σε κατηγορίες ότι η χώρα παρακάμπτει ηθικές, ανθρωπιστικές και νομικές υποχρεώσεις. Ενώ οι Ισραηλινοί έποικοι που ζουν βαθιά μέσα στη Δυτική Όχθη ήδη εμβολιάζονται, οι Παλαιστίνιοι γύρω τους ίσως χρειαστεί να περιμένουν μήνες.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ελπίζουν να πάρουν κάποιες δόσεις μέσω μιας εταιρικής σχέσης υπό τον ΠΟΥ που ονομάζεται COVAX. Ωστόσο, ο Gerald Rockenschaub, επικεφαλής του γραφείου της ΠΟΥ Ιερουσαλήμ, δήλωσε ότι θα μπορούσε να είναι "έως τα μέσα του 2021" προτού τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για διανομή στα παλαιστινιακά εδάφη. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν προτείνει ότι ενδέχεται να παρέχουν πλεόνασμα εμβολίων στους Παλαιστινίους και η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει ζητήσει επίσημα βοήθεια.

Η Gisha, μια ισραηλινή ομάδα δικαιωμάτων, δήλωσε ότι η συνεργασία μεταξύ των παλαιστινιακών αρχών και της διεθνούς κοινότητας "δεν απαλλάσσει το Ισραήλ από την τελική του ευθύνη έναντι των Παλαιστινίων που βρίσκονται υπό κατοχή". 

 thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: