14 Δεκεμβρίου 2020

Αντικυβερνητικό αντάρτικο των Δεσποτάδων

Σε κίνημα με ενδοεκκλησιαστικές διαστάσεις και πολιτικές φιλοδοξίες εξελίσσεται η αντίδραση μητροπολιτών οι οποίοι αρνούνται να υπακούσουν στις οδηγίες του κράτους και των ειδικών λοιμωξιολόγων ως προς τον τρόπο και τον χρόνο λειτουργίας των χώρων λατρείας κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Η επιβολή προστίμου 1.500 ευρώ σε εκκλησία που παραβίασε τις διατάξεις προκάλεσε την οργή του Μητροπολίτη Μεσογαίας, κατά κόσμον κ. Χατζηνικολάου, ενώ ο Κερκύρας ξαναχτύπησε δηλώνοντας πως οι εξαγγελθέντες περιορισμοί λόγω κορωνοϊού στοχεύουν στο να μην κοινωνήσουν οι πιστοί.

Στην επίθεση κατά των μέτρων, και ο γνωστός από άλλες τοποθετήσεις τέτοιου τύπου Μητροπολίτης Κυθήρων. Χαρακτηριστική είναι η δήλωσή του περί διωγμών κατά της Εκκλησίας. «Κανείς δεν μπορεί να ανακόψει τη Θεία Λατρεία. Είναι φοβερό για εμάς. Είναι εντελώς απαράδεκτο […]. Εμείς θα κάνουμε κανονικά τις λειτουργίες και ας έρθουν να μας συλλάβουν. Είμαστε αγανακτισμένοι» προειδοποίησε μεταξύ άλλων.

Την Τρίτη συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης (σ.σ. καθώς η τελευταία συνεδρίαση διά φυσικής παρουσίας δεν πήγε και τόσο καλά από πλευράς μολύνσεων με κορωνοϊό) η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με κύριο αντικείμενο τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης και προσδοκία να υπάρξει μία «βελτιωμένη απόφαση».

Ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης (μιας περιοχής που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την επιδημία) Θεολόγος ευχήθηκε «ο Θεός να φωτίσει όσους έχουν στα χέρια τους τη διαχείριση αυτής της θλιβεράς καταστάσεως να αντιληφθούν ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο σάρκα. Είναι και ψυχή και αυτή η ψυχή αυτές τις ημέρες τις πικρές θέλει κάπου να ακουμπήσει» και στο ίδιο πλαίσιο κατήγγειλε ότι η Εκκλησία αντιμετωπίζεται με αυστηρότητα και με σκληρά μέτρα που επιβλήθηκαν «όχι επειδή το θέλησε ο λαός του θεού, αλλά έξωθεν από την πίστη μας».

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος αρκέστηκε να πει, σύμφωνα με το romfea.gr, ότι οι ανακοινώσεις για την παρουσία εξαιρετικά περιορισμένου αριθμού πιστών στις εκκλησίες ανήμερα των Χριστουγέννων δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Εκ των πιο προβεβλημένων αρνητών της πανδημίας, ο Μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος, ο οποίος πρόσφατα δικάστηκε και αθωώθηκε για τα όσα είχε κάνει στο πρώτο lockdown, όχι μόνο εξέφρασε την έντονη διαφωνία του με τις κυβερνητικές αποφάσεις, αλλά επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι ο κορωνοϊός «είναι πρόσχημα για να μην κοινωνήσουμε». Παράλληλα για την απαγόρευση των τελετών αγιασμού των υδάτων σε ανοιχτό δημόσιο χώρο έκανε λόγο για απόφαση που προσβάλλει την Εκκλησία.

Στο Κορωπί η επιβολή προστίμου 1.500 ευρώ στους υπευθύνους εκκλησίας της περιοχής (+300 ευρώ στη νεωκόρο), επειδή άνοιξε κανονικά για τους πιστούς και λειτούργησε παρά τη σχετική απαγόρευση, προκάλεσε την οργή της τοπικής μητρόπολης. Σε ανακοίνωσε που εξέδωσε η Μητρόπολη Μεσογαίας επιτέθηκε με δριμύτητα στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «παραλογισμό» και επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

«Το πρόστιμο έπρεπε να επιβληθεί σε αυτόν που έκανε την απαράδεκτη καταγγελία, χωρίς κανένα απολύτως έννομο συμφέρον, χωρίς κανέναν κίνδυνο της δημόσιας υγείας, μόνο από αντιεκκλησιαστική εμπάθεια, την οποία δυστυχώς νομιμοποιεί το κράτος. Οι τέτοιου τύπου τύποι αποτελούν την απειλή της κοινωνίας και όχι οι απλοί πιστοί, που στρέφονται προς τον Θεό, σαν το έσχατο αποκούμπι τους, μάλιστα μέσα σε τόσο δύσκολες μέρες».

Αυτή η αντικυβερνητική διάσταση των τοποθετήσεων εκφράζεται αμέσως μετά την επιστροφή του Αρχιεπισκόπου στην κατοικία του από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν λόγω προσβολής του από τον κορωνοϊό και ενώ, σύμφωνα με εγκυρότατη πληροφόρηση, είχαν εκδηλωθεί εντός της Εκκλησίας, άλλοτε διακριτικά και άλλοτε απροσχημάτιστα, κινήσεις των φερόμενων «Δελφίνων» οι οποίοι προσδοκούν να εκλεγούν στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Είναι δε ηλίου φαεινότερον πως η περίοδος της καραντίνας και η επιβολή περιορισμών χρησιμοποιούνται ως εφαλτήριο από μητροπολίτες οι οποίοι φιλοδοξούν να διαδραματίσουν ρόλο στη μάχη διαδοχής, όταν και όποτε αυτή αρχίσει. Όλα τα παραπάνω είναι εις γνώσιν του Αρχιεπισκόπου, όπως εξηγούν άτομα του περιβάλλοντός του.

Είναι δε αξιοπερίεργο το γεγονός πως ορισμένοι μητροπολίτες τάσσονται ανοιχτά κατά της λήψης μέτρων, παρόλο που δυστυχώς κάποιοι συνάδελφοί τους στην Ιερά Σύνοδο νόσησαν αλλά και απεβίωσαν λόγω Covid-19.

Είναι προφανές πως τις επόμενες ημέρες θα ενταθούν τα φαινόμενα «αντάρτικου» εκ μέρους μητροπολιτών, ορισμένοι εκ των οποίων είναι διατεθειμένοι να υιοθετήσουν ακόμα και ακραία συνθηματολογία, αλλά και πρακτικές ανυπακοής.

 zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: