30 Δεκεμβρίου 2020

Παύλος Χρηστίδης: Διαφάνεια και λογοδοσία στους εμβολιασμούς

Με αφορμή την έναρξη των εμβολιασμών για την αντιμετώπιση του covid - 19 , 
σας στέλνω ανάρτησή μου:

Το κράτος πρέπει να λειτουργεί με κανόνες και να οργανώνεται έτσι ώστε να διασφαλίζει τόσο τη δίκαιη κατανομή των εμβολίων με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, όσο και τη διαφάνεια της διαδικασίας η οποία ενισχύει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την εμπιστοσύνη των πολιτών στους εμβολιασμούς.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κ. Μαρία Θεοδωρίδου, 4 είναι οι κατηγορίες πολιτών που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα:
1. ο αυξημένος κίνδυνος από νόσηση (πχ ηλικιωμένοι)
2. ο αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης στον ιό (πχ υγειονομικοί)
3. όσοι διασφαλίζουν τη φροντίδα και τη νοσηλεία ατόμων ευάλωτων
4. οι λίγοι, όμως απαραίτητοι υπάλληλοι για τη λειτουργία του Κράτους (50 δήλωσε η κυβέρνηση ότι ήταν στις 28/12/2020)

Στο πλαίσιο αυτό, οι υγειονομικοί υπάλληλοι που έχουν αναλάβει το έργο του εμβολιασμού, δεν εμβολιάζουν όποιον εμφανιστεί στην είσοδο του εμβολιαστικού κέντρου, αλλά ζητούν κάποιο αποδεικτικό στοιχείο ότι ο υποψήφιος να εμβολιαστεί ανήκει σε μία από τις παραπάνω ομάδες.
Ρωτάμε, λοιπόν, την κυβέρνηση να μας πει
· Με βάση ποιες διατάξεις έχουν οριστεί τα κριτήρια καθώς και η διαδικασία εφαρμογής τους (ποιος αποφασίζει για την ένταξη ατόμων στις ομάδες προτεραιότητας, πως δημοσιοποιείται η πορεία των εμβολιασμών ανά κατηγορία κ.λπ).
· Ποια είναι τα αποδεικτικά έγγραφα (ταυτότητα, κάρτα ιατρικού συλλόγου κ.λπ) που γίνονται αποδεκτά από τα εμβολιαστικά κέντρα ώστε να τεκμαίρεται η ένταξη όσων προσέρχονται να εμβολιαστούν σε κάποια από τις παραπάνω ομάδες προτεραιότητας.
· Με ποια απόφαση ορίστηκαν αυτά τα έγγραφα ταυτοποίησης; (Αριθμός ανάρτησης στη Διαύγεια)
· Ποιοι και πόσοι είναι οι «απαραίτητοι υπάλληλοι για τη λειτουργία του κράτους»; Η ύπαρξη καταλόγου με τα ονόματά τους θα πρέπει να βρίσκεται στη διάθεση των εμβολιαστικών κέντρων ώστε οι υγειονομικοί υπάλληλοι να διασφαλίζουν ότι θα εμβολιάζουν τα σωστά άτομα. Υπάρχει αυτός ο κατάλογος και σε ποιους έχει κοινοποιηθεί;
· Η εθνική αρχή διαφάνειας, η οποία αναφέρεται στο σχέδιο του υπουργείου υγείας ότι θα διασφαλίζει την ακεραιότητα της πορείας των εμβολιασμών, με ποιον τρόπο παρακολουθεί και ελέγχει ότι δεν παρεισφρέουν «χάρες» και δεν είναι ευάλωτη η εμβολιαστική αλυσίδα σε πελατειακές πιέσεις;
Ειδικά σε ό,τι αφορά τον κατάλογο των ατόμων που είναι «απαραίτητοι υπάλληλοι για τη λειτουργία του κράτους» και δεδομένων των εικόνων που κυκλοφόρησαν με συγγενείς υπουργών να εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα, εκτιμούμε ότι η ιδιότητα κάποιου ως άτομο απαραίτητο για τη λειτουργία του κράτους, αίρει τις οποιεσδήποτε επιφυλάξεις περί προσωπικών δεδομένων. Ο έλληνας πολίτης έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποια είναι τα 126 που η κυβέρνηση εκτιμά ότι είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: