29 Δεκεμβρίου 2020

Σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών στην Κροατία: Νεκρό 12χρονο παιδί

 Ο σεισμός  σημειώθηκε κοντά στο Ζάγκρεμπ στην Κροατία. Οι πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου Ν1 αναφέρουν ότι έχει χάσει τη ζωή του ένα κορίτσι 12 ετών, ενώ ένας άνδρας κι ένα αγόρι ανασύρθηκαν ζωντανοί από αυτοκίνητο που είχε εγκλωβιστεί στα συντρίμμια και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο.

Το Γερμανικό Κέντρο Γεωεπιστημών (GFZ) ανακοίνωσε ότι το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 10 χιλιόμετρα. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην πόλη Πέτρινια, που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα από το Ζάγκρεμπ. Το κέντρο της Πέτρινια δεν υφίσταται πια όπως το ήξεραν οι κάτοικοί του, καθώς έχουν καταρρεύσει στέγες, προσόψεις κτιρίων ακόμη και ολόκληρα κτίρια. Οι εικόνες με διασώστες να ανασύρουν ανθρώπους από τα ερείπια συγκλονίζουν, ενώ οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες.

Ο Τόμισλαβ Φαμπιάνιτς, επικεφαλής της υπηρεσίας επειγόντων ιατρικών περιστατικών στη Σίσακ, κοντά στην Πέτρινια, δήλωσε πως υπάρχουν πολλοί τραυματίες στην Πέτρινια και στη Σίσακ. «Υπάρχουν κατάγματα, διασείσεις και ορισμένοι χρειάστηκε να χειρουργηθούν», είπε. Στις προσπάθειες διάσωσης συμμετέχει ο στρατός, ενώ η παροχή ηλεκρικού ρεύματος έχει διακοπεί στo κέντρο της πόλης.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ, όπου πολλοί κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους, σε μερικούς από τους οποίους είχαν πέσει κεραμίδια από τις στέγες των σπιτιών και άλλα μπάζα. Έγινε επίσης αισθητός στις γειτονικές Βοσνία και Σερβία. Επίσης, το σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA μετέδωσε πως ο μοναδικός σταθμός πυρηνικής ενέργειας στο Κέρσκο που βρίσκεται 100 χλμ από το επίκεντρο έκλεισε για προληπτικούς λόγους.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα σεισμός μεγέθους 5,2 βαθμών σημειώθηκε στην κεντρική Κροατία και πάλι κοντά στην Πέτρινια. Τον Μάρτιο σεισμός 5,3 βαθμών σημειώθηκε στο Ζάγκρεμπ, προκαλώντας τον θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλων 27.

 

 enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: