6 Δεκεμβρίου 2020

Κορονοϊός: Ανησυχία για τη μεγάλη ενδοοικογενειακή διασπορά - "Δεν μπορεί να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης"

Τη διαπίστωση ότι δεν μπορεί να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης του κορονοϊού, παρά το lockdown, έκανε η Γαρυφαλιά Πουλάκου, λοιμωξιολόγος του Σωτηρία, υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ενδοοικογενειακή διασπορά.Η ίδια, μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημείωσε ότι "έχουμε δείγματα που εξακολουθούν να είναι ανησυχητικά ειδικά από τη Βόρεια Ελλάδα. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά και τα δείγματα από τα λύματα της περιοχής. Ένας μεγάλος συντελεστής στη διατήρηση του πανδημικού κύματος είναι ότι η ζωή δεν έχει νεκρώσει εντελώς στο δεύτερο lockdown. Υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριότητα του κόσμου σε σχέση με τα μέτρα που είχαν ληφθεί στο προηγούμενο lockdown".

Το πρόβλημα, όπως επισημαίνει, παρατηρείται στις οικογένειες. "Έχουμε μεγάλη εισροή της νόσου μέσα στις οικογένειας. Υπάρχει μια μεγάλη 'ποσότητα' της νόσου που δεν είναι καταγεγραμμένη είτε επειδή κάποιοι είναι ασυμπτωματικοί μέσα στις οικογένειες και άλλοι ολιγοσυμπτωματικοί που δεν θα φτάσουν στο σύστημα Υγείας για να γίνει η διάγνωση... Υπάρχει ενεργή μία κοινωνικού τύπου δραστηριότητα και έτσι δεν μπορεί να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης. Υπάρχει μία μεγάλη ενδοοικογενειακή διασπορά", τόνισε.

Πάντως, η εικόνα που επικρατεί στο νοσοκομείο Σωτηρία, όπως είπε, είναι καλύτερη. "Η εικόνα στην Αθήνα έχει βελτιωθεί. Ειδικά στο νοσοκομείο μας έχουμε μικρότερο αριθμό εισαγωγών πλέον. Υπάρχουν κενές κλίνες σε θαλάμους και στις ΜΕΘ" και πρόσθεσε ότι "έχει μειωθεί και η εισροή ασθενών στο νοσοκομείο και η εισροή από την νοσηλευτική πτέρυγα προς τη ΜΕΘ... Τώρα πια οι διασωληνώσεις είναι πιο αραιές, μία με δύο την εβδομάδα...".

Τέλος, η κ. Πουλάκου έκανε έκκληση στους ασθενείς να μην μένουν στα σπίτια τους με πυρετό 7 και 10 ημέρες, αλλά "να προσέλθουν στο σύστημα υγείας για αντιμετώπιση".

 

 enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: