14 Δεκεμβρίου 2020

Κυβερνητική υποχώρηση λίγο πριν τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου

    • Ανοιχτές οι εκκλησίες για ατομική λατρεία τις ημέρες των εορτών
    • Μεγαλύτερος αριθμός λειτουργιών
    • Περισσότεροι οι πιστοί μέσα στους ναούς

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Η επικοινωνία αυτή ήρθε τη στιγμή που η κυβέρνηση είχε ήδη ανακοινώσει τις προθέσεις της για τη λειτουργία των εκκλησιών κατά τις ημέρες των Χριστουγέννων κι ενώ η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει την εξάπλωσή της στη χώρα.

Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι ναοί θα ανοίξουν μόνο για δύο συγκεκριμένες ημέρες –δηλαδή ανήμερα των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων–, ενώ εντός των ναών θα επιτρέπεται η παρουσία 9 ατόμων, με τον αριθμό αυτό να ανεβαίνει στο 25 στις μητροπόλεις.

Ωστόσο κατά τις τελευταίες ημέρες αρκετοί μητροπολίτες και ιερωμένοι εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους για τις κυβερνητικές αποφάσεις. Μάλιστα, δεν έλειψαν οι φωνές που ανέφεραν πως οι λειτουργίες θα τελεστούν κανονικά μέσα στους ιερούς ναούς, με την παρουσία μεγαλύτερου αριθμού πιστών.

Έτσι, όλο το ενδιαφέρον στράφηκε στις αποφάσεις που θα πάρει η Ιερά Σύνοδος, η οποία συνεδριάζει αύριο, Τρίτη 15 Δεκεμβρίου. Λίγες ώρες, λοιπόν, πριν από τη συνεδρίαση αυτή, ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον αρχιεπίσκοπο, με κυβερνητικές πηγές να αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Ιερώνυμο για τα επιδημιολογικά δεδομένα σε ολόκληρη χώρα και συζήτησαν για το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων «στις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν αυτή τη χρονιά».

Τι αποφασίστηκε

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός «παρέπεμψε στις αποφάσεις της Επιτροπής των ειδικών τις οποίες η κυβέρνηση θα ακολουθήσει και κάλεσε την Εκκλησία να τις τηρήσει με αυστηρότητα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας».

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι έπειτα από πιέσεις του αρχιεπισκόπου, ο κ. Μητσοτάκης τελικά υποχώρησε από τις κυβερνητικές θέσεις σχετικά με τη λειτουργία των εκκλησιών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξε συμφωνία για να ανοίξουν οι εκκλησίες για ατομική λατρεία κατά την περίοδο των εορτών, καθώς και να υπάρξει μεγαλύτερος αριθμός πιστών μέσα στους ναούς (ανάλογα με τα τετραγωνικά). 

Επίσης, πρωθυπουργός και αρχιεπίσκοπος φάνηκε να καταλήγουν σε περισσότερες λειτουργίες από τις δύο (ανήμερα Χριστουγέννων και Θεοφανείων) που είχε αρχικά ορίσει η κυβέρνηση – με τις πληροφορίες να μιλούν για κυλιόμενες λειτουργίες τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια, ενώ δεν αποκλείουν και ανάλογη κατάσταση για την Πρωτοχρονιά. 

Σε κάθε περίπτωση, οι ιεράρχες της Ιεράς Συνόδου θα κληθούν, το πρωί της Τρίτης, να λάβουν αποφάσεις με βάση νέα δεδομένα. 

 efsyn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: