8 Δεκεμβρίου 2020

Γκιουλέκας - Συρίγος από την Σχολή Γονέων Κατερίνης: Το νόημα του 1821 είναι μόνο μία λέξη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ!

Οι βουλευτές κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και Άγγελος Συρίγος συμμετείχαν στο αφιέρωμα της Σχολής Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.  Το θέμα της διαδικτυακής εκδήλωσης (λόγω Covid-19) ήταν το: "Το 1821 μέσα από τις πηγές του".

Ο κ. Συρίγος βαθύς γνώστης των Ελληνοτουρκικών θεμάτων και συγγραφέας του βαρυσήμαντου τόμου "Ελληνοτουρκικές σχέσεις" (Εκδόσεις Πατάκη) από την μία και από την άλλη ο κ. Γκιουλέκας συγγραφέας του βιβλίου "Το 1821 μέσα από τις πηγές του" παρουσίασαν στο διαδικτυακό κοινό της Σχολής Γονέων κείμενα από περιγραφές και κείμενα της Προεπαναστατικής, Επαναστατικής και μεταεπαναστατικής Ελλάδος.

Διαβάζοντας τα κείμενα του 1821 που γράψανε οι εκδότες των εφημερίδων της εποχής αλλά και οι ίδιοι οι αγωνιστές, μόνο τότε συνειδητοποιούμε τι πραγματικά έγινε.

Οι ομιλητές τόνισαν χαρακτηριστικά:

- Αυτοί οι αγράμματοι άνθρωποι επαναστάτησαν κατά μιας πανίσχυρης αυτοκρατορίας!

- Την Επανάσταση την κάναμε μόνοι μας. Δεν υπήρξε κανείς να μας βοηθήσει. Στην πορεία βοήθησαν πολλοί, αλλά έπρεπε μόνοι μας να ξεκινήσουμε!

- Οι πρόγονοί μας ήταν Έλληνες οι οποίοι πολέμησαν για να φτιάξουμε Ελληνικό κράτος.

- Πήραμε μια άθλια περιοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας γεμάτο έλη και καταφέραμε σήμερα να είμαστε το ποιό πλούσιο κράτος απο τα κράτη που βγήκαν απο τα εδάφη της.

- Μέσα από τις πηγές βλέπουμε ότι υπήρξαν όμως και σκοτεινές πλευρές της ιστορίας. Μιλάνε για τον Καραισκακη λέγοντας τον Ελεεινό και αποστάτη!

- Ο Φιλελληνισμός κορυφώθηκε μετά την έξοδο του Μεσολογγίου.

Η επόμενη διαδικτυακή εκδήλωση της Σχολής Γονέων - Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης προγραμματίστηκε για την Δευτέρα 11-1-2021 στίς 21:00 με ομιλητή τον κ. Κωνσταντίνο Χολέβα και θέμα: "Ψηλαφώντας το 1821. Αφιέρωμα στον π. Γεώργιο Μεταλληνό".

Δεν υπάρχουν σχόλια: