29 Δεκεμβρίου 2020

Αντί μνημοσύνου

Πριν λίγες μέρες έφυγε, ο αγαπητός, ο πράος, ο μειλίχιος και φίλος Κώστας Κριτσανίδας. Έφυγε από τον covid-19. Δεν είναι ο μόνος. Φύγανε τόσοι άλλοι φίλοι και γνωστοί. Δεν έχω όμως την έγκριση των οικογενειών τους να αναφέρω τα ονόματά τους.

Διερεύνησα όμως πολλές περιπτώσεις, όσο μπορούσα να δω πως κούραραν τους ασθενείς αυτού του είδους στο νοσοκομείο Κατερίνης.

Το νοσοκομείο Κατερίνης είχε οριστεί και είναι νοσοκομείο αναφοράς του covid.

Σε επίσκεψη επώνυμου καθηγητού της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διαπιστώσαμε από δημόσιο λόγο, ότι το νοσοκομείο Κατερίνης δεν διέθετε και δεν ξέρω ακόμη αν διαθέτει ιατρό πνευμονολόγο.

Στην περίπτωση του φίλου Κώστα από μαρτυρία της οικογένειάς του έμαθα ότι τον κούραρε γιατρός ουρολόγος.

Σε άλλη περίπτωση, που πάνω στην αγωνία, μου τηλεφώνησε συμπολίτης μας για να προσπαθήσω να βοηθήσω τον πατέρα του, ηλικίας 55 ετών. Δυστυχώς οι αρμόδιες νοσηλευτικές υπηρεσίες δεν μπορούσαν να εντοπίσουν ούτε τον χώρο ούτε το ονοματεπώνυμο του ασθενή.

Αναρωτιέμαι σαν άνθρωπος, με τα όσα παραπάνω αναφέρω αλλά και με άλλα πολλά σχετικά, πόσοι συνάνθρωποι μας στο νοσοκομείο Κατερίνης έφυγαν άδικα.

Η Κυβέρνηση επαίρεται ότι έχει πράξει τα μέγιστα για την πανδημία. Αλήθεια αν οικογένειες που έχουν πόνο αλλά και δίκαιο, προσφύγουν στα δικαστήρια για ενδεχόμενες ποινικές παραλείψεις, τι έχουν να μας πουν η Διοίκηση και η Κεντρική Κυβέρνηση ;

Οι θάνατοι του νοσοκομείου Κατερίνης συνέβησαν στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, άρα υπήρχε η δυνατότητα, η εμπειρία, η γνώση δεδομένων, ο χρόνος κλπ για την προετοιμασία των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας. Τι έγινε για αυτό; Οι αρμόδιοι Υπουργοί μέσω των ΜΜΕ μας διαβεβαίωναν για το άριστο. Διαπιστώσαμε το άχρηστο. Εκ των πραγμάτων ήταν μια τραγική φαρσοκωμωδία πλήρους
ανευθυνότητας.

Δυστυχώς θρηνήσαμε θύματα στην Πιερία πάρα πολλά, μερικά εξ αυτών εντελώς άδικα και εξ αιτίας της σχετικής αμέλειας.

Πόσο δύσκολο ήταν να προσληφθούν αντίστοιχοι πνευμονολόγοι γιατροί, έστω ακόμα και με σύμβαση έργου ή άλλους σχετικούς τρόπους, μην μου πουν μερικοί ότι δεν μπορούσε να γίνει.

Ξοδεύτηκαν (σπαταλήθηκαν) τεράστια ποσά, για αστεία πράγματα που αφορούσαν το προφίλ της Κυβέρνησης (διαφημίσεις, τηλεοράσεις κλπ).

Υποσχέθηκαν, ετοιμότητα παράδοσης εμβολίων, στην πράξη όμως ένα μεγάλο μηδενικό. Ένα μικρό φορτηγό που έφερε μία κούτα εμβόλια μας απασχόλησε ειδησεογραφικά με τέτοιες τυμπανοκρουσίες λες και είχαν λυθεί όλα τα προβλήματα του Ελληνικού λαού. Κινητικότητα και ντόρος για το τίποτα.

Δεν γνωρίζω βέβαια πόσα λεφτά ξοδεύτηκαν για αυτή την κινητοποίηση, είμαι σίγουρος όμως ότι μπορούσε η δαπάνη αυτή να διατεθεί στο Νοσοκομείο Κατερίνης, ή αλλού για την πρόσληψη πνευμονολόγου. Αλήθεια, πόσο θα κόστιζαν δέκα-είκοσι- τριάντα, όσοι απαιτούνταν ιατροί πνευμονολόγοι. Χάθηκαν συνάνθρωποι μας άδικα, αλλού και αλλού διετέθησαν χρήματα. Εδώ γιατί ;
Περιττό να αναφέρω από μαρτυρίες ότι και οι φιάλες οξυγόνου δεν ήταν σε ετοιμότητα ή δεν παραδίδονταν σωστά, δεν θέλω να υπεισέλθω σε άλλες λεπτομέρειες.

Αυτοί, που ενέταξαν το Νοσοκομείο Κατερίνης σε Νοσοκομείο αναφοράς covid γιατί και με ποια κριτήρια το έκαναν ; Δεν έχουν ευθύνες ; Ας γίνει η σχετική έρευνα.

Η έρευνα για παραλείψεις, αστοχίες υλικού κλπ ανήκει σε άλλους. Πρέπει όμως να γίνει και το πόρισμα να γνωστοποιηθεί αρμοδίως στους πολίτες της Πιερίας.

Θέλω να πιστεύω ότι ο άδικος χαμός του φίλου Κώστα Κριτσανίδα να είναι η τελευταία άδικη θυσία.

Θεωρώ καθήκον μου, ως πολίτης αυτού του τόπου και φίλος του αγαπητού Κώστα να
κάμω την παραπάνω επισημείωση.

Γκούνας Σωτήρης
Οικονομολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: