2 Δεκεμβρίου 2020

Καν’ το όπως η Κούβα… Εκεί που πολεμιέται πραγματικά ο κορονοϊός

Σαββίδης Παναγιώτης

Στην σοσιαλιστική Κούβα μια χώρα 11.000.000 κατοίκων φαίνεται πως οι θάνατοι από «κορονοϊό» είναι από τους μικρότερους στον πλανήτη.

Οι Κουβανοί από το πρώτο κύμα της Πανδημίας μετράνε μόλις 133 θανάτους  πηγή που προέρχεται από την «Παγκόσμια Τράπεζα».

Σε εξέλιξη βρίσκεται και το δεύτερο κύμα της πανδημίας που στις τελευταίες 14 μέρες οι εισαγωγές για νοσηλεία φτάνουν στα 188 άτομα και οι θάνατοι μόλις 2.

Τα αποτελέσματα αυτά δεν ήρθαν σαν κεραυνός εν αιθρίας, αλλά αποτελούν απότοκο του κεντρικού σχεδιασμού της σοσιαλιστικής εξουσίας της Κούβας, που συγκέντρωσε όλες τις υγειονομικές της δυνάμεις και τις κατένειμε  στην βάση της αρχής «το κυριότερο περιουσιακό στοιχείο της Κούβας είναι η ζωή των Κουβανών». 

Το υγειονομικό προσωπικό της Κούβας από τα μέσα του Γενάρη του 2020, σαν μέτρο πρόληψης, εκπαιδεύτηκε και προετοιμάστηκε να δουλέψει σε συνθήκες πανδημίας και ενημέρωσης του πληθυσμού.

Όταν επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα «Κορονοιού» στις 20 Μαρτίου οι Κουβανικές αρχές  απαγόρεψαν τον τουρισμό αν και αυτός αποτελεί ένας από τις κύριες πηγές εσόδων της Κουβανικής οικονομίας. Έβαλε εργαζόμενους του κλάδου (κυρίως διοικητικούς) να δουλέψουν από τα σπίτια τους, απομόνωσε ευάλωτες ομάδες και μετέθεσε εργαζόμενους σε άλλους τομείς που είχαν προτεραιότητα, παρέχοντας τους κοινωνική ενίσχυση.

Στην Κούβα το σύστημα υγείας είναι καθολικό δημόσιο και δωρεάν για όλο τον πληθυσμό, με το ίδιο το κράτος να εγγυάται για αυτό και να δαπανά πολλά χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως και για την ιατρική ερεύνα, που είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο  με πολλές ανακαλύψεις όπως το εμβόλιο στα έμβρυα που κυοφορούν έγκυες οροθετικές.

Με τα πρώτα κρούσματα που εμφανίστηκαν τον Μάρτιο το κράτος  εκπόνησε ένα εθνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με το υπουργείο υγείας, να διαθέτει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας το σύνολο των στρατιωτικών νοσοκομείων ανεβάζοντας τις κλίνες ΜΕΘ στις 3.100 με πλήρες εξοπλισμό και το αντίστοιχο προσωπικό.

Σε αυτή την κατεύθυνση επιστρατεύτηκαν άμεσα χιλιάδες τελειόφοιτοι των ιατρικών σχολών που αναζητούσαν κρούσματα σπίτι το σπίτι, πόρτα την πόρτα, γειτονιά την γειτονιά ενημερώνοντας τους πολίτες και υποβάλλοντας τους τεστ.

Το σύστημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας που είναι πολύ δυνατό στην Κούβα, η ταχεία διάγνωση των περιπτώσεων, η απομόνωση και ο έλεγχος από σπίτι σε σπίτι από γιατρούς και νοσηλευτές συνέλαβαν καταλυτικά στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου και στην μείωση της θνητότητας.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα εισάγονταν σε νοσοκομεία, γινόταν ιχνηλάτηση και απομόνωση των επαφών τους και τους χορηγούσαν διάφορες θεραπείες από την φαρέτρα της προηγμένης φαρμακευτικής έρευνας της χώρας.

Χάρη σε αυτό το σχέδιο απόρροια του κεντρικού σχεδιασμού της σοσιαλιστικής εξουσίας η Κούβα κατάφερε να ελέγξει πλήρως την διασπορά του Ιού και έχει γίνει η πιο ασφαλής χώρα, έτοιμοι με τα υγειονομικά πρωτοκολλά που ισχύουν, να υποδεχτεί τουρίστες, για την νέα τουριστική περίοδο - σεζόν.

Η Κούβα είναι η μοναδική χώρα που εδώ και 60 χρόνια στέλνει διεθνές αποστολές ιατρών και νοσηλευτών που δίνουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους σε χώρες και λαούς με αδύναμα συστήματα υγείας.

Τέτοιες αποστολές στάλθηκαν τον περασμένο Μάρτιο στην Ιταλία που είχε μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο και θανάτους από τον «Κορονοιό» και οι Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές βοήθησαν για να αντιμετωπιστεί η επιδημία.

Και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας τώρα οι Ιταλικές αρχές πάλι ζήτησαν την συνδρομή των Κουβανών υγειονομικών.

Αυτή η Κούβα με εμπορικό εμπάργκο εδώ και 60 χρόνια και διάφορους διεθνείς αποκλεισμούς από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές και την ΕΕ έδειξε την ανωτερότητα της στον τομέα της υγείας( και όχι μόνο εκεί βέβαια), όταν στην λεγόμενη «Δύση» ο κόσμος πεθαίνει κατά χιλιάδες και άλλοι τόσοι ασθενούν με πολλούς να αφήνονται στην τύχη τους με την νόσο να μεταδίδεται ραγδαία.  

Στην Κούβα όμως η υγεία δεν είναι εμπόρευμα είναι κοινωνικό δικαίωμα και η ζωή των ανθρώπων εκεί δεν μετριέται στην λογική (κόστους – οφέλους), δεν μετριέται με όρους ανταγωνιστικότητας και καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: