12 Δεκεμβρίου 2020

Μπ. Σκούφα: «Εκχωρείτε χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε ιδιώτες την πολιτιστική μας κληρονομιά»

«Δανεισμός διάρκειας μισού αιώνα δεν είναι δανεισμός, είναι εκχώρηση, χάρισμα, είναι ξεπούλημα», είπε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου για τον “Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων” η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα. 

Με τον συγκεκριμένο πλέον νόμο, η χώρα μπορεί να παραχωρεί προς δανεισμό στο εξωτερικό αρχαιότητες και μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς  για έως και μισό αιώνα, δηλαδή 50 χρόνια.

Όπως υπογράμμισε η κα Σκούφα απευθυνόμενη στην Υπουργό Πολιτισμού, το συγκεκριμένο άρθρο (48) υποτίθεται ότι γράφτηκε για το μουσείο Μπενάκη, έχει όμως γενική ισχύ κι άρα εν δυνάμει αφορά όλα τα μουσεία.

Πολλαπλώς ζημιωμένη η χώρα μας από τις προτάσεις της Ν.Δ.

Όπως είπε η βουλεύτρια Πιερίας, ο όρος «δανεισμός», η χρήση του από το άρθρο 48 του νομοσχεδίου, είναι τελείως αδόκιμος κι απαράδεκτος, διότι ο συγκεκριμένος  όρος  εμπεριέχει τη μεταβίβαση κυριότητας. «Η πρόταση όμως που έκανε ο εισηγητής της ΝΔ, περί αντικατάστασης του όρου «δανεισμός»  από εκείνον του «χρησιδανείου» είναι ακόμα χειρότερος. Διότι με τη σύμβαση χρησιδανείου ο ένας συμβαλλόμενος, εν προκειμένω η Ελλάδα, παραχωρεί χωρίς αντάλλαγμα, τη χρήση ορισμένου πράγματος στον άλλο συμβαλλόμενο. Άρα είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο, με τις προτάσεις της ΝΔ η χώρα μας βγαίνει πολλαπλώς ζημιωμένη», υπογράμμισε η κα Σκούφα. 

Επικίνδυνη η προσπάθεια της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει κάθε δημόσιο αγαθό

Είναι επικίνδυνη η προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση και με αυτό το νομοσχέδιο να ιδιωτικοποιήσει βασικό κοινωνικό και δημόσιο αγαθό, εν προκειμένω την κοινή πολιτιστική μας κληρονομιά, είπε χαρακτηριστικά η κα Σκούφα, ενώ απαντώντας στην Υπουργό και στον χαρακτηρισμό της για την αντιπολίτευση ότι διακατέχεται από  «ιδεοληψίες», απάντησε ότι ιδεοληψία είναι αυτό που κάνει η ΝΔ. Η  ιδιότυπη δηλαδή «αναφυλαξία» που έχει απέναντι σε κάθε τι δημόσιο. Το οποίο δεν χάνει ευκαιρία να το παραδίδει ως βορά στα όποια ιδιωτικά συμφέροντα. «Η κυρία υπουργός, παρότι είναι υπουργός Πολιτισμού, τείνει να ξεχνά ότι τα αντικείμενα τέχνης, οι αρχαιότητες, τα κινητά και ακίνητα μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, δεν είναι απλά «αντικείμενα» που μπορούν να φέρουν μόνο «κέρδος», υπογράμμισε η βουλεύτρια Πιερίας, για να προσθέσει ότι αποτελούν  φορείς Ιδεών, φορείς του αρχαίου ελληνικού «κάλλους», του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού, αποτέλεσμα του οποίου υπήρξαν. Έχουν πρωτίστως τεράστια εκπαιδευτική και παιδευτική αξία που μπορεί και μας εμπνέει ως σήμερα.

Η διάταξη του άρθρου 48 για εξαγωγή των μνημείων σε μουσεία ή «παρεμφερείς χώρους» του εξωτερικού για έναν αιώνα, όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη, ή ακόμη και για μισό αιώνα βάσει της νομοτεχνικής βελτίωσης που κατατέθηκε λόγω των σφοδρών αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, των κοινωνικών φορέων και της επιστημονικής κοινότητας, είναι λίαν επιεικώς απαράδεκτη και πρέπει αυτόχρημα να αποσυρθεί, επεσήμανε η κα Σκούφα.

Δείτε εδώ το βίντεο από την τοποθέτηση της Βουλεύτριας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: