16 Δεκεμβρίου 2020

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός, μετά την πενθήμερη μάχη στη Βουλή


Με 158 «ναι» και 142 «όχι» πέρασε από τη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2021, μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας πενθήμερης συζήτησης που κορυφώθηκε σήμερα με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.Με την κακή διαχείριση της πανδημίας και χαμένο πια το «στοίχημα» των Χριστουγέννων και την αγορά να στενάζει, οι αρχηγοί των κομμάτων επιτέθηκαν στον πρωθυπουργό σε όλα τα μέτωπα, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα.



Με ευρύτατη πλειοψηφία 189 βουλευτών ψηφίσθηκαν οι δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (16 βουλευτές τις καταψήφισαν και 95 ψήφισαν «παρών») όπως και οι δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας που ψηφίσθηκαν από 266 βουλευτές (34 όχι).

Οι δαπάνες όλων των υπόλοιπων υπουργείων ψηφίσθηκαν επίσης από 158 βουλευτές ( 142 κατά) με μόνη διαφοροποίηση τις δαπάνες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ψηφίστηκαν από 159 βουλευτές έναντι 141 βουλευτών που τις καταψήφισαν.

Η συνέχιση της σκληρής καραντίνας στην οικονομία για τον μήνα που διανύουμε δεν αποτελούσε βασικό σενάριο για τον προϋπολογισμό του 2021 που κατατέθηκε στις 20 Νοεμβρίου αλλά άφηνε προσδοκίες για διαφορετική εξέλιξη των πραγμάτων, κυρίως σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία. Οπότε με βάση τα νέα δεδομένα η κυβέρνηση απομακρύνεται από το στοίχημα του χριστουγεννιάτικου τζίρου για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης τουλάχιστον κατά 2 δισ. ευρώ. 

Παροχολογία και επίθεση σε Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός δεν απέφυγε την πεπατημένη της επιπλέον παροχολογίας ανακοινώνοντας νέα μέτρα για τους επαγγελματίες που δεν θα εργαστούν στις γιορτές.

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι για όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις, εκείνες που θα μείνουν κλειστές με εντολή του κράτους στις γιορτές (λιανεμπόριο και εστίαση) μειώνεται το ενοίκιο για Ιανουάριο και Φεβρουάριο κατά 80%.

Μίλησε, επίσης για τα γαλλικά Rafale ανακοινώνοντας ότι σε λίγες ημέρες θα έρθει στη Βουλή η συμφωνία για παραλαβή 18 μαχητικών αεροσκαφών. 

Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να απαντήσει και στην κριτική για το φιάσκο της Συνόδου Κορυφής κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα για ανευθυνότητα.

Τσίπρας: Ουραγός η Ελλάδα σε μέτρα, λουκέτα και δυστυχώς θανάτους

«Εικονικό» και «προκλητικό» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2021 ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στηλίτευσε  το γεγονός ότι η κυβέρνηση προβλέπει 572 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα για την υγεία.

«Φέρνετε ένα προϋπολογισμό που δεν απαντά στις αγωνίες μιας μεγάλης πλειοψηφίας που σήμερα είναι σιωπηρή» είπε και τόνισε ότι πρόκειται για τη μεσαία τάξη «που τάχα τόσο πολύ σας ενδιέφερε προεκλογικά».

Καταθέτοντας στοιχεία για την οικονομία ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι η χώρα είχε την μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη στο τρίτο τρίμηνο και στο εννεάμηνο βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις. «Είστε εντελώς εκτός τόπου και χρόνο και έχετε άγνοια κινδύνου διότι η ύφεση είναι καταστροφή εφάμιλλη της οικονομικής κρίσης. Η πανδημία υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, αλλά η Ελλάδα είναι ουραγός και στα μέτρα που παίρνετε και την ανεργία και στα λουκέτα στην αγορά και, εσχάτως δυστυχώς, στους θανάτους» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης 

Γεννηματά: «Προϋπολογισμός εικονικής πραγματικότητας»

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, ενώ παρουσίασε την πρόταση του κόμματός της για την ανάταξη των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας. Η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου και πως πρόκειται για «προϋπολογισμό εικονικής πραγματικότητας». 

«Χρειάστηκαν εξάλλου μόλις λίγοι μήνες για να μετατραπεί ο κίβδηλος μεταρρυθμισμός σε αλαζονεία, σε αναποτελεσματικότητα, σε διχαστικές πολιτικές που διαιρούν την ελληνική κοινωνία. Με τον φετινό προϋπολογισμό κλείνει ο παρατεταμένος μήνας του μέλιτος της κυβέρνησής σας ελέω κορονοϊού», τόνισε.

Κουτσούμπας: Μνημείο αντιλαϊκότητας 

Μνημείο αντιλαϊκότητας σε βάρος των εργαζομένων χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή. Παράλληλα, άσκησε δριμεία κριτική για τη διαχείριση της πανδημίας, έθεσε σειρά ερωτημάτων για τα εμβόλια, ενώ καίρια ερωτήματα έθεσε και για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Ο Δ. Κουτσούμπας μίλησε και για νέα μνημόνια με άλλο όνομα. «Τα αντιλαϊκά «μαντάτα», άλλωστε, δεν περιορίζονται στον προϋπολογισμό του 2020. Ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός σας έχει πια άλλο όνομα. Δεν τον λέτε «Μνημόνια και μεταμνημονιακές δεσμεύσεις», όπως τον λέγατε τα προηγούμενα χρόνια μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Τώρα τον λέτε «σχέδιο Πισσαρίδη»», είπε.

Πρωτοβουλία του ΜέΡΑ25 για σύσταση εξεταστικής

Τη συνυπογραφή όλων των κομμάτων στο αίτημά του για σύγκληση εξεταστικής επιτροπής, που θα ανοίξει τον φάκελο της χρεοκοπίας και των μνημονίων, ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Γιάνης Βαρουφάκης. 

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης είπε ότι πρόκειται για «έργο αντιεπιστημονικής φαντασίας» και τόνισε ότι η κυβέρνηση έπεσε έξω στις προβλέψεις για τον προϋπολογισμό του 2021, αλλά σιγά-σιγά σύρεται προς την πραγματικότητα εκείνου που από την πρώτη στιγμή σας έλεγα, δηλαδή 10 προς 15% ύφεση.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 εκτίμησε ότι η κυβέρνηση πρέπει να τρέμει το τέλος της πανδημίας, διότι «τότε θα έρθουν τα λουκέτα: Καθώς θα έρχονται ως κύματα, το ένα χειρότερο του άλλου, καθώς η ανεργία θα δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο, εσείς θα βρίσκετε μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης». 

efsyn.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: